GASAR PÅ – BLOGG

Det är och har varit mycket annat ett tag nu.

Mycket underhållningsjobb så här års, många julfester som skall underhållas på och lite fotograf inkl redigeringsjobb ovanpå på det. Efter den 15.e december lugnar det ned sig väsentligt.

När det gäller börsen har jag i princip legat all-in sedan vändningen 16 oktober med några undantag. Ibland har jag kortsiktigt klivit ur med cirka 30-40% av kapitalet. Men min långsiktiga strategi har varit och är att börsen bör vara väldigt god mot oss fram till utdelningarna i maj.

Det börjar nu bli tid att titta tillbaka lite på året som varit.

Det är roligt och spännande att se om min prognos för helåret gällande OMXSPI index slår in. Jag har tippat +14,22% på helåret och indexet stängde i fredags på +11,96% helåret 2014.

Jag måste erkänna att jag inte riktigt själv trodde på den prognosen när det vände 16 oktober. Att återhämtningen skulle bli så intensiv och kraftig på så snabb tid har förvånat mig lite. Men så fungerar flockmentaliteten på börsen.

I min placeringsfilosofi arbetar jag bara åt det håll börsen är på väg, dvs den långsiktiga trend som råder.

Jag släpper gärna lite aktier när marknaden medger detta på höga HSI nivåer, eller när HSI skvallrar om en sämre börs. Har jag fel och börsen fortsätter att stiga tjänar jag pengar ändå, men inte lika mycket som jag skulle ifall jag varit fulltankad med aktier.

Vid nedgång har jag då en del likviditet som ska ånyo placeras och då koncentrerar jag mig på att hitta kvalitetsförlorare i upptrend.

Efter ett år på twitter har jag observerat en del och är det helt obegripligt för mig att

 • Folk innehar en aktie i sin portfölj som är i en nedåtgående trend eller en aktie som bara har gått och går sidledes. Varför sitta på Svarte Petter eller bara på en aktie som trampar vatten?
 • Att folk kastar sig in i aktier som rasar. Det finns en anledning till att de rasar. En motgång följs med väldigt stor sannolikhet av nya motgångar. Det som i kronor känns billigt för dagen känns som väldigt dyrt inköpspris när det gått några månader. Man köper mer aktier i samma bolag för att snitta ned sig och så sitter man i fällan.
 • Obegripligt att folk “kortar” dvs blankar aktier i en uppåtgående trend. Att det finns folk som spekulerar i en nedgång i en uppåtgående trend. Det finns vissa aktier som har en stadig trend nedåt, för att nämna någon Eniro, där kan det finnas skäl till att korta (blanka) aktien. Men även en död fisk kan hoppa upp i en generell uppåtgående trend, Exempel SAS.

För att få bra årsyield handlar det om att göra så små misstag som möjligt, och helst inga alls. Att träffa rätt med att korta en aktie är ofta en väldigt dålig affär när det gäller att få en bra årsyield.

Men samtidigt måste man våga, för att få resultat.

I torsdags gjorde jag ett litet misstag strax efter Draghi haft presskonferens. Jag släppte cirka 30% av aktierna. Tyckte att HSI legat väldigt högt länge och var nära att signalera för sämre börs.

Skärmavbild 2014-12-06 kl. 20.09.06

Marknaden reagerade negativt på Draghis buskap och med HSI i bakhuvudet fattade jag beslutet att plocka hem lite vinster.

Efter torsdagens avstämning var jag nöjd, depån gick back -0,78% mot OMXSPI index -1,01%.

I stället för att visa en signal om försvagning på HSI under fredagens slutcall, vände indexet och marknaden uppåt i stället.

Marknaden startade direkt på fredagen +0,65%. Det var bara att snabbt kasta sig in med merparten av det man släppt dagen innan.

Mitt misstag kostade dock inte så jätte mycket då marknaden OMXSPI index slutade på +1,67% och min depå med blygsamma mått mätt +1,34%.

Därmed gick jag cirka på pari mot index torsdag/fredag. Hade jag legat kvar 100% tankad på torsdagen hade utvecklingen varit betydligt bättre. Det var en liten chansning från min sida som inte gick hem.

Kikar vi på HSI hur det ser ut i och med fredagens slutcall så ser vi att det legat högt länge, vilket inte hör till vanligheterna.

Skärmavbild 2014-12-06 kl. 20.11.48

Att torsdagens börs skulle kunna ha varit starten på en mindre rekyl på -2 till -3% skulle väl därmed inte  kunna vara helt otroligt.

Det gäller ju att ta vara på alla hissar upp som bjuds och undvika hissarna som går ned.

Skärmavbild 2014-12-06 kl. 20.50.50

Många är väldigt negativa till börsen och talar om att detta är en upprekyl som sedan ska få börsen att vända ned och krascha. De har blivit allt tystare varefter börsen fortsatt att rusa uppåt.

Det faktum att det är så många som pratar om krascher och att börsen ska toppa gör mig väldigt glad. Det brukar vara en väldigt bra signal på att börsen har en bra bit kvar. De negativa har snart inte råd att ligga på kontanter när de ser börsen bara  gå upp och kliver till sist in i börsen de med.

Många som skriver i börsforum och i olika sociala medier har ingen lång erfarenhet av börsen. De vet inte ens hur en topp på börsen ser ut.

Det pratas om krascher, faktum är att en krasch kommer oftast efter en långtids nedgång, dvs i andra hälften av en nedgångsfas.

Jag har bestämt mig att ta upp fyra toppar på börsen 1987, 1989, 2000 och 2007 i fyra bloggar senare i vinter. Hur såg de ut och vad hände?

Alla rekyler som kommit under 2014 har jag behandlat som köprekyler, det är bara lite olika lägen hur långt man ska släppa ned marknaden innan man gått in på köpsidan och fyndat.

Alla rekyler under 2015 ser jag som köprekyler, men likaså där lite olika hur snabbt man skall in och köpa i dem. Mitt index HSI bestämmer över mig när jag går in i rekylerna.

Att börsen skulle krascha under 2015 tror jag föga på. Mitt tips inför året 2015 är att OMXSPI index skall stiga med ytterligare +15,98%.

Vi ska ta och titta hur börsen betett sig under 2014 mot det historiska säsongsmönstret 1982-2013.

Skärmavbild 2014-12-06 kl. 20.38.49

Vi är på pari på det historiska säsongsmönstret. Det som kanske kan vara lite alarmerande med detta är väl den historiskt låga inflationstakten vi upplever för närvarande. Men låga räntor och hög direktavkastning på aktier motverkar givetvis detta.

Jag är väldigt positiv till börsens utveckling på 4-5 månaders sikt. jag ser detta framför mig.

Skärmavbild 2014-12-07 kl. 10.13.37

Som vanligt är inte vägen så spikrak som den röda linjen.

Skärmavbild 2014-10-02 kl. 13.29.00

Mycket av uppgången nästa år skall således sättas under våren 2015.

Tittar vi på vågteorin bör det komma två lite större rekyler under nästa år, kanske den första efter utdelningarna i maj då? Vad vet jag?

Volatilliteten med börsdagar som rör sig över 2% bör minst dubblas under 2015 jämfört mot i år.

Vi rör oss mot en börstopp som jag i dagsläget tror sätts under år 2016.

Kikar vi på lite på historik så skall börsen sätta en tillfällig topp nu på tisdag och ha en mindre rekyl med botten i slutet veckan därpå. Vem vet? Eller rättare sagt, det går som det går…

/KAVASTU

12 thoughts on “GASAR PÅ – BLOGG

 1. Alltid lika intressanta inlägg, det uppskattas! Själv ligger jag för mycket likvid, men problem med fynda nå bolag just nu. Men dom bolag med utdelningar borde gå bra fram till våren.. Så blir kanske plocka in en utdelare, vad tror du om Telia tex?

  1. telia är en aktie som jag inte ägt på många år. Jag är egentligen ingen utdelningsinvesterare men gilla ändå utdelningar. Jag hade valt aktier med bra utdelning och i stigande trend i stället.

 2. Dina tre frågor i början av inlägget är väldigt vanliga fenomen, de allra flesta (inklusive mig själv) är inte alltid lika disciplinerade att följa en plan. Om man nu har någon. Och om planen är fel, så kan det vara svårt att inse det och hitta en ny. Psykologi och förhoppningar riskerar att ta över, känslor styr.

 3. Hej Arne!

  Väldigt intressant skrivet. Om jag får önska är en blogg där Du förklarar kriterierna inför varje aktie Du köper. Dvs vad tittar Du på hos en aktie när Du tar position. Vet att Du tittar på vågor men det vore kul om Du ville utveckla det,

  Tack på förhand!

 4. Hej Arne,
  Tack för en bra blogg !!
  Jag undrar hur du ser på pref aktier som nu ges ut i ganska stor mängd.
  Jag tänker främst på fastighets pref tex Akelius och Hemfosa. Är detta det nya räntesparandet ? eller kommer vi se kurssänkningar i takt med att nya pref:ar når marknaden ? som gör detta till osäkert räntesparande ?
  Tack på förhand !

  1. Jag såg en bra kalkyl på hur de räknade, men hittar den inte nu. Ett sätt att komma åt pengar för att komma åt mer kapital förstås. Finns ju risker även med Preffar och i en generell nedgång på börsen drabbas även de. Just nu gillas det att ge ut preffar särskilt bland fastighetsbolagen. Jag är inte den rätte att fråga om preffar eftersom att jag aldrig handlar i dem. Jag vet att många förmögna gillar att lägga preffar i sina portföljer.

 5. Tjena Arne!

  Ville egentligen bara tacka dig för all den info och de tankar du delar med dig.
  Generöst, intressant och lärorikt.

  Hoppas du fortsätter ett tag till med bloggen och att dina affärer går kanonfint framåt också!
  /Per

  1. Tack Per! Bloggen fortsätter till att jag anser att toppen på börsen sätts eller passerats. Hoppas dina affärer på börsen går bra, det önskar jag egentligen till alla aktiesparare. Men tyvärr försakar många det när de behandlar olika aktier och börsen fel. Bloggen kan vara lite provocerande för en del, men hoppas att de tänker och kommer i andra tankebanor efter ett tag. Det finns mängder och åter mängder med aktiesparare som inte har den minsta koll hur man behandlar en börs tyvärr. MVH KAVASTU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *