SVIDER IBLAND – BLOGG

Visst svider det ibland när man tar en förlust. Men det kan göra jäkligt ont om man inte gör något åt det.

Låt mig förklara…

En anledning att det aldrig finns några surdegar i min depå är att jag kontinuerligt rensar bort dessa. Det är surdegarna som kraftigt drar ned årsyielden.

Har nu övergett Lucara helt och hållet den här veckan.

Skärmavbild 2014-12-09 kl. 17.30.43

Jag har gillat denna aktie länge och gjort bra med pengar på Lucara sedan den kom in på finbörsen i somras.

Mitt näst senaste innehav sålde jag ut nästan på toppen sista veckan i november. Därefter har jag successivt ökat innehavet i Lucara på efterföljande nedgång.

Inköpen avslutades på 14,50 och utgjorde då cirka 4% av den totala aktieportföljen.

När inte aktien vände upp och bara visade svaghetstecken sålde jag av en tredjedel av mitt innehav igår morse. Varför ligga i en aktie utan uppkraft? Aktien har nu slaktats brutalt och det har gått snabbt utför i dagarna två.

Varje fredag lägger jag in slutkurserna på alla aktier på large/mid/small/first North och läser då av trenderna och tittar hur aktierna ligger mot MA200. Detta gör jag oftast preliminärt några gånger i veckan för att uppdatera mig.

Lucara har nu gått under MA 200 och studsat på gamla stödet 12,50 aktien har rekylerat upp därifrån och dess fortsatta resa är okänd. Jag passade på att sälja av de sista Lucara på denna uppstuds.

En preliminär uppdatering på långa trenden ser ut så här.

Skärmavbild 2014-12-09 kl. 17.45.53

Den blåa linjen är Lucaras aktiekurs veckovis. Den ljusblåa linjen är 200 dagars glidande medelvärde (MA200)

Det är möjligt att när vi kommer till fredag så ligger Lucara över 200 MA, men jag chansar inte.

Det finns cirka 255 andra aktier på large/mid/small cap att lägga dessa pengar i.

Jag ställer mig frågan? Ligger Lucara fortfarande i en stigande trend?

När det är sådana kraftiga rörelser på kort tid ställer man alltid frågan? Är det någon/några som vet något som inte jag vet? Man försöker hitta information och ibland hittar man en förklaring. Men oftast är det en psykologisk utförsäljning, lite av säljer en så säljer nästa osv.

Nu vet jag att VD.n har uttalat sig om att marknaden för rådiamanter inte är den bästa för tillfället.

Många skulle säkert resonera att ligga kvar i Lucara. Många skulle säkert gräma sig ifall de såg att aktien stod i 16:- någon månad/månader senare.

Men inte jag. Jag har fattat ett beslut och följer bara mina regler för handel att bara arbeta med aktier i stigande trend. Dessa pengar som legat i Lucara åker in i någon annan aktie som ligger i upptrend och tjänar säkert pengar på den aktien i stället.

Med denna transaktion förlorade jag en hel del pengar, man bara en bråkdel av vad jag tjänat på Lucara under hösten. Samtidigt blev jag av med ett svagt osäkert kort.

Listan över havererade aktier kan göras lång. Noterade idag bla att Eniro har halverats än en gång. Från 8:10 kronor den 31/10 till 4 kronor idag.

Vid en titt på innehavare av just den aktien på Avanza så kan jag konstatera att lika många äger den aktien idag som 31/10. När man gör denna transaktion som jag nu gjort i Lucara slipper man att uppleva detta.

I exakt 9.800 depåer på Avanza ligger Africa Oil i och med dagens stängning.

Den 31/10 fanns den i 8.900 depåer till en kurs som då var 23:80 kr.

Folk gillar verkligen fallande knivar och därmed även att förlora pengar. Med regeln som jag tillämpar att avyttra en aktie så skulle den åkt iväg på 50 kronor för att sedan ignorera den.

Skärmavbild 2014-12-09 kl. 19.10.18

På så sätt skyddar jag mig för stora förluster.

Sannolikheten att jag nu lämnar Lucara för lång tid är väldigt stor. Kanske har Lucara toppat? Får väl ta en blogg om just denna blogg när det gått ett år.

Skärmavbild 2014-12-09 kl. 19.03.41

Marknaden har gått in i en orolig fas. Statistiskt skall det just idag sättas en topp, för att ge börsen en lågpunkt i slutet av nästa vecka. Jag tror att det blir så.

Ett litet oväder som ska dra över bara. HSI gav den första signalen på länge om försvagning av marknaden. Skulle tro att HSI bör gå ned i åtminstone 45% innan den härliga långsiktiga trenden upp på börsen fortsätter.

Skärmavbild 2014-12-09 kl. 18.25.34

Jag har god likviditet i och med detta, och kommer att köpa på mig kvalitetsförlorare i upptrend den närmaste tiden.

/KAVASTU

 

 

 

15 thoughts on “SVIDER IBLAND – BLOGG

 1. Du gör helt rätt. Det finns som sagt var flera aktier. Kul för dem som har Lucara om den stiger igen, men Fler borde “våga” sälja med förlust och satsa på en aktie i upp trend istället för att “vänta” ut en uppgång i en förlustaktien.

 2. (lustigt att en del bara vill veta hur mycket det ‘svider’)

  HSI I 45% senast, ser jag runt 1350-1360 !
  (om jag drar ett streck i charten)

  Menar du att risken finns för det?

  I så fall blir jag orolig att ‘domedagsprofilerna’ får rätt.

 3. God kväll!

  Undrar över en sak. Du skrev tidigare idag att Du lättade på dina innehav för Du trodde på en svagare börs under ngn veckas tid. Men på eftermiddagen skrev Du att Du tankat PEAB + Bilia. Om Du nu tror på en rekyl på ngn veckas sikt + att Du skrev att Du lättat på innehaven varför handlar Du ngr timmar senare?? ( Många DU i min text 🙂 )

  Ha det!

 4. Tjena,

  Du skrev i exemplet om AOI att du skulle sålt den vid 50 för att regeln du tillämpar säger det. Vilka signaler använder du dig utav då? Är det endast att aktien passerat under MA200 som skulle styrt det?

  Ha det fint!

  1. Svar ja. När aktien söker sig under 200 MA är det en riktig varningssignal. sedan sätter jag det i paritet till hur marknaden står generellt mot mitt HSI. Lågt HSI, då tar jag inte så hårt på det. Högt HSI eller fallande, då tar jag det verkligen på allvar. Jag har faktiskt varit inne i AOI över en natt under hela AOI nedgångsfas. det var när HSI stod i 35% 16 oktober, dvs lågpunkten. Jag sålde dem dagen efter med en smärre vinst. Där har vi ett exempel att jag faktiskt kan gå in i en fallande aktie väldigt kort tid. Men om sanningen ska fram så hade jag 40 olika aktier vid det tillfället och bara någon procent av kapitalet i AOI. MVH KAVASTU

 5. Funderat länge över vad HSI är och har inte hittat någon förklaring.
  Har du lust att länka en förklaring? Vore väldigt snällt!
  Mvh jocke

 6. Hej!
  Tack för en mycket bra blogg !!
  Undrar om du har Consilium under bevakning ?
  Trendar väldigt bra uppåt under senaste året, är detta in aktie som skulle passa in i din strategi ? eller faller den på att det är ett för litet bolag ?
  Mvh Peter

  1. Jäpp! jag har tjänat mycket pengar i Consilium. Senast jag var inne i Consilium var för några veckor sedan när de föll kraftigt på rapporten. Köpte dem billigt och de är nu sålda. Varför jag inte ligger på dem just nu är den höga värderingen och att de har tre långa vågor upp på långa trenden. MVH KAVASTU

 7. Hej!
  Så intressant, misstänkte att detta var något intressant. Jag undrar på hur lång sikt du tittar när du finner att en aktie är i uppåttrend ? Vad menas med 3 långa vågor upp på långa trenden ? Ser du då första vågen juni-Aug 2014 och andra vågen sept-okt 2014 och tredje med start i nov ?
  Tack !
  /Peter

 8. Hej! Du pratade i ett tidigare inlägg att du skulle titta på Oscar Properties och min fundering är om du hunnit göra det? Jag är i det läget som detta blogginlägg handlar om. Vet ej om jag skall avvakta och vänta in tills den gått upp lite till eller sälja och ta förlusten? Är ju bara en småsparare och vill ju så klart inte förlora något….

  Tack för en otroligt bra blogg, lusläser den!

  1. Hej Annika! Ursäkta för sent svar. Uppesittarkvällen är perfekt att svara på mail.
   Nej, tror inte jag lovat det. Oscar ligger inte på large/mid/small cap som är mitt huvudområde. Det är säkert någon annan som lovat det, du har bara blandat ihop.
   MVH KAVASTU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *