ORÄDD – BLOGG

Känner mig tämligen orädd för det som händer på börsen just nu.

Rekylen som kom var inte helt oväntad.

Börsen har försetts med ideliga uppgångar sedan 16 oktober. Ungefär som porös nysnö som fallit, nu har vi haft lite töväder som gett skare på snön.

Som vi ser på chartet nedan så är det väldigt vanligt med en rekyl nedåt på börsen omkring den 8-10 december. Rekylen brukar vara över kring 15-19 december.

Skärmavbild 2014-12-15 kl. 18.59.08

Mitt egna index HSI ger ok för mig att ligga all-in, vilket jag också gör för närvarande.

Skärmavbild 2014-12-15 kl. 18.48.42

Översta chartet HSI med 5%-intervaller, undre chartet OMXSPI index på Sthlmsbörsen

HSI klockas strax över 40%, där börsen ofta har ett vändningsområde.

Möjligtvis finns det lite nedsida kvar, men vill inte chansa på det.

Säsongsmönstret ser alldeles för frestade ut, och när det väl vänder går det snabbt.

De två senaste stora rekylerna har fört ned HSI till låga 35% vilket inte är särskilt vanligt. Vid de tillfällena var vi i slutfasen av den andra långa vågen som startade november 2011.

Vi är inne i den sista uppgångsfasen “Optimistvågen”, en våg som jag tror tar slut under år 2016.

 

Nu är vi nästan i mål år 2014. Det återstår bara 8 börsdagar. Ett år jag får vara med än nöjd med.

Vid avstämning idag ligger ISK 5,35 ggr bättre än index.

Skärmavbild 2014-12-15 kl. 19.18.14

Anledningen till detta är att misstagen varit få och tajmingen väldigt god. Valet av aktier är givetvis även det väldigt viktigt. Och jag tjatar återigen, att välja aktier i upptrend är ack så viktigt för totalavkastningen.

Skulle vilja dela upp mitt befintliga innehav i portföljen i tre divisioner denna gång.

Högsta divisionen (Innehav över 5%)

Autoliv, Avanza, Betsson, Bilia, Nobia

Mellan divisionen (Innehav 2,5-5%)

AstraZeneca, CellaVision, Electrolux, Fabege, Haldex, Hexpol, Investor, JM, Net Insight, OEM, Orexo, Swedbank, Unibet, Vitrolife, Öresund

Minsta divisionen (Innehav 1-2,5%)

Clas Ohlson, Dedicare, Duni, Fagerhult, Balder, Husqvarna, Melker Schörling, NCC, Nordnet, Novotek, SEB

Julklapparna är klara, nu väntar vi bara på börsens julklapp

/KAVASTU

15 thoughts on “ORÄDD – BLOGG

 1. Hej!
  Tack för, som vanligt, intressanta bloggar o inlägg på Twitter! Noterade dina innehav och funderar lite på vad som håller IJ utanför portföljen, trenden ser i mina ögon väldigt fin ut? Även AAK tycker jag har potential framöver. Skulle vara intressant med din syn vid tillfälle!
  Trevlig Kväll! // Johan

  1. Hej Johan!

   Ursäkta för sent svar, använder uppesittarkvällen åt att svara i stället för tråkiga Bingolotto.
   IJ tillsammans med Loomis får gärna ligga i min portfölj. Svaret från min sida är helt enkelt att pengarna inte räcker till.
   AAK har äntligen börjat röra på sig. Där går det definitivt att tjäna pengar. men jag oroas lite över att det verkar finnas ett stort utbud av aktier i just AAK. Kommer den att gå bättre än index? Det är frågan det. Kan tänka mig att äga AAK över nästa rapport.
   GOD JUL KAVASTU

 2. Jag måste lyfta på hatten när jag ser din portfölj och hur du har lyckats prestera sån avk.på din portfölj.
  Imponerande samling bolag!

  1. Tack Kim! kvalitet lönar sig. Man sover dessutom väldigt gott på nätterna när man inte spekulerar i “konstiga” aktier och derivat. MVH KAVASTU

 3. Några planer på att starta en fond?
  Med ditt snitt så hade du inte haft svårt att få in kapital.

  1. Hej Robert. Kollade upp i somras tillsammans med en vän. Samma tanke. men ack så dyrt. Det kostar minst 10 miljoner och en hel del tillstånd innan man är igång. Sedan tar det tre år innan man kommer in i Morningstars ranking. Och då är man officiell. Det är därför bara de “stora” typ banker har råd med at ge ut fonder. Däremot kan jag tänka mig att förvalta en redan befintlig fond.

 4. Tjena Arne!

  Du skriver att Du nu är 100% investerad. Skälet är att ditt index ramlat ned några punkter. Det behövs tydligen inte så många procents nedgång på OMX fören Du handlar. Men den dagen då börsen påbörjar en längre tids nedgång är då inte risken att du sitter med skägget i brevlådan då? Jag menar Du knallar in väldigt fort in på börsen så fort ditt index droppar några procent. Är inte det väldigt farligt? Om t.ex. börsen har toppat nu så blir det jäkligt dyrt. Menar det som positiv kritik då du har ett bra koncept!

  1. Hallå där! I mitt sjökort ser jag inga större sättningar fram till utdelningsperioen i vår. Säsongsmönstret på börsen är starkt just nu. En anledning att jag inte gick ur börsen mer än 30% av kapitalet i denna nedgång är att jag tror på en stark börs framöver. När det vänder går det snabbt, det såg vi prov på dag. Annat var det i rekylerna augusti och oktober då jag gick ur stort och väntade länge innan jag gick in och handlade. Jag räknar inte med någon börstopp det närmaste året. Väntar dessutom ut mitt HSI tills det nått attraktiva nivåer runt 40%.

   MVH KAVASTU

   1. Tack för ett bra svar! Jag har fått ett helt annat tänk när jag investerar. Förut så försökte jag fånga fallande knivar där jag trodde botten fanns. Inte för att behålla livet ut utan för några dagar. Men nu läser jag av aktielistan i månadsdiagram och investerar i de starkaste stigande aktierna. När jag använder mitt dataprogram så har jag just den inställningen att jag får upp en lista på just vilka aktier som trendar bäst typ Avanza m.fl.

    NCC ger köp och Du har dom i din depå om jag fattat dig rätt. Vad tror Du om fortsättningen där? Ser ut att ladda uppåt.

    Nordnet vill inte riktigt ta fart. Behöver man vara orolig där?

    Djupt impad av ditt tänk och strategi!

    God jul och gott nytt år!

 5. Hej och grattis till ännu en lyckad börsdag.
  Vilka dagar till är börsen öppen i år -med all helgdagar? Var kan man finna info om detta?

  Jag har en rent praktisk fråga:
  Avanza har ju olika “applikationer” för börshandel.
  Simplast är kanske den som kallas “börsskärm” – har du testat den?
  Jag har jättesvårt att ha överblick om jag innehar 10-15 olika papper eller mer än 6-7st i alla fall.
  Hur utnyttjar du Avanza möjligheter rent praktiskt? Du har ju dessutom oftast runt 25-40 olika papper!!? Fattar inte hur du kan hålla reda på allt som händer.
  Har du något tips eller hur går du tillväga rent praktiskt?
  Bara en sådan banal men viktig sak – i vilken börslista finns bolaget! Du har ju själv olika %-begränsningar 15-10-5% etc beroende på vilken lista (large/mid/small) bolaget finns på men hur katten kan jag hitta detta hos t.ex Avanza! OK-du har ju detta i huvudet….men jag då?

  Jag tror mig ha förstått att man nog bör “kasta ut nätet” ganska brett för att kunna få dom stora fiskarna – därefter får man “vikta om” men hur denna omviktning bör ske eller hur du gör vet jag inte – har du några riktlinjer/principer vid dessa (ideliga) omviktningar?
  Någon regel har jag nyligen sett: har kursen gått upp X% på endast Y dagar så har den kanske gått upp “för snabbt” och då kanske du avyttrar en del, kanske 50%???

  Återigen stort tack för en synnerligen inspirerande och intresseväckande blogg.
  Tyvärr är det väl så att ju mer man söker tränga in i ett ämne desto mer frågor väcks……
  /j

  1. Hallå Jacko!
   Börsen är öppen månd 28/12, tids 29/12 och fredag 2/1
   Jag har den simplaste av de simplare hjälpmedlen från Avanza. Just den du nämner. Börsskärm. Det räcker mer än väl. Avanza har erbjudit mig mer avancerade program gratis, men avböjt detta. (Ingår gratis som PRO 5 kund på AZA)
   Titta i tidningen, där finns aktierna listade i large/mid/small. Eller som jag gör, använder TEXT-TV, likaså där finns de listade i ordning.
   Eftersom förvaltning av kapital är mitt heltidsjobb är det inte särskilt svårt att hålla koll på mina 30-40 olika aktieslag. Jag har faktiskt koll på varenda aktie på large/mid/small, dvs 255 st. Snart om något år också alla First North aktierna 150 också.
   Mitt råd att ge dig är att bara äga aktier som handlas i stigande trend och över 200-dagars glidande medeltal.
   GOD JUL!
   MVH KAVASTU

 6. Hej igen,
  jag vill gärna knyta an till en av mig tidigare ställd fråga angående HSI och den 10 eller 11 juni(2014),
  tyvärr var börsen något turbulent då frågan ställdes, oktober? och du ville vänta med svaret till börsen lugnade sig…….
  Du skrev något i stil med att det var första tecknet på en börsförsvagning.
  Jag grubblar fortfarande på vad det var du egentligen såg. Såvitt jag förstår har du 2 diagram för HSI – ett “vanligt” som du ofta “samkör” med OMX PI och ett Point&Figure diagram och jag gissar nu att det var i det senare diagrammet du såg detta första tecken??????
  Hälsningar
  /j

  1. Hallå! Runt den 8 juni gled HSI under sin starka trendlinje, vilket gav ett första tecken på svagare börs. Det var väntat eftersom säsongsmönstret inte var det starkaste juni-okt. Det som också hjälpte till var att den andra långa primärvågen som startade nov 2011 gick mot sitt slut. Mängder av aktier visade tre vågor upp under perioden nov 2011-maj 2014 vilket ofta skvallrar om att vågen går mot sitt slut. I min prognos finns det att börsen ska toppa 2016. Men det finns lika många teorier som det finns människor om det. Men jag går min egna väg, jag kör efter mitt eget tänkande och struntar i alla experter. MVH KAVASTU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *