INFÖR 2015 – BLOGG

Härliga fem börsfria dagar bakom oss med tid för eftertanke och mycket annat.

Fixat, umgåtts och läst en hel del.

Läste bland annat Fidelity som sammanställt några av de viktigaste erfarenheterna från forskning inom investeringspsykologin.

Vi människor är känslostyrda och det utgör kanske den största risken när vi placerar pengar. Vi tenderar att bortförklara information som ifrågasätter, och ta till oss information som stödjer våra redan befintliga tankar.

Ett annat område berör en känsla av obehag när drömaktien börjar backa. En del sitter kvar på dem trots att omvärlden/företaget har förändrats radikalt. Går drömaktien under 200 dagars glidande medeltal är det bra att sätta ett stopp.

De klassiska ingredienserna girighet och rädsla är klassiska ingredienser i dåliga beslut. De nervösa kliver av så fort det backar lite och blir lite oro i marknaden. För att sedan kliva in på högre nivåer än de sålt på.

Eller också är aktierna kvar när paniken bryter ut något år efter börstoppen. Man har sett aktierna gå ned månad efter månad och inombords mår man dåligt av att se “pengarna försvinna” kontinuerligt. En försäljning görs i ett ras som så småningom leder till en börsbotten. Vi går in igen på betydligt högre kurser för att vara säker på att marknaden bottnat och vi ser möjligheter igen.

En annan felkälla i investeringsbeslut är att vi lägger mycket större vikt vid personlig erfarenhet än statistik. Det är bland annat därför det tar så lång tid innan aktieköpen tar fart efter en börskrasch.

Tålamodet i investeringar är verkligen en bristvara. Jag själv går verkligen i bräschen där. Jag ger aktien någon/några veckor, går inte aktien upp så åker den obönhörligen UT!

På 40-talet i USA var genomsnittstiden för ett aktieinnehav sju år. Vid tiden för starten av förra börskraschen 2007 var genomsnitts tiden endast sju månader.

Hjärnan vi har föredrar kortsiktiga belöningar, vilket innebär att vi säljer av vinnare på tok för tidigt. Bättre att sälja förloraren och behålla vinnaren NÅGOT SOM ÄR VIKTIGT VIKTIGT!!!

Många klamrar sig fast vid siffror oavsett relevans, eller vid gamla kursnivåer som aktien tidigare varit noterats i. Viktigt att inte låsa sig fast och att sålla i hjärnan.

Den forskningen de hänvisar till på Fidelity menar att vi ogillar att förlora pengar i mycket högre grad än vi gillar att tjäna dem. Men se då till att minimera förlusterna då, så slipper vi att ogilla så mycket.

Slutligen, de flesta är så övertygade att de är utvalda att just de ska tjäna enorma pengar på börsen. De tror att deras tankar och bedömningar är de rätta.
Ta och fråga bilförare om de tror att de är bättre än snittet att köra bil. 90% svarar JA!

Så är det på börsen också. Så lita bara på dig själv och tro inte på andras fantasier.

GOTT NYTT ÅR / KAVASTU

17 thoughts on “INFÖR 2015 – BLOGG

 1. Hej. Tycker du skriver sjukt bra! Följer din blogg men framförallt på Twitter, där jag ryggat många av dina köp/sälj och det har funkat bra

  1. Tack Mattias! Ma gör så gott man kan. Faktum är att jag lärt mig oerhört mycket genom åren hur aktiemarknaden och aktörerna bakom den agerar och tänker. Börsen är en egoistisk marknad som drar till sig mer och mer nya aktörer ju högre den stiger. När den så småningom briserar gäller det att vara konsekvent i sitt tänkande. Att låta de andra ta förlusterna och sitta bredvid med pengasäcken och se på.

 2. Hej Arne!

  Vill önska dig ett Gott Nytt Börs År! Tack för alla input! Ser börsen på ett annat sätt. Vad tror Du om mina innehav: Avanza Nordnet NCC samt Clas Ohlson? I min värld så saknas det nu en sista våg upp. Tolkar jag det rätt?

  1. Hallå Fredde! Så är det. En lång våg saknas. Antagligen över ett år innan någon absolut topp kan sättas på börsen. Kanske 2 år, vad vet jag. Dina innehav är helt ok. Godkända allesammans. Gott nytt 2015 på dig, nya pengar väntar bakom hörnet. Jag tar och arbetar två veckor från poolkanten i Thailand i januari. Men inte förrän den 21/1 Börsen startar då kl 15 lokal tid där. Ska bli härligt. MVH KAVASTU

 3. Hej kungen av börsen!
  Jag är ganska färsk i den här aktievärlden , men ändå ägt lite aktier i många år. Nu i augusti sålde jag av alla fonder jag haft och öppnade ett konto hos Avanza. Mitt första köp var , “Swedbank hade Elekta som MYCKET STARKT KÖP”,. Jag nappade på dä och köpte direkt jag såg rekommendationen. Den stört dök , kommer inte ihåg hur mycke, . Men jag trodde att det vänder … Nää , sålde med i mitt fall mycke förlust. Men jag lärde mig nått, lyssna inte för mycket på vad andra säger, förutom Kavastu förstås. Nä allvarligt talat , du är inspiration , hjälte, m,m . Tålamod gäller nu och egen analys. Gott nytt år på dig och gratta mig gärna på min födelsedag den 31/12.

  1. Jag har själv förbättrat min snittavkastning rejält de senaste två åren genom att radikalt minska mitt läsande av tips, rekommendationer, riktkurser, bloggar med mera. Däremot lägger jag väldigt mycket tid på egen analys och att följa nyhetsflöden för både ekonomin som helhet och specifika företag i synnerhet. Var försiktig med vad du läser – det kan påverka ditt beslutsfattande även om du medvetet tror att du agerar rationellt. Arnes blogg är en av mycket få som står på min lista över “godkända” källor.

   1. Hej Eric! Du är definitivt inne på rätt spår. Jag använder väldigt lite börstid till att läsa vad andra tycker, jag tar källan direkt. Enda anledningen att jag läser vad andra tycker är att ideligen förstå och komma ihåg att folk tänker olika. Man måste påminnas om det ideligen i sin egna slutna värld. Idag finns det enorma mängder börsläsningsspam. Det gäller verkligen att sålla. Du ser, du har förbättrat din snittavkastning på grund av att du gör egna analyser. det gläder mig. Aktietips och köprekar brukar hålla i två dagar. De som ger rekarna säljer givetvis en del där så de har pengar och kan ge nya rekar osv. Lycka till på det nya året nu /KAVASTU

 4. Tack för fin blogg! Det känns som att man förstår rätt väl dina köpargument men dina säljargument skrivs aldrig om mer än att du säger “girighet är bla bla ba last” och att x aktier har blivit för dyra. Tänkte fråga dig om du kunde dela med dig lite om din analys vid sälj? Det vore en fin nyårspresent!!

  1. Hej Göran! Har skrivit om min filosofi i en tidig blogg från april 2014. Jag ser mitt investerande som ett fotbollslag där man ständigt försöker ta ut de bästa spelarna på plan. När en ny investering är intressant väljer jag alltid att vikta ned det svagaste kortet till förmån för den nya placeringen. Det är oftast en aktie som jag anser att den inte gått som jag hade tänkt mig eller en aktie som nått mitt mål. Ofta åker aktier ut när HSI står högt eller signalerar svagare börs. När en aktie gjort tre synliga stötar uppåt åker de ofta ut. Den fjärde stöten kan någon annan få.

 5. Fortsätt med din twitter och blog under 2015; det är för mig en av de mer givande bloggar att följa, kanske mest för att din strategi är helt annorlunda min egna, men kan plocka massor av godbitar från dina råd, vilket gör mina egna investeringar lite “tryggare”. Fortsätt gärna, för oss “Svenssons”-skull. 🙂

  1. Hej Marius! Det gläder mig att du suger i dig av mina bloggar. Meningen med mitt bloggande är framför allt att göra aktieplacerare mer säkra på hur de ska tjäna pengar på börsen. Bara 1 av 5 slår index enligt uppgift. Håll nere förlusterna, väx med dina aktier som stiger och ge F.A.N i derivaten. Lycka till under 2015 /KAVASTU

 6. Tanken är väl att man ska köpa dyrt och sälja billigt? Så verkar i alla fall många småsparare tro.

  Det viktiga verkar vara att ifrågasätta allt och alla. Många rör sig i flock, ser något som någon “expert” sagt och gör som “experten” rekommenderar, vilket ibland ger katastrofala resultat.

  1. Hej! Oj så många som gått på pumpen i år. De har köpt aktier som de tyckt blivit billiga. DVS fallande knivar. Att ge fasen i “skitaktier” till förmån för ädla kvalitetsaktier är en mycket bra idé om man tänkt att få en bra årsyield på börsen. MVH KAVASTU

 7. Hej

  Började följa dig för bara några månader sedan.
  Om det är något negativt jag sett så är det för få artiklar, vill ha mer

  1. Hej Tomas! Kul att du suger åt dig av bloggarna. Tyvärr tar det mycket tid att skriva dem. Jag skriver när det är något exceptionellt eller när jag har något att förmedla. MVH KAVASTU

 8. Bara instämmer med alla som skrivit före mig här!
  Tack så mycket för dina delgivanden 2014 och följer dig med stort intresse in i 2015.
  Önskar dig ett Gott Nytt År på alla plan och ha en riktigt bra tid där vid poolkanten! Var där jag hittade dig!

  1. hej Jan! Gott nytt år på dig! 2015 blir spännande och fullt med nya möjligheter. Tippar +14,88% på helåret på OMXSPI. Ska bli skönt med två veckors börs vid poolkanten. Lycka till 2015 /KAVASTU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *