NOLLNING – BLOGG

Idag är den stora dagen, idag får jag min lön för 2014 års förvaltande. Alla räkneverk nollställs och på fredag som är den första börsdagen år 2015 är jag på 0,00 igen.

Månadslönen över index för år 2014 är verkligen en drömlön, men jag väljer att låta pengarna stå kvar på mitt ISK.

Brukar ta ut en större summa vid årsskiftet som ska täcka kommande år, 2014 var ovanligt billigt så jag räknar med att uttaget förra årsskiftet även ska räcka till att täcka år 2015.

Vad tror jag om år 2015?

Vad vi ägnar oss åt på aktiebörsen är att förutse bra aktieplaceringar, bra lägen att kliva på och av en aktie osv. I efterhand är allt så självklart.

I min analys finns inget som talar för en börstopp under kommande 2015. Visst finns varningssignalerna där som t.ex ovanligt många bolagsintroduktioner. Tyckte jag läste om att det var 59 st under 2014, dvs i snitt ett nytt bolag per vecka.

Jag går efter mitt sjökort och behandlar alla rekyler som tillfälliga under 2015. Alla överköpta lägen leder till att jag minskar på aktiesidan till förmån för kontanter. Jag kommer att följa årsmönstret och ställa det mot logiken överköpt/översålt.

Svårigheten är att ta in alla makroparametrar och hur de påverkar varandra. Det är alltid nya lägen och förutsättningar som gör att det är extremt svårt att ställa rätt prognoser. Jag använder mina långa trender och mina egna index för att se hur de stora “drakarna” agerar och behandlar mina placeringar därefter.

Det är alltid svårt för en ensaminvesterare att hinna ta in allt och smälta det i hjärnan och fatta ett rätt och riktigt beslut. Inte ens stora investmentbanker med tusentals anställda brukar klarar av det med precision.

Jag kommer att behandla stockholmsbörsen som att den är i en stigande trend tills det att motsatsen bevisats vilket innebär att

 • Jag ständigt söker efter bra aktier i bra stigande trend som pockar efter att stiga i värde.
 • Jag inte gör någon nämnvärd spekulation i XACT BEAR2 i rekyler.
 • Jag lägger ned mycket tid att finna bra ingångsvärden på aktier i rekyler.

Har flera intressanta projekt på gång under 2015, något projekt kanske berör just dig. men för tidigt att tala om det just nu.

Eftersom börsen har legat i en upptrend i över 6 år börjar det bli dags att blogga om tidigare börstoppar, vad hände, vad sade marknaden och hur såg de ut. Bloggar som kommer under kommande vinter och vår.

 

Hur såg då mitt förvaltarår ut under 2014?

Delger det bäst genom ett diagram.

Skärmavbild 2014-12-30 kl. 18.14.43

OMXSPI index slutade på +12,12% för helåret 2014. Mitt investeringssparkonto slutade på +46,58%. Under 2014 har inga insättningar/uttag gjorts på investeringssparkontot. Omsättningen på Investeringskontot slutade på strax under en halv miljard. Ofta viktar jag om lite i befintliga aktier jag redan har, tex Bilia springer iväg lite för fort och Investor går kräftgång. Nästa gång går Bilia kräftgång och Investor rusar och jag viktar tillbaka. Chartet ovan visar resan över index under 2014 till målet 30/12.

 

Yielden på min korta presentation på twitter kommer att ändras.

Skärmavbild 2014-12-30 kl. 12.49.18

Vid årets början år 2014 var den genomsnittliga förräntningen utöver OMXSPI index +26,1% per år. (Perioden 2009-2013)

Sista mars gick jag in och ändrade den preliminärt efter förvaltningen jan-mars 2014 till 26,5%

Jag räknar nu ut nya snittförvaltningen över index och använder mig då av följande formel.

Jag går tillbaka till årsskiftet 2013/2014 och tar då snittförvaltningen över index dvs 26,1% och multiplicerar det med fem. Vilket blir 130,5% (År 2009-2013, 5 år)

Årets förvaltning utöver index stannade på +34,45%.

Uträkningen blir således 130,5% + årets 34,45 = 164,95. Vi delar det med sex år och vi får det till 27,49%.

För enkelhetens skull avrundar jag det till 27,5% över index årligen sedan år 2009.

Mitt mål således är att slå OMXSPI index under år 2015 med minst +27,5% (vilket är +2,3% över index/månad). Det blir tufft, men ska jag inte sänka snittet på förvaltningen så är det så.

Och så var det fixat…

Skärmavbild 2014-12-30 kl. 18.57.19

Slutligen inget att tillägga….

Jo, GOTT NYTT ÅR!

Nu blickar vi framåt..

Skärmavbild 2014-12-30 kl. 16.25.43

Det är dina beslut som kommer att bestämma din årsyield för kommande år., lycka till!

/KAVASTU

23 thoughts on “NOLLNING – BLOGG

 1. Det har varit roligt att följa dig, både via blogg och via twitter under året som varit. Jag ser fram mot att få följa dig även under 2015!

  Ha det fint!

  1. Hej Danne! På fredag startar vi upp 2015, då har vi 250 nya börsdagar till slutmålet 30/12. Det är vad vi gör med dem som bestämmer helårs resultatet. Då kör vi….. Gott nytt år /KAVASTU

  1. Tack! Hoppas du suger åt dig av den och gör ett riktigt fint 2015 börsår. Kan vara det sista helåret med plus på denna börscykel. Gott nytt år, Kavastu

 2. Grymt jobbat! Verkligen bra skrivet. Följer dig på twitter och blogg med nöje! mest intressanta jag hittat 🙂
  Gott nytt!

  1. Hej Matte! Vad kul, tack. Hoppas du suger åt dig ordentligt. På fredag är det dags för första börsdagen 2015, då kör vi. Gott nytt år /KAVASTU

 3. Lyfter på hatten för dig Arne. Grymt bra! Min portfölj steg bara 21% men men man får vara nöjd med det lilla.

  Du har nu och tidigare skrivit att byggbolagen ( läs NCC och JM ) går upp sist i en börscykel. Men en snabb titt på toppåret 2007 så toppade NCC i April och OMX i Juli. Äger själv NCC då dom ser starka ut. Hoppas vi tolkar det rätt.

  Har Du länk eller möjlighet att lägga ut bild på börsrytmen under ett år? En karta där man historiskt ser hur börsen går jan-dec under tex 20 års tid.

  Vill önska dig ett Gott Nytt Börs År!

  P.S. Ha en fin Thaisemester! D.S.

  1. Hej Fredde! Tack! Men 21% är inte lite då index inte alls gått upp så mycket. Du är en av de få som slagit aktieindex. 1/5 gör det enligt uppgift. Så länge marknaden medger fortsatt stig tror jag att byggbolagen är helrätt. Men som vanligt får man göra nulägen kontinuerligt. jag tror att JM och NCC går bättre än PEAB och Skanska detta år. Har lagt ut årscykeln på bloggen (32 år sammanslaget i ett år) Kommer fasen inte ihåg vilken blogg bara. Den kommer i en ny blogg snart. Tack, ska njuta av värmen och poolen. Börs, bärs och pool, blir bra det. Gott nytt år! /KAVASTU

   1. Hej Arne! Nej man får vara nöjd. Men i jämförelse med dig så bleknar resultatet. Ja byggbolagen kan nog fortsätta upp enligt sjökortet. Fina utdelningar i bl.a. NCC lär bli bränsle åt kursen.

    Okej låter bra. Vore bra att printa ut och lägga på skrivbordet eller ha som underlag på bildskärmen.

    En bubblare som jag har fått in på min radar nu är SCA B. Ser ut att börja kvickna till.

    Ja jag firade jul och Ny År på Borneo förra vintern. Det är lite speciellt att insupa atmosfären där och grunna på livet!

    Trevlig resa!

    1. Härligt med utlandsvistelse över jul och nyår. I år blev det inte så pga flickvännens arbete i ett läkemedelsbolag som ska delas upp i två bolag. För min del firade jag nyåret 2013/2014 i Cancun Mexiko. trodde det skulle bli ett hejdundrandes fyrverkeri där, men ack vad jag bedrog mig. Blir 2v arbetsresa i Thailand i stället. SCA har jag hållt ögonen på, trenden up är för dålig för min smak. Gott nytt år! Kavastu

  1. Gott nytt år på dig! kul att du skummar igenom min blogg bland. Har aldrig varit med om maken om antalet tyckare, siare, bloggare, podcastare, sociala medium, facebookgrupper mm om börsen. Som snåljåpen skrev för ett tag sedan måste man snart sluta arbeta för att hinna med att följa dem alla. Hemligheten bakom framgång på börsen ligger givetvis i att sålla informationsflödet och ta källan direkt i hornet. Att lägga ned mycket tid i sin egna beprövade modell och analys. Fick upp ögonen för din blogg gm Avanza.

 4. Ny och ung i gemet, men har följt din blogg med stort intresse under året! Kan bara säga grattis till ytterligare ett välplacerat år!

  Får in 10-30 k kapital i omgångar som jag väljer att placera. Runt 60 i nuläget pga längre resa. Har du något hett tips för en längre placering över 2015? Ligger rätt tungt på byggbolagsidan redan.

  Med vänlig hälsning, Lukas

  1. Hej Lukas! Kul du hittat till min blogg. Jag tror man ska placera med åtanke att gå ur om ett till 1,5 år. Börsen har stigit i över 6 år nu och det är lätt att bli girig. Det är jättetråkigt att ha en börs som ständigt sjunker, ännu tråkigare att förlora pengar i en sådan tid. Jag själv ommer att vara väldigt restriktiv till att placera pengar i aktier under en sådan tid. Bra att ha pengarna att köpa billigt när så tillfälle ges. Varför inte ge gummibolaget Trelleborg en chans 2015. Gott nytt år /Kavastu

 5. Hej Arne “Kavastu” Talving!
  Gott nytt år !
  Har du aldrig funderat på att skriva en bok om dina bravader? Tycker att det skulle vara intressant att läsa om din historiska välfärd i börsvärlden och även ditt privat liv. Tycker att du verkar vara en synnerligen intressant person, spännande läsning!
  Med vänlig hälsning, Thomas Gradin. Krylbo. 3/1-2015

  1. Hej Thomas! Gott nytt år på dig. Nej, det räcker nog bra med alla bloggar som jag pinar er alla med. Men resan har varit väldigt spännande genom livet, som för oss alla. Men med min blogg vill jag hjälpa till att få aktiespekulanter att verkligen undvika onödiga risker, tänka till och tjäna pengar. Jag är ett bra exempel, har verkligen startat från noll. Som tioåring fick jag min första cykel, en beg flickcykel som saknade 40% av ekrarna. Som tioåring började jag sälja Dagens Nyheter till hushåll på söndagarna för att få några pengar, för någon veckopeng fick jag inte. Kommer ihåg att jag tjänade cirka 17-23:- per söndag. Jag köpte alltid en påse Ahlgrens bilar för 2,75 som belöning varje söndag. Jag hade ju pengar äntligen. MVH KAVASTU

 6. Tjena Arne!

  Grymt jobbat 2014, låt oss hoppas att detta blir minst lika bra.

  Har du några intressanta böcker du kan rekommendera till en ung och hungrig man? Får gärna vara allt från rent strategiska böcker till psykologin bakom börsen osv.

  Ha det gött!

  1. Hej Axel! Kul du läser min blogg. Ärligt talat har jag inte läst så mycket böcker om börsen de senaste 20 åren. på 80-talet läste jag dock många. Jag vet inte vad böckerna som gäller heter nu på 2000-talet. ledsen, men så är det. Helt rätt inställning, sug åt dig så mkt kunskap du bara kan, då kommer du att lyckas bra på börsen i framtiden. MVH KAVASTU

 7. Hej, tack för intressant blogg! Vad var det jag läste om “extern förvaltning av aktieportföljer”? Låter intressant…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *