FÖRSMAK – BLOGG

Jul och nyårshelgen börjar så smått att lägga sig och snart är börsen inne i sin vanliga lunk igen.

Som jag nämnt tidigare kommer jag att skriva bloggar om hur topparna 1987, 1989, 2000, 2007 såg ut. De kommer nu successivt under vintern/våren. Den första blir om börskraschen 1987.

Börskraschen 1987 var inte slutet på en uppgångstrend, den var bara en försmak om vad som komma skulle 1989-1992.

Jag har nu gissat börsens utveckling 2015 i procent hos Erik Liden “Börsgissningen 2015” och det landade helt klart på plussidan. tvåsiffrigt plus på börsen 2015 är mitt tips.

Vill du vara med i börsgissningen så går deadline till att vara med idag klockan 23.59.

Gå gärna in på bloggen “The Insider” och ge ditt bidrag du med.

Något jag lärt mig under de 32 år jag varit med på börsen är att det alltid går längre än vad marknaden i förväg tror. Det gäller både i upp som nedgångstrend. Aktiekurser som man bara kunnat drömma om uppnås och då både på upp som nedsida. Vi minns Ericsson som ett exempel år 2002 på 3:-

Många tror idag att Ericsson gått upp från 3:- till dagens nivå på runt 95:-

Så är det givetvis inte. Ericssons bottenkurs från år 2002 ligger egentligen på 29:- omräknat för emissioner.

Att bottenfiska brukar inte vara en särskilt bra idé och här har vi ett exempel. Ericsson toppade i mars år 2000. Aktien agerade ett riktigt sänke under hela perioden fram till det att botten sattes på börsen i sept/okt år 2002.

Den som bottenfiskade så sent som april är 2002 cirka 5 månader innan Ericsson till sist bottnade har fortfarande idag nästan 15 år senare inte fått tillbaka sina pengar (exkl utdelningar). Då kan man bara tänka på de som köpte sina Ericsson innan dvs under perioden mars 2000 till april 2002.

Skärmavbild 2015-01-04 kl. 12.44.42

Varför är jag så positiv till börsen inför år 2015?

Dels har jag ovan skrivit att börsen går alltid högre än vad marknaden tror, dels så springer börsen året innan en topp sätts.

Tittar vi på toppen år 1989 som sattes 16 augusti så bjöd det rullande året innan på en uppgång på hela +59,7% (16 aug 1988 – 16 aug 1989)

En titt på toppen år 2000 som sattes 6 mars. Så var den rullande ettårs uppgången innan hela +86,0%

Och toppen 16 juli år 2007 bjöd på en rullande ett års uppgång på +46,8%.

Den ynka ettårs uppgången just nu bjuder på cirka +12%, nej den duger inte. För att vi ska få en riktig nedförsbacke måste vi åka ordentligt högt upp med liften först.

Skärmavbild 2015-01-04 kl. 13.01.53

Som jag skrivit tidigare i min blogg, så kommer jag behandla börsen i en uppåtgående trend tills motsatsen bevisats.

/KAVASTU

15 thoughts on “FÖRSMAK – BLOGG

 1. God fortsättning!

  Suger åt mig allt som Du skriver. Har programmerat in signaler i mitt börsprogram. De 2 STARKASTE aktierna i det långa loppet är Atlas Copco + JM. Kommentar på det!? Fortsatt uppsida där?

  Du skriver i bloggen att innan kraschen kommer det en stor uppgång. Är det rimligt med 30-50% uppgång i år innan smällen??

  Mvh

  /Fredde

  1. Hej! I en positiv börs borde de bägge gå upp. Men Atlas Copco finns inte i min portfölj där. Tror inte de kommer att gå bättre än index år 2015. I denna lågräntemiljö blir det nog svårt för börsen att rusa 30-50% på ett år, men klart bättre än 12% måste till. MVH KAVASTU

 2. Tack för snabbt svar! Ja Atco har i stort sätt bara stigit utan rekyl. Du letar efter dom som har rekyler i stark upptrend? JM ser bra ut påminner om utbrottet sept-oktober 2010.

  Varför segar sig Avanza aktien?? Ser bra ut på sikt men konstig handel.

  Kan det inte vara så att börsen kan gå ned 20-25% i år utan att det är en krasch och att toppen sätts året därpå? Inte för att jag tror det men sitter på min kammare och filosoferar.

  Ha det!

  1. Det brukar vara så som med ketchupflaskan. Först kommer inget, sedan inget och sedan alltsammans. Allt är möjligt på börsen. Spekulationer går åt vida håll hos alla aktörer. Jag har min strategi klar. Häng med trenden tills motsatsen bevisats. MVH KAVASTU

 3. Jag hoppas du har rätt! 😀 Blir intressant att läsa vidare om vad du skriver. 🙂

  1. Hej Marius! Som vanligt skriver jag, den som lever få se vad som händer. Jag arbetar på att börsen stiger vidare tills motsatsen bevisats.

 4. Hej!
  Om det som de flesta antyder att “räntorna förblir låga och det finns egentligen inget annat alternativ än att spara på aktier” , då borde ju aktiehandeln öka och först å främst måste de som inte har aktier köpa. Då bör ju börsen öka . Eller har jag galet fel? Naturligtvis kommer det ju oförutsedda händelser , dä gör det ju alltid.

  1. Hej! Blåser man upp ballongen så spricker den till sist hur starkt material ballongen än är gjord av. Det gäller givetvis också börsen oavsett räntenivå. Tids nog kommer nedgången, jag tror inte börsen når sin topp under detta år 2015.

 5. När börsen vänder till negativ trend, spekulerar du i nedgång då?
  Om inte, varför?

  Mvh

  1. Har inga behov i att spekulera. Däremot följer jag börsen väldigt noga under en nedgångstrend för att veta när jag ska gå in på börsen igen. Mina regler säger att jag får max lägga 15% av mitt kapital i XACT BEAR2. Något som jag aldrig gjort till fullo hittills. Går börsen ned -10% och jag står på-1%, har jag faktiskt vunnit +9% mot index som är min huvudfiende. /KAVASTU

 6. Visst, att ligga utanför en börs i negativ trend är också att slå börsen 🙂
  Men jag tänkte på att om du har förmågan att identifiera aktier i positiva trender och tillsammans med ditt HSI få köp och sälj signaler. Då borde du väl kunna tillämpa detta på på en negativ börs. Visst det gör du delvis med Bear2. Men är det så att ditt HSI fungerar bäst i en stigande trend? Eller har det att göra med att över tid så ligger börsen i stigande trend, och därför har man sämre edge att följa en negativ trend?

  Mvh R

  1. Varför klappa katten mothårs. I en negativ trend går jag bara in och köper när det är extremt översålt. Jag har inga egentliga behov att tjäna pengar i en trend som är nedåtgående. Jag vet att inom sinom tid kommer min tid igen fastän det kan ta 1,5 – 2,5 år. Visst, jag leker lite med SHB BEAR2 när HSI klockas i ungefär 55% men oftast bara med drygt 5-7 % av kapitalet. Egentligen är det en skön tid då man kan ägna sig åt så mycket annat, /KAVASTU

 7. Tjena Arne!
  Jag undrar hur ser HSI ut dessa dagarna? och hur agerar du som t.ex. idag/igår då Sveriges börs har stängd medans resterande världsmarknaden är öppen? det enda man kan göra är o glo på ifall något stort skulle inträffa.

  Avvaktar du nu eller är du fortfarande all in?

  MVH

  1. Hej! Ligger egentligen all-in (90-100%) sedan länge och har egentligen ingen avsikt att inte göra det de närmsta månaderna. Om inte jag motbevisas. MVH KAVASTU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *