JANUARI – BLOGG

Vi har faktiskt inte haft en enda börsdag på plus i år. Dramatiskt? nej!

Mitt index HSI varnade inte alls för den tillfälliga dippen som nu helt plötsligt dök upp. Varningssignalerna kom väl egentligen vid årsskiftet då månadseffekten uteblev helt.

Jag ligger all-in sedan länge och har inga planer på något annat.

Jag räknar med att vara tungt exponerad mot aktiemarknaden många månader till, om inte någon motsats bevisar något annat.

Idag försvann en hel del värde i mitt ISK då det backade till ordentligt efter den oro som varit sedan slutcallen i Sverige i måndags.

En dag där börsen faller -2,18 och jag faller -2,38% ser jag som en förlorad dag.

Stryk mot index med -0,20% är inte bra. Hade mitt ISK fallit -2,00% idag hade jag varit väldigt nöjd, då hade jag slagit index med +0,18%.

Det är så jag jobbar, att slå index så ofta det går vilket innebär att slutresultatet blir strålande.

De första två börsdagarna i år gav +1,45% mot index. Efter denna dag ligger mitt ISK på -1,39% i år mot OMXSPI index som backat -2,64%.

Skillnaden blir +1,25% över index hittills i år vilket jag är väldigt nöjd med. Årstakten ligger på +65,18% över index, målet är satt till minst +27,5% över OMXSPI index.

Det är inte farligt när det går ned på börsen, bara aktieportföljen går bättre än index. I långa loppet blir det VÄLDIGT bra.

Varför jag skriver detta så utförligt är för att jag vill förklara mitt tänk och hur jag arbetar.

 

Säsongsmönstret säger att vi ska ligga på börsen bra länge till.

Såg att IG twittrade om att säsongsmönstret i januari varit svagare än normalt de senaste tio åren.

Visst är det så, titta på detta chart.

Skärmavbild 2015-01-07 kl. 22.49.37

Man ser helt klart att januari på 2000-talet tappat fart mot den totala trenden. Kanske har vi en januari som ger 0% i index.

Att vara på börsen är lite som att spela poker, man måste ställa risker mot möjligheter.

Februari fram till utdelningarna i maj ser sedan bra ut. Detta index OMXSPI exkluderar utdelningar, därför så svagt i maj månad.

 

Lägger in ett Point & Figure chart hur HSI ser ut fn. Kryss uppgångar, tingar nedgångar.

Skärmavbild 2015-01-07 kl. 22.29.47HSI säger egentligen ingenting just nu.

En kort blogg denna gång, men det är svårt att hinna med allt fn.

/KAVASTU

 

18 thoughts on “JANUARI – BLOGG

 1. Hej.

  Gör gärna en bloggpost om HSI, vad det är, vad det bygger på och hur du tolkar det. Skulle vara intressant.

  Mvh
  T

 2. Hmn märklig bloggutveckling senaste tiden. Du upprepar dina strategier rätt vagt och säger att det handlar om att slå index (det är sant men ändå, det har upprepats 10 ggr senaste månaden) och det är mindre aktietips. Synd tycker jag men det kanske finns motiv bakom eller så är det bara en dipp.

  1. Beror på att jag får en hel del frågor om det. Bloggen handlar om börsen generellt och kan innehålla ett ganska brett område. Vilka aktier jag innehar och handlar skriver jag ganska friskt om på twitter. När börsläget har något att förmedla som jag kan tolka det bloggar jag oftast om detta. /Kavastu

 3. God morgon!

  En snabb titt på Nasdaq i januari 2014 gav en botten 6 januari. Sedan upp till 22 januari för att toppa. Vi gjorde en botten just 6 i år också! Är det sådana mönster du tittar på Arne?

   1. Hej!

    Rätt intressant mönster. Upprepas det så har vi 2 bra veckor till. Fick köpsignal i Nordea idag i mitt eget tradingsystem. Dags för bankerna att dra upp börsen?

 4. Ok, Jag förstår att du har mycket att göra och är en upptagen man. Finns det någon annan stans man kan läsa om HSI? vad står förkortningen för?

  Mvh
  Telle

 5. Oj, oj, oj Arne Talving! Du har ruskat om mig fullständigt. Jag har sträckläst alla dina blogginlägg och är enormt imponerad av din filosofi.

  Själv började jag handla med aktier 1997. Jag har alltså varit med både under extrema uppgångar och nedgångar. Under dessa 17 år har jag slagit OMX30 12 ggr, vilket jag varit nöjd med. Men när jag ser ditt resultat inser jag att jag har mycket att lära. Ett normalår gör jag kanske 100 affärer och vanligtvis har jag 10-20 aktier i portföljen

  Nu, när jag hunnit samla mina tankar inser jag vilket grundfel jag har gjort. Jag har varit rädd att köpa aktier som bara pekat uppåt. Jag hatar nämligen att köpa på toppar. Jag vill gärna vänta in rejäla fall och då försöka fånga in de aktier jag är intresserad av vid sina stödnivåer (tidigare vändningar, glidande medelvärden etc) eller utbrott ur olika formationer.

  Efter att ha läst dina blogginlägg börjar jag förstå att för att få bättre avkastning måste jag våga köpa aktier som ligger i starka upptrender. Det är jobbigt att programmera om min hjärna efter alla dessa år, men mitt nyårslöfte är att från och med nu bara köpa aktier som ligger i tydlig upptrend. Många av verkstadsbolagen kommer därför att åka ur portföljen på direkten!

  Jag har speciellt intresserat mig för tre av dina verktyg: Säsongsmönstret, ditt 200 dagars glidande trendindex och ditt HSI-index. Tillsammans ger dessa tre en bra vägledning om den närmaste framtiden. Så dela gärna med dig av framför allt HSI-kurvan oftare. Den är guld värd!

  Jag har egentligen massor av frågor och jag förstår att du inte har tid att besvara alla. Men jag försöker med några som bara kräver korta svar.

  1. Du säger att du ger aktien ”max några veckor sedan åker den ut om den inte presterar”. Vad sätter du som stop loss? 3 %, 5 %?

  2. Ökar du någonsin på en nytagen position som börjar falla?

  Tack för en fantastiskt intressant – och för oss amatörer – lönsam blogg!

  1. Hej Seglaren! Du har lyckats väldigt bra genom åren. Slagit index bra mycket mer än vad vanliga aktiespekulanter i snitt klarar av. Ett par tre anledningar till min höga årliga yield är att jag har rätt att belåna mig upp till 20%. Det ger en turbo i uppgångar. Den turbon plockar jag bort när det inte är lika solklart med uppgång längre. En annan anledning till den höga yielden är att jag tajmar börsens fall tämligen bra. När det börjar lukta bränt säljer jag ut en hel del aktier och samlar på mig likvider. Har jag fel kan jag alltid köpa tillbaka aktierna igen. Har jag fel avstår jag bara vinst och förlorar avstånd till index. Att jag hela tiden ser min portfölj som en startelva gör att jag ständigt söker efter bra aktier i upptrend. Hittar jag en ny så åker den svagaste ut oavsett vinst/förlust på aktien. En fjärde anledning kan vara att jag aldrig spekulerar med derivat i nedgång i en uppåtgående trend. Som svar på dina frågor. Jag har aldrig under mina år haft någon stop-loss- Jag säljer eller viktar ned det svagaste kortet/korten hela tiden så det läget med stora förluster eller nivåer som folk sätter som stop-los uppstår aldrig för mig. Tittar helt enkelt efter bättre placeringar som kan slå ut svagaste kortet i portföljen. Svar på fråga två, ja, det gör jag. Jag köper ofta in mig med 2-4 poster. Lycka till nu, jag är övertygad om att du kommer att öka din redan fna yield i framtiden. MVH KAVASTU

 6. Hej!
  Jag är ganska ny vad gäller aktiemarknaden men fick tips om din blogg. Du refererar till HSI vad är det? Kan på din blogg se vad du har för aktier (bara namnen) då du säger att du är all-in skulle det vara intressant att se vilka aktier som utgör startpositionen.

  Skall läsa mer på din blogg nu.
  Bästa hälsningar
  Janne

  1. Hej Janne! Mer om HSI finns på blogg http://arnetalving.se/2014/02/27 Det finns inga startpositioner i min portfölj eftersom den kontinuerligt spetsas med nya intressanta placeringar. Kul du hittat till min blogg. Tror du förstår mer hur jag jobbar när du ögnar igenom tidigare bloggar. MVH KAVASTU

 7. En aning förvånad.
  9 jan läser jag:(twitter) “Igår em tog förhållandet med AZN slut efter ett halvt års äktenskap Blev en bra affär, men budet har uteblivit o det höga P/E-talet skrämmer”

  och idag 14 jan läser jag innehavslistan (på twitter)
  överst står där “AstraZeneca”

  Har jag missat eller missförstått något?
  Vad har hänt mellan den 9/1 och 14/1 ?
  Vad menas med att “förhållandet tog slut”?
  Det verkar ju ha fortsatt??? Har du bara viktat ner???

  Bästa Hälsningar, Jacko

  1. Hej igen! Det stämmer, redan dagen efter hamnade AZN tillbaka i min portfölj. men positionen är bara en tredjedel mot vad den tidigare var. Såg att aktien skulle dra sig uppåt, så varför inte plocka hem de pengarna. Mitt förhållande till AZN var ett längre sådant. Min tanke var att det skulle komma ett bud på AZN, men bolaget är nog lite för dyrt i dagsläget för att det ska bli uppköpt. men vem vet? kanske jag har fel. MVH KAVASTU

 8. Hej Arne – följt dig noga med skepsis och STOR förvåning sedan maj 2014.
  Jag är, liksom flera följare, mycket imponerad av dina tankar -eftersom de så mycket avviker från mina befintliga. Det är just därför dina synpunkter är så intressanta!! Äntligen någon som ifrågasätter den “naturliga dogmen”. Dom backas ju dessutom upp av dina resultat – enda bevis vi har är ju utfallet för 2014. Okey-inte helt lätt att följa i detalj. Men du tycks väldigt öppen och det är ju egentligen tur för på börsen gynnas ju du dessutom av att öppet redovisa dina inköp. Om dessutom andra gör samma inköp ökar ju kursen=vinsten. Jämför med t.ex travspel och liknande – om andra där också satsar på samma hästar så minskar ju oddsen=vinsten – tvärtom alltså i “börsspelet”!!!
  Jag vet inte hur detta påverkar “analyshusens” rekommendationer om köp – de flest råden är ju köp. Du har tagit upp detta i en blogg för ett tag sedan att de klart flesta rekar är ju just KÖP. Det är klart börsen har ju, på sikt, en underliggande grundton om uppgång så därav följer ju att de flesta rekar bör vara just KÖP. Det är ju “säkrast”=minst fel.

  Nu egentligen till min fråga:
  För ett tag sedan visade du diagram för andelen aktier, på large-mid-small cap -som låg över sitt 200dagars medelvärde. Jag följer detta och sedan sedan dippen i oktober verkar detta index ha svårt att komma upp i “normala nivåer” = tidigare nivåer.
  Har du några synpunkter på utvecklingen av detta index? Indikerar detta något anser du?

  Bästa Hälsningar,
  Jacko

  1. Hej Jacko! Kul du följer min blogg. Aktiebörsen är en samlingsplats för oliktänkande. Min erfarenhet är att det enda sättet att göra ett bra resultat på börsen är att gå sin egna väg efter egen plan. Har provat på det mesta och funnit att denna väg är den rätta för min del. Jag har noterat precis som du att det nämnda indexet har svårt att lyfta. men jag ger det några månader till. MVH KAVASTU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *