TACK ALLA – BLOGG

Under 8 dagar har jag nu kontinuerligt tjatat om att ge sin gissning till “när toppar det”.

Den ursprungliga Bloggen lästes av 5.206 unika personer och retweetades 74 gånger.

Skärmavbild 2015-02-01 kl. 11.11.14

Skärmavbild 2015-02-01 kl. 11.27.10

Totalt kom 385 gissningar in (7,4% av de som läst bloggen)

Jag vill främst tacka alla som hjälpt till att sprida bloggen “visst toppar det” och er som gissat på vilket datum och vilket index ni tror att den här börstrenden toppar på.

Det är ni som gjort det möjligt att få en bild av när, och på vilket index vi idag tror (med den info som vi hade 24 jan – 31 jan 2015) det ska toppa på.

Resultatet kommer att ta ett litet tag att sammanställa.

Siktar på att ge ut ett utförligt blogginlägg med resultatet av “visst toppar det” måndagen 16 februari.

varför så sent?

Det har kommit in lite oplanerat jobb nu i början av februari, så därför dröjsmålet med resultatet.

Måste koncentrera min tid på förberedelser inför tre föreläsningskvällar i Avanzas regi.

Måndagen 9 februari ska jag föreläsa i Stockholm om börstrender och hur jag drar nytta av dem i min aktieförvaltning. Även hur jag arbetar och vanliga fallgropar som aktieplacerare i regel gör.

Alla PRO kunder på Avanza har fått en inbjudan via mail – Antalet platser är begränsat och det är först till kvarn som gäller.

Tisdagen 10 februari håller jag samma föredrag i Malmö Börshus för PRO kunder.

Onsdagen 11 februari är det dags för Elite Park Avenue i Göteborg.

 

Många sneglar nu på USA fn, deras börs har slutat att stiga. Visst kan det komma en sättning där om man studerar chartet över bla Dow Jones.

Vi och bla Tyskland har däremot börsfeber just nu. Indexet HSI står väldigt högt så det börjar kännas som att vi skulle behöva platta till ny snön som fallit lite grann.

Skärmavbild 2015-02-01 kl. 12.18.47

 

När jag satt på planet ned till Thailand torsdagen 21 januari passade jag på att skriva en blogg off-line.

Mycket död tid med 10,5 timmars flygtid.

Bloggen skrev jag i word. Anledningen att jag släpper den först nu är att jag inte ville påverka någon i “visst toppar det” undersökningen.

Kanske är det början på euforin som startat nu, det som jag skrev för drygt 10 dagar sedan på denna blogg.

Håll tillgodo

Skärmavbild 2015-02-01 kl. 11.48.54

Skärmavbild 2015-02-01 kl. 11.49.09

Skärmavbild 2015-02-01 kl. 11.49.21

Skärmavbild 2015-02-01 kl. 11.49.37

 

 

 

27 thoughts on “TACK ALLA – BLOGG

 1. Det måste ändå sägas att eftersom ingen av oss vet exakt hur börsen kommer att gå imorgon eller ett år framöver så är det bästa en ny person på börsen kan göra att sprida köpen över tid, helst på dippar. Men framförallt, att inte sälja ut allt på botten eller till låga priser. Det funkade bra för t.ex. Aktiestinsen. Hans bra innehav och hundra miljoner tog enormt med stryk under finanskrisen som det mesta men kom sen tillbaka ännu högre efteråt. Hade han dock sålt under krisen så hade förlusten varit enorm.

  Det man kan tänka på i en kris är att värdet på aktierna svänger men du har fortfarande kvar samma antal aktier i bra bolag om du inte säljer och värdet kommer tillbaka efter dippar så länge inte bolagen eller samhället går under.

  1. Så är det. Relativt ofarligt med bra kvalitetsaktier utan belåning. Jag är trots allt en investerare som viktar ned betänkligt i stora nedgångar. Finns inget mer frustrerande att se än att pengarna går upp i rök dag efter dag. Men någon/några måste ju sitta med svarte Petter i nedgång. Börja med TT KÖPA 4-5 Investmentbolag brukar jag säga till nybörjare.

   1. Tack för svaret. Jo det är klart men samtidigt vänder det ofta strax efter att man har sålt allting, då missar man årets bästa uppgångsdagar, får återköpa dyrare, sen visar det sig att det bara var en falsk köpsignal och så vänder det ner igen, då får man själv många gånger sitta där med marknadstajming-Svarte Petter.. Om man inte har ett otroligt bra system för marknadstajming, teknisk analys och framtidsspående då.

    Frågan är hur mycket mer än index det är realistiskt att tro sig kunna avkasta över lång tid genom att tajma marknaden med tanke på alla falska signaler och gånger man säljer bort sig, och om det är värt det. Min svar som vanlig dödlig är nej. Men har man tid och ett väldigt pålitligt system som ditt HSI så kanske det går. Man skulle behöva se hur din strategi står sig mot index över en 20-30 års period genom flera längre börskorrektioner och många falska signaler. Alla är vinnare i en bullmarknad..

    Vänliga hälsningar

    1. Hej! Du har huvudet på skaft, du har helt rätt i ditt resonemang. När det gäller tajming och falska signaler för min del är jag inte särskilt orolig. Låter kanske konstigt, men jag säljer och köper inte bort mig särskilt mycket. Jag känner mig aldrig pressad eftersom jag bara köper och säljer vanliga aktier, mest på large, mid cap.men visst är det väldigt vanligt att människor blir så trötta på att förlora pengar att de säljer till sist och då nära en botten. Jag bygger mycket av min placeringsfilosofi på trender, tidigare mönster olika index, värderingar och masspsykologi. Skulle vilja likna mig lite som en duktig pokerspelare som vet vilken hand han ska spela på. MVH KAVASTU

 2. Helt klart den intressantaste bloggen & twitter för mig som sent påtänkt investerare (40+). Har också som mål att själv få bestämma över min tid så mycket som möjligt inom en snar framtid. Har varit feg alldeles för länge & haft en massa pengar i räntespar. Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter. En riktig guldgruva bokstavligt talat.

  1. Tack Wolf, sug åt dig!
   Tanken är att alla som läser mina twitter & blogg inlägg ska kunna flyga bättre i en framtid.
   Viktigt att följa trenderna och behandla dem på rätt sätt.

   MVH KAVASTU

 3. Hej Arne!

  Sköna dagar Du har i Thailand! Dags att vikta ned lite nu?? Vore kul om Du la upp en Youtubefilm på ditt TÄNK! Eller varför inte ngt marknadsbrev? Tror många skulle vara intresserade av det!

  Hur VET Du att botten är träffad och på vilka grunder väljer Du aktier efter en lång nedgång?

  Ha det!

  Fredde

  1. Hej Fredde! Det blir varken någon YouTube film eller något marknadsbrev. Det får räcka med blogg och twitter för min del.
   Däremot kanske föredragen ökar i antal.
   Det är så många parametrar som jag tittar på när det gäller toppar och bottnar, så det är en lång historia.

   MVH KAVASTU

 4. Allt du skriver är läsvärt. Ska bli superintressant att läsa vid vilket tillfälle du bestämmer dig för att det är dags att ta en 2-årig paus från börsen.

 5. De föreläsningarna skulle vara kul att vara med på. Dock är man inte pro-kund eller bor nära sthlm. Vore kul om avanza kunde sponsra en websänd föreläsning av dig.

  1. Hej, är inte speciellt sugen på någon inspelning av föreläsningen. De som är på plats får ungefär en timme och chans att ställa frågor efteråt. MVH KAVASTU

 6. Hej Arne!

  Tack för en intressant blogg. Är ganska ny inom aktier och funderar på att handla med aktier inom olja. Har försökt sätta mig in här under sista tiden och undrar vad du anser om Awilco-Drilling. Företaget har en extremt hög utdelning samt lågt P/E tal. Vad tänker du om den här aktien om man är sugen på att investera i oljeindustrin?

  1. Hej Karin! Jag har aldrig hört talas om bolaget och därför kan jag inte uttala mig om det. Jag har merparten av mina aktier på största listan Large cap, men även mid och small cap. Sneglar något åt First North men är sällan inne i aktierna där. Tyvärr, kan och vet inget om Awilco. MVH KAVASTU

 7. Är det verkligen så enkelt som du skriver, att man bara väljer mellan “work” och “life”? Dom flesta vill nog välja life men alla lyckas inte. Du är duktig på det du gör men du ska nog inte glömma bort att det också kräver lite tur för att lyckas. Hur många lyckas leva på börsen och hur många gör det inte?

  1. Nu förväxlas ju ibland kunskap & hårt arbete med “tur”. Lyckas man över en längre tid på börsen är det nog snarare pga skicklighet.

 8. Hej!

  Kom på en fråga som jag hoppas du kan ha input på, som ny akiteintresserad.
  Det är ju ett himla prat om utdelningarna, och du skriver att aktier ofta går starkast fram till utdelningarna. Om man inte är långsiktig, är det (generellt) strategiskt smartast att sälja innan utdelningarna då kursen verkar gå ner efteråt? Du som kan säsongmönster och så 🙂

  / S

  1. Hej! I en börs med stigande trend brukar det vara bra att ligga “lång” tills hela börsen toppar. I en trend nedåt är det väldigt klokt att sälja sina aktier vid utdelningstillfället.

   MVH KAVASTU

 9. Ojdå.
  Har inte läst dina twitter på en dryg två veckor men vilken skillnad i innehållet.
  Det pratas om champagne och “måste leverera” – Yran verkar total.
  Helt annat snack än för en 2 veckor sedan. Folk har blivit fartblinda?
  Läs själv och jämför – jag blir orolig.
  Avanza spåder på: “Årets första månad slog många rekord! Börsen nådde nya höjder och vi har aldrig fått in så mycket nya kunder som nu”

  Just nu OMX30: +12.18% och S&P-500: (+1,62 % i år)
  OMX30 har gått upp 7.5 ggr. mer i år !?

  Hur långt är det till toppen?

  PS: fick du mitt svar? Skickade till dj.arne.talving@ inom tidsgränsen
  men har inte fått någon bekräftelse?
  “i en uppgång är alla vinnare”

  1. Så här brukar det se ut i en euforifas där börsen rusar till sin börstopp. Nu är det bara att följa med och bevaka bra läge att till sist lämna tjur positionerna. Det kan vara nära, det kan vara något år dit. Jag utgår att jag fått din gissning. MVH KAVASTU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *