BÖRS EUFORI – BLOGG

Otroligt, och så kom den “euforin”

Den senaste marknadsläge bloggen “tack alla” publicerade jag första dagen i februari. I den bifogades ett word dokument som jag skrev på planet till Thailand 21 januari.

Snacka om vilken eufori det blev! Nu eldas börsen ständigt på med olika sorters positiva signaler. precis som det ska vara i en sista uppgångsfas “optimistfasen”.

Alla vill vara med på tåget, pessimisterna ger vika och kastar sig in. Men plötsligt är det slut.

När, är frågan?

Denna fråga är helt omöjlig att svara på, man kan bara spekulera. Min strategi är att följa med så långt det bara går. När jag får signaler om en förmodad topp säger jag “goodbye”.

Det kan ta ett tag innan det är dags, men helt klart är att vi närmar oss. Börsen kan inte stiga i all oändlighet.

Denna eufori som nu startat påminner väldigt mycket om den vi upplevde i slutet på 90-talet.

Nu vet jag att man aldrig kan jämföra tidigare händelser med de som man upplever senare.

Vi kan ändå titta på “euforin 1999-2000”

Skärmavbild 2015-02-17 kl. 14.30.04

Euforin startade i oktober 1999 och tog slut 6 mars år 2000.

Den pågick i nästan 100 börsdagar utan större rekyler.

Den eufori som var då skiljer sig markant från den vi upplever just nu. Nu är uppgången väldigt bred på börsen, det är inte några få eller någon speciell bransch som skiljer sig från mängden (förutom olja & gas).

I slutet av 90-talet var uppgången driven av framförallt vissa indexstarka bolag i telekomsektorn.

Många aktier hade sin topp redan på höstkanten och hade redan vänt ned när toppen sattes i mars år 2000.

I och med att börsens uppgång är så bred, så är det väldigt svårt att förvalta aktieportföljen långt över index fn. Alla bolag är med, eller som Socialdemokraterna uttryckte sig för några val sedan “alla ska med”.

I de tre föredragen i Avanzas regi jag höll i Stockholm-Malmö-Göteborg förra veckan visade jag detta chart.

Skärmavbild 2015-02-17 kl. 15.02.17

Chartet visar OMXSPI 250 dagars rullande upp/nedgång. För att en börs ska toppa och skapa fallhöjd krävs enligt mig ytterligare uppgång.

Vid årsskiftet hade vi ynka 12% på 250 dagars rullande uppgång.

I skrivandets stund har vi ganska exakt 20% 250 dagars rullande uppgång.

Studera chartet på tidigare toppar så ser ni nog detsamma som jag ser.

Jag vill åtminstone ha upp börsens 250-dagars rullande uppgång på 40%.

Just nu är det väldigt överköpt, skulle vara skönt att plocka ned börsen några dagar nu.

/KAVASTU

4 thoughts on “BÖRS EUFORI – BLOGG

 1. Hej, och tack för en bra blogg och guide i börsvärlden. Du förtjänar mycket respekt.
  en fråga som jag gått och grunnat på. du gillar ju upptrender och absolut jag håller med om det (de flesta med lite skinn på näsan håller nog med). Men vad jag har hört så förhåller det så att ju längre tid uppgången varar ju fortare kommer vändningen. en upptrend varar ju inte för evigt. ju fler köpare som hakat på desto fler vill sälja när man fått mycket vinst. trenden brukar bli trött så att säga… kan det inte vara farligt att haka på en trend som varat länge?
  En liknelse som jag hört är när aktien gått som omxs30 gör nu, är “eifeltorn”. ju brantare upp desto brantare nedgång väntas.
  hur förhåller du dig till det när du tankar i upptrend? när blir det en säljsignal för dig? glidande stoploss? fundamental förändring? är man inte aktiv på daglig basis kan det väl vara farligt att haka på en aktie som stiger väldigt brant uppåt och har stigit länge?

 2. Hej, tack för att du delar med dig av all din kunskap. Jag som är rätt ny i aktievärlden undrar om nu börsen skulle vända och du säger “goodbye” vad skulle du investera i då? eller skulle du ha pengarna på något konto tills du hittar nya köp lägen?

  1. 15% av mitt kapital får jag enligt mina regler spekulera i nedgång för. resten får bara stå på ett konto med noll ränta.Eftersom vi inte har någon nämnvärd inflation så är det inte så dålig affär att göra detta. Går sedan börsen ned -30% då får jag 30% mer aktier för mina pengar i stället. MVH KAVASTU

  2. Hej Mathias! Jag investerar i livet. Jag är mera ledig vilket gör att jag kan ägna mig mer åt det jag vill. Resa och se världen, fotografera, snickra, segla, utveckla mig själv och trivas. När det gäller pengarna så får de bara stå där på ett konto med ränta noll. Går börsen ned x antal procent så får jag mera aktier för mina pengar än när jag sålde dem. Tex-30% på börsen ger åtskilligt mer aktier när jag väl köper tillbaka dem igen. När nedtrenden lagt sig och är klar startar en ny trend uppåt som kan vara i 4-8 år och då är jag med precis som nu. MVH KAVASTU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *