LIVA UPP BACKARNA – BLOGG

Det börjar bli dags att plocka fram den defensiva sidan ur garderoben, en stark backuppställning som är trimmad lagom till matchstart. Det börjar närma sig att tänka försvar. Egentligen är det min hjärna som mentalt måste förberedas.

Som ensaminvesterare är det samma människa som måste behärska upp som nedgångstrender. Man måste vara en skarp center samtidigt som man måste behärska alla kvaliteter som en back har.

Det är nu över sex år sedan börsen bottnade efter den kolossala nedgången i Lehman krisens spår. Enligt min analys befinner vi oss nu inne i börsens sista uppgångsfas (uppvåg tre av tre) den så kallade optimistvågen.

kanske klarar man av någon ytterligare miljon till innan det är dags för nedgångstrend, kanske inte.

Alla signaler finns så gott som där nu. Vi har nu fått det jag väntade på dvs “Euforin” Min gissning är att vi har en topp på börsen inom 3-15 månader.

Hotet finns där framme, ska vi tala i ishockeytermer så ser jag det här laget framför mig.

Skärmavbild 2015-02-22 kl. 23.26.48

Den fruktade kedjan Sergej makarov, Alexsej Kasatonov, Igor Larionov, Vjatstjeslav Fetisov och Vladimir Krutov.

De står där framme i horisonten och ska knäcka oss och våra aktieportföljer.

Enda sättet att besegra denna femma från Sovjetunionen är att kartlägga dem, agera med marknaden och mentalt vara förberedd för motståndet.

Vid OS i Lake Placid var inte Sverige förberett för detta motstånd. Segersiffrorna för Sovjetunionen blev 13-1.

Men det går att besegra de bästa, bara man använder list, kunskap och disciplin. Många har väl hört talas om “miracel on ice”

Vi är glada amatörinvesterare, mot oss har vi tunga analyshus, stora fonder, superrika finansmän, enorma krafter med oerhört mycket kunskap och kapital som kan användas i såväl upp som nedgång.

Det gäller bara att vara med på deras sida hela tiden. Det gäller att kartlägga deras syn och deras framtida strategi. Det går inte att besegra marknaden, bara att leva i samklang med den.

USA.s OS-lag i vinter-OS 1980 var ett sammansvetsat collagelag med en medelålder på 21 år. Att de spelade oavgjort mot Sverige 2-2 var bara det en stor framgång och överraskning.

Laget bevisade sedan att ingenting var omöjligt. Med kartläggning av motståndet och entusiasm gjorde de det omöjliga. De vann över oövervinneliga Sovjetunionen i OS finalen med 4-3.

Skärmavbild 2015-02-23 kl. 13.58.24

Dagen innan finalen sattes chansen att USA skulle ta hem guldmedaljerna till att isen skulle smälta så att medaljerna skulle få delas mellan Sovjet och USA.

Detta gäller våra placeringar på börsen också. Vi är väldigt små aktörer som befinner oss i samma liga som fullblodsproffs. Det finns ingen barmhärtighet, marknaden är stenhård och har inga känslor som vi har.

Marknaden tar ingen hänsyn till våra placeringar eller vår ekonomiska status. Det är vi som får anpassa oss till den.

I lite över sex år med undantag när jag fått signaler om större rekyler har jag behandlat börsen som stigande i en uppgångsfas. Jag vet att det är en bit kvar tills den förmodligen kommer att toppa. Men mentalt måste jag förbereda mig att det inte kommer att bli särskilt mycket mer pengar i tillskott till mitt ISK på lång tid.

Mina regler säger nämligen att jag max får använda 15% av mitt avsedda kapital till aktiemarknaden för att spekulera i nedgång, samtidigt som mina regler säger att jag får använda hela mitt kapital avsett till aktier plus 20% belåning till att spekulera i aktier i uppgång.

Med en börsuppgång på cirka 4.500% sedan 1982 känns det inte som att man har den riktigt långa trenden med sig när man spekulerar i nedgång.

Min belöning blir således att jag slipper att se min depå sjunka i värde och kan i stället koncentrera mig på psykologin och statistiken som ständigt kommer att skölja över oss. Jag kan i lugn och ro bevaka börsen utan att behöva känna någon press.

Jag tror dock att det är en bra bit kvar , som jag nämnde ovan 3-15 månader tills det att börstoppen sätts. Men mentalt förbereder jag min hjärna för att en dag tänka defensivt. Sätta centern i avbytarbåset och plocka fram backarna.

Centern kommer givetvis att finnas där i bakgrunden på avbytarbänken eftersom det ibland uppstår enormt översålda lägen i en nedgående trend. Då jag går in med ett litet kapital för at snabbt gå ut igen.

Den senaste nedgångstrenden varade i 16 månader. Nedgångstrenden för börsen efter Ericssons topp i mars 2000 varade i 31 månader från topp till botten.

Jag har inte tänkt att sitta på en massa Svarte Pettrar under den tiden.

Vad jag gör med mitt kapital under nedtrenden? Kapitalet får bara stå där räntefritt tills vidare. Går börsen ned -10% får jag tio procent mer aktier när jag handlar in mig nästa gång för samma peng som när jag klev ur. Går börsen ned -20% blir det 20% mer aktier för samma peng osv, det får vara min ränta.

Skärmavbild 2015-02-23 kl. 15.05.34

Det är disciplin, tajming och kunskap som gäller under en nedtrend.

Idag finns det oerhört många nya ovana aktieintresserade spekulanter inne på börsen. Många har aldrig upplevt en nedgångstrend. Ett vanligt fel bland dem är att de är alldeles för naiva och giriga.

Därför kommer nästa blogg handla om en bok som jag läste på min weekend i Dublin helgen som var.

En aktiespekulants psykologi.

/KAVASTU

 

11 thoughts on “LIVA UPP BACKARNA – BLOGG

 1. Finns det några nedgångssignaler värda att spana efter, eller är stegvis minskad risk framöver vad som gäller? Vilka aktier kan trots allt vara okej att äga i en nedgångstend (om några)? Vad tror du kommer hända med världsekonomin/världen när den här bubblan brister, med hänsyn till att det nu inte finns några motmedel att ta till..

  Tack för internets bästa aktieblogg; du har inte bara hjälpt mig att tjäna mycket pengar, utan framförallt lärt om marknadens grundläggande mekanismer och tendenser utifrån ett initierat helhetsperspektiv.

  1. Det finns oerhört många nedgångssignaler att ta fasta på. De gäller bara att synka dem och tajma rätt. dessutom har jag under de trettio åren jag följt börsen skapat en hel del index som jag tittar på. En bra signal är tex bokslut som släpps som är hur bra som helst, ändå sjunker kursen. för min del är det inte ok att äga aktier i en nedgångstrend då det är svårt att finna bra placeringar som faktiskt stiger i värde då. Försök inte ta reda på varför aktierna sjunker i värde i en nedåtgående trend. Fokusera i stället på frågan vad och hur du ska agera. MVH KAVASTU

  2. Hej Linus! Du ställer svåra frågor. Först och främst finns det oerhört många signaler att gå efter, det gäller bara att försöka sammankoppla dem så man kan få en bra exit på börsen. För min del är det inte ok att äga aktier i en nedgångstrend förutom när det uppstår lite extrema översålda lägen. Jag har liksom du insett att det inte finns speciellt många motmedel att ta till när bubblan brister, därför är det skönt att vid sådana lägen ligga utanför och bara titta på. Kul att jag har hjälpt till att ge dig att ge dig en plattform att stå på. Bygg nu vidare med egna modeller som passar din personlighet så kommer det här bli riktigt bra för dig. MVH KAVASTU

  1. Hej Anna! Det är alltid svårt att tajma den exakta toppen på börsen. Många tecken på en börstopp finns där redan men de måste blomma ut riktigt först. Det är väldigt många tecken att titta på. Det blir för långt svar här för att förklara det. Kommer blogg i framtiden när jag ser tecknen till definitiv börstopp. Hur en nedgång ser ut har man ingen aning om. Att måla upp en bild hur är alltid farligt. Börsen går som den går och en bättre idé är att leva i samklang med den och dess signaler. MVH KAVASTU

 2. Hej Kavastu, intressanta och tänkvärda funderingar! Dock om börsen går ner 80% bör du få 25% mer aktier för pengarna men oavsett matematiken håller jag fullständigt med – det är dags att tänka på försvaret.

  1. Hej! Vet inte hur du räknar. Men om börsen går ned -80% som du gett som exempel skulle tex en aktie gå ned från 100 till 20 kronor. Detta skulle innebära 5 aktier i stället för en som man sålt på 100:- Nu tror jag nedgången inte alls blir så stor, men det är vanligt med en halvering i index från topp till bott. MVH KAVASTU

 3. Hej!
  Jag förstår ditt resonemang om att undvika nedgång som någons sorts ränta.
  Men jag förstår inte varför du väljer att ha ditt kapital helt räntefritt under en nedgångsfas?
  Jag menar 1-2 % ränta under 16 månader eller längre på en kapitalstorlek modell större kan ju bli en del kulor.

  Vad anser du om ett köp av detta räntebevis, RB Lindorff, 3mån stibor +4,10%?

  http://insights.nordeamarkets.com/en/2015/01/19/nytt-rantebevis-lindorff/

  Mvh Robert

  1. Hej 1-2% Ränta är så lite pengar. Bättre att vara duktig på börsen i stället. Rätt manövrerat där gör man 1-2% ganska snabbt. Att ha pengarna helt fria har ett värde det också. I en nedåtgående trend bjuds det ibland på möjligheter där man kan använda kapital genom att gå in vid extremt översållad lägen för att sedan portionera ut aktierna dagen dagarna efter. Dessutom finns det en fas “stormens öga” i en nedgångsfas som ofta uppstår efter halva nedgången. För att ta ett exempel nedgångsfasen 1989-1992 bjöd på -40%, sedan +20% och avslutningsvis -40% igen. Det gäller att vara lyhörd till signaler marknaden ger. MVH KAVASTU

 4. Hej Arne! Tack för en riktigt bra blogg. Om det är troligt att börsen kommer att sjunka, varför väljer du att inte investera i tillexempel XACT BEAR under nedgångsfasen?

  Mvh Johannes

  1. Mina regler säger att jag får max investera 15% av mitt kapital i nedgångscertifikat typ XACT BEAR2. Men inte mer spekulativt än så. MVH KAVASTU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *