EN AKTIESPEKULANTS PSYKOLOGI – BLOGG

DSC_1204

En aktiespekulants psykologi är en bra bok, läs mellan raderna och tänk efter.

Denna bok kan bli startskottet och genombrottet för många som handlar med aktier.

Det var kul och inspirerande att både ha de erfarna C-G Gyllenram och Tony Urgrina bland åhörarna på aktie föredraget jag höll för Avanzas räkning i Göteborg 11 februari.

C-G Gyllenram kände jag tidigare från min tid på Cabanco Fondkommission. Han var lite av en förebild för mig inom teknisk aktieanalys.

Nu efteråt när jag läst boken “En aktiespekulants psykologi” förstår jag att de satt där och myste. Föredraget jag höll var nästan till punkt och pricka taget från det sista kapitlet av de tre, kapitel Alexander.

Den största skillnaden var att jag inte handlar med terminer som de gjorde i boken.

Boken handlar om den unge William som redan i unga år hade bestämt sig för att bli något i aktievärlden.

Han förstod inte att det är viktigt att göra en god research av börsen i sin helhet för att lyckas i det långa loppet.

William sökte in på högskolan och kom in på en reservplats. Frestelsen att tjäna pengar på aktiemarknaden blev lite för stor. Allt mer studietid ägnades åt att sitta i skolans datorrum för att bevaka aktiepositionerna som sedermera övergick i optionspositioner.

Ni kan ana hur det hela slutade.

Det blev inga högskolepoäng trots att han var väldigt begåvad, det blev heller inga pengar. Men drömmen att vara aktieklippare och att vara någon fanns kvar.

William hade tur att ha en äldre klok förstående bror Eric.

Genom Erics försorg fick William en andra chans.

Boken tar oss igenom ett tänk som kan vara väldigt vanligt i ung ålder. Den tar upp vilken vånda det kan vara att fatta beslut. Även hur det känns att se sin förmögenhet tyna bort.

På ett bra sätt tar boken upp vad jag kallar två trappsteg ned, ett upp, två ned osv.

När de två första kapitlen (av tre) var lästa trodde jag i min enfald att boken bara hade en transportsträcka till slutet. Men ack vad jag bedrog mig, det var vid det tredje kapitlet som boken egentligen började.

Jag kände igen mig så väl i Alexander. Lugnt, metodiskt, analyserande och med god research hjälpte han William att tänka rätt. Kände till slut även igen mig i Williams tänk och beteende.

En väldigt bra bok att läsa framförallt för de som inte varit med på börsen alltför länge. För mig var den ett kvitto på mitt tänk och återigen en påminnelse om hur grym och hänsynslös börsen verkligen kan vara.

Det är så viktigt att skilja mellan upp och nedtrender.

Jag vet att många i detta nu ligger väldigt likvida och nu våndas över att börsen fortsätter stiga. Många har underskattat börsens förmåga att överdriva uppgångarna som ofta uppstår i en slutfas av en lång börstrend. De blir alltmer frustrerade över att se hur mycket pengar de går miste om.

Samtidigt finns det många som bara glider med börsens upptrend men har inte förmågan att plocka bort sina aktiepositioner från börsen i tid.

Det är viktigt att tänka och förstå att det finns lika många säljare som köpare bakom en affär. Det är viktigt att förstå att alla som köper har ett intresse och tro att det man säljer till dem ska gå att sälja ännu dyrare på marknaden.

När det gått upp för de flesta att så inte är fallet har börsen redan startat sin resa nedåt.

Det är här agnarna sållas från vetet. Många förstår inte vad som håller på att hända utan håller envist i sina aktier i hopp om att de tidigare kurser som uppnåtts ska överträffas igen. Andra köper in sig i börsen i tron om att det bara är en vanligt stor rekyl.

Läs boken och förstå.

Boken finns att köpa på tradingportalen

Tack för insikten C-G Gyllenram / Tony Ugrina

/KAVASTU

DSC_1206

 

 

2 thoughts on “EN AKTIESPEKULANTS PSYKOLOGI – BLOGG

  1. På liknande tema om börspsykologi kan jag varmt rekommendera “What I learned losing a million dollars” som på ett underhållande sätt berättar om den frustration och handlingsförlamning som kan uppstå när marknaden vänder ner. Markeringspennan gick varm när jag läste den första gången.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *