PRISLAPPENS AVGÖRAN – BLOGG

Två paket korv ligger i kyldisken. Det ena paketet ser inte helt fräscht ut men kostar heller inte så mycket som det andra. Det andra paketet innehåller mer kött och inte alls lika mycket fett.

Vilket paket köper kunden? Givetvis beror det på ekonomi, prisskillnad och kundens tänk.

Skärmavbild 2015-02-24 kl. 14.21.59

Jag har länge förstått att högt pris i kronor på en aktie avskräcker folk att köpa den.

Det är bra mycket mer lockande att äga 100 aktier i Eniro än en aktie i Hennes & Mauritz för flertalet aktiespekulanter.

Mitt antagande att folk köper billiga aktier i kronor för det låga prisets skull, man vill ha många aktier helt enkelt. Att Eniro dubblar sin kurs är mer troligt än att Hennes & Mauritz gör det.

Folk är ute efter snabba pengar, snabba belöningar och gillar att exponera sitt sparkapital med stor risk med möjlighet till snabba pengar.

Men, den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket.

Tittar vi på utvecklingen och jämför ovanstående aktier 3 månader tillbaka ser det ut så här.

Skärmavbild 2015-02-28 kl. 11.03.44

Skärmavbild 2015-02-28 kl. 11.04.06

Det här är bara ett exempel, men det är två aktier som ägs av många.

10.000:- satsade på Eniro 1 dec 2014 är nu värda 6.392:-

10.000:- satsade på Hennes % Mauritz 1 dec 2014 är nu värda 11,623:-

Lägg därtill att många med inte så stort kapital gillar hävstångsprodukter, då kan man snabbt dra slutsatsen vartåt det bär för många.

Själv bryr jag mig inte om vilket pris aktien har.

Jag tittar enbart på hur är bolaget värderat, hur ser framtidsutsikterna ut? Hur ligger aktien i den långa trenden?

Är dessa parametrar på min sida finns det säkert någon som kan tänka sig att ta över min aktiepost när jag väl bestämt mig för att avyttra aktierna.

Väljer jag att gå in i en aktie bestämmer jag mig för vilket belopp jag vill satsa. Sedan spelar det ingen roll om aktien kostar 10 eller 1000:- stycket.

För skojs skull har jag gjort en uppställning hur det ser ut bland Avanzas kunder.

Jag har således tittat efter hur fördelningen ser ut i olika prisklasser.

Skärmavbild 2015-02-24 kl. 15.12.51

 

Vi gör ett stapeldiagram över resultatet.

Skärmavbild 2015-02-24 kl. 15.12.59

Om marknaden inte tog hänsyn till priset på en aktie skulle dessa staplar vara lika höga.

I den lägsta stapeln på aktier som kostar över 500:- (4 olika aktier) har vi bland annat riktiga vinnare som Autoliv och Hexpol.

I stapeln till vänster (4 olika aktier) finner vi bland annat förlorare som Africa Oil, Enquest och medelmåttiga Lundin Mining samt SSAB.

Jag ställer mig frågan, vad är det som gör att folk väljer billiga aktier i kronor? Är det priset som lockar? Något annat kan det ju rimligtvis inte vara.

Det är tre gånger vanligare att hitta en aktie på en Avanza depå på large cap som kostar under 50:- än att finna en aktie som kostar över 500:-

Vi analyserar lite närmare

Skärmavbild 2015-02-28 kl. 11.54.21

Aktier som kostade över 500 SEK 30 okt 2014 på large cap har i snitt utvecklats +20,33% medan aktier som kostade under 50 SEK under samma period har negativ utveckling med -16,44%. Och det i en börsperiod som varit oerhört stark med en generell uppgång på +21,03%.

Aktier som kostar över 500 SEK finns nu i +15,16% fler depåer idag än för 4 månader sedan. Kanske mitt tjat på blogg, twitter och föredrag om Hexpol och Autoliv ligger bakom en del av ökningen på Avanza.

Kundtillströmningen till Avanza har varit rekordstark under de senaste månaderna så det bidrar helt klart också till ökningen.

Tittar vi på aktier med en börskurs under 50 SEK så är det två aktier som drar tlll sig mina ögon. Africa Oil och Enguest. Börskurserna har fullkomligt rasat i de båda aktierna, men ändå så finner man dessa i +44,93% resp +31,83% fler depåer.

Det finns ingen som helst koppling till tidigare kursnivåer och framtida kursutveckling.

Hur mängden av innehaven är fördelat går inte att få fram.

 

Vi gör samma uppställning på Mid cap.

Här finns det inte lika dyra aktier i kronor, men samma mönster upprepas.

Skärmavbild 2015-02-24 kl. 15.24.49O

Och stapeldiagrammet blir så här

Skärmavbild 2015-02-24 kl. 15.25.00

 

Vi tittar även på Small Cap

Skärmavbild 2015-02-28 kl. 12.16.17

Och ett stapeldiagram

Skärmavbild 2015-02-28 kl. 12.16.27

 

Den här gången tittar vi på hur stor andel olika prisklasser på Small Cap ser ut på Avanza.

Över 50% av alla innehav på Small Cap på Avanza består av aktier som kostar mindre än 10 SEK.

Skärmavbild 2015-02-28 kl. 12.32.47

Vad drar man för slutsats av detta? Jag har dragit min… Mera lottsedlar till folket.

Kunde inte hålla mig, var tvungen att analysera småspararnas lista First North också.

Här har jag sorterat bort preferensaktierna.

Skärmavbild 2015-02-28 kl. 12.38.12

Och ett stapeldiagram

Skärmavbild 2015-02-28 kl. 12.38.27

Vi tittar även här på prisklasser i ett cirkeldiagram.

Skärmavbild 2015-02-28 kl. 12.42.13

På Avanza hittar man 101.565 depåer med aktier från listan First North.

60,2% av dessa består av aktier som kostar under 10 SEK.

Avslutningsvis tittar vi hur det generellt ser ut på börsen 27 februari 2015 på listorna Large, Mid, Small Cap samt First North.

Skärmavbild 2015-02-28 kl. 12.47.49

Kanske inte så konstigt att “småspararna” håller sig på Small Cap och First North. (Hur det står till på Aktietorget mfl listor har jag ingen aning om)

När väl denna positiva börstrend som startade år 2008 är över och alla småsparare ska fly från dessa listor så kommer det bli trångt i dörrarna. Många kommer att bränna fingrarna där när de inser att likviditeten är väldigt dålig. Många som vill sälja, få som vill köpa.

/KAVASTU

9 thoughts on “PRISLAPPENS AVGÖRAN – BLOGG

  1. Bra och rolig statistik som vanligt. Är mer intresserad av din hemliga “kod” som du kör i överskrifterna med stora och små bokstäver. På bloggen står alla som stora bokstäver men när man går in och tittar hur du skrivit dem med stora och små bokstäver så uppkommer ett mönster, är det nåt du vill tala om? Hade inte varit så konstigt om du skrivit så i resten av texten, men icke, berätta!!

  2. Superintressant som vanligt. Den statistik du plockar fram ger helt nya perspektiv.

  3. Exemplet med Eniro är problematiskt p.g.a. den stora variansen i börskursen. Om man investerat den 1 december, skulle förlusten vara jättestor. Investering en vecka senare skulle dock ha lett till en mycket mindre förlust, medan en investering ytterligare två veckor senare skulle ha lett till en betydligt större förlust. Om det går bra eller dåligt beror väldigt mycket på vilken dag investeringen gjorts. Med H&M har man den stora skillnaden att investeringstidpunkten inte har lika stor påverkan. H&M har hela tiden legat runt 300 kr ± några tior till skillnad från Eniro som nästan dubblats och halverats flera gånger under perioden. Extrem varians är något jag skyr som pesten; då sover man inte lungt på natten.

    Avanza har en sida där man listar de tio vanligaste svenska aktierna. Gå till https://www.avanza.se/vart-utbud/handel/usa-handel.html och ändra land till Sverige i listan under rubriken “Våra kunders populäraste USA-aktier”. Det intressanta är att superdyra H&M och Investor finns högst upp på listan. 39 967 H&M-ägare och 20 807 Investor-ägare är långt över medeltalet på 7116 ägare i din tabell. För att det ska fungera rent statistiskt, måste det alltså finnas vissa extremt populära aktier och vissa extremt hatade aktier i den prisklassen. Jag undrar vad det kan bero på.

    1. Hej! Jo känner till den sidan. Den här avstämningen göres var fjärde månad och där finns många raketer som hunnit gå upp och ned under denna period. Det fantastiska är att när en så kallad tradingaktie stiger snabbt så vill många in, och det som är ännu fantastiskare är att “massan” inte går ut utan behåller aktien fastän den vänder ned och söker nya lägstnoteringar. Det är så mkt smartare och lättare att trejda en aktie i stigande trend som ständigt söker nya toppnoteringar. Jag skulle tro att bland H&M och Investor finns i regel lite äldre aktieinnehavare på Avanza. Tror även att tjejer är överrepresenterade i H&M och Investor, till skillnad från Africa oil och Enquest. MVH KAVASTU

  4. Det är farligt att ta “statistik” med en färdig tes och sen ta det som passar. På så sätt kan du “bevisa” rätt mycket. Det är vääldigt tveksamt att ett stort antal vuxna människor inte förstår konceptet att aktiepriset per aktie inte är intressant. Slår du t ex 100 st tärningar så kommer du inte få exakt 1/6 av varje resultat och det betyder inte att alla tärningar är fel. Det kommer också finnas serier där du slår typ 5 st 6or irad. Det betyder ingenting heller utan slumpen är sån och den är inte alltid jämn. Precis som innehavet av olika prisklasser kommer variera.

    1. Det är absolut inte farligt att presentera fakta, ren och skär fakta. Något jag kommer att fortsätta att göra. Däremot fakta som är snedvriden är inget som jag ägnar mig åt att få ut. Så här ligger det till, och det skrämmer mig. Jag försöker att få investerarkollektivet att tänka i banor som gör att de tjänar pengar lugnt och metodiskt och att ta upp detta är ett steg i hur jag tänker och tjänar pengar. MVH KAVASTU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *