FÖRÄNDRINGAR – BLOGG

Roligt med denna masspsykologiska rörelse senaste dagarna. Först vill ingen släppa sina aktier, sedan ska helt plötsligt “alla” släppa sina aktier till nästan vilket pris som helst.

Redan i fredags var mitt HSI 0,1% från att visa försvagningar av marknaden. När det sedan vek av igår förmiddag förstod jag att det var bäst att lasta av lite aktier.

Runt 30% av mina aktier åkte ut, belåningen på 20% var borta och hade viss egen likviditet på det också. Varefter måndagen gick fyllde jag på med lite kvalitets förlorare.

I dag tog det hus i helv… ett bra köpläge uppstod och som vanligt brukar det vara som bäst att plocka på sig kvalitetsförlorare sista timmen före stängning.

Jag har nu passat på att tanka upp till 100% med full belåning 20%. Godbitar som Hexpol -5%, Aarhus Karlshamn -3%, Bulten -5%, Melker Schörling på -4,8% och Moberg Pharma på -5,5% åkte in i min portfölj sista timmen.

Det var intressant att läsa twitterflödet idag, de flesta verkade vara väldigt rädda för en stor rekyl, eller rent utav att toppen på börsen nu var ett faktum.

När jag skrev att jag nu tankat fullt kom kommentarer i form av “hur vågar du”?

Det är inte så farligt att köpa kvalitetsaktier som dessutom ger bra utdelning om någon månad. Att ligga 20% belånad är heller inte så farligt bara man kan hantera det.

Jag vidhåller det jag brukar säga “buy on the dip”.

Jag vågade ju sälja 30% av aktierna igår morse när alla ville hålla sig kvar vid dem. Idag ville inte folk hålla kvar sina aktier, då köper jag helt sonika dem till ett billigare pris än det var igår morse. Enkelt!

Tids nog får vi en topp på börsen, men enligt mig är det för tidigt. Det saknas ytterligare uppgång.

HSI har nu kommit ned en bit och jag förmodar att det bör slå tillbaka upp ganska snart.

Skärmavbild 2015-03-03 kl. 16.14.53

 

Skärmavbild 2015-03-03 kl. 20.57.59

Tragiskt nog så är det en hel del som åkt dit ordentligt på det norska försäkringsbolaget Vardia.

Det är väldigt lätt att lockas med, tittar man på deras hemsida så möts man av det här

Skärmavbild 2015-03-03 kl. 20.28.48

Jag brukar säga, en bra produkt säljer sig självt utan reklam.

En vinflaska som är påkostad och fräckt utrustad med fin etikett ratar jag alltid. En vinflaska som kostar lite mer med högst ansenlig etikett köper jag gärna.

Så gäller det med det mesta. Kan man inte sälja innehållet, måste man kompensera med förpackning eller etikett. Verkar vara lite så när man läser hemsidan, lite för bra helt enkelt.

Tyvärr blev många varse om det i helgen. Jag lider verkligen med dem som dragit på sig stora förluster i Vardia. Det gör ont i min själ också. Det är inte kul att förlora så mycket pengar.

Skärmavbild 2015-03-03 kl. 20.29.25

Runt -60% utan att ha någon chans att kliva av på vägen ned. Brutalt.

Varför jag nämner detta är att jag återigen vill påminna om hur viktigt det är att sätta egna regler som man inte får bryta.

Jag kommer alltid att finnas kvar på aktiemarknaden så länge jag är i livet. Jag vet det, eftersom jag satt upp regler som inte kan knuffa mig från banan.

Mina regler säger:

Jag får bara handla med svenska aktier på listorna Large, Mid och Small cap samt på First North

Max 15% i en aktie på large Cap, max 10% i en aktie på mid cap, Max 5% i en aktie på small cap och max 3% på en aktie på First North.

Det är väldigt sällan jag maxar, idag är t.ex Hexpol störst i andel på Large Cap på cirka 8%.

Blir det en företagshändelse av stor rang som är negativ så slår det inte så hårt.

Mina regler säger också att jag max får belåna portföljen till 20%, något jag direkt tar bort när jag får förvarning om att något är i görningen. (som i måndags t.ex) Belåningen är en slags turbo som jag kan ta till vid vissa utvalda lägen.

När jag handlar aktier ser jag till att jag inte ha någon aktieposition som är större än 5% som inte ger någon utdelning (förhoppningsbolag)

Jag får INTE handla med derivat. Jag får endast handla med Handelsbankens certifikat XACT BULL & BEAR2 till max 15% av mitt totala belopp.

That´s all

Dessa regler gör att jag kommer att vara på banan för alltid.

 

Nu till förändringar

I slutet av oktober år 2014 gick jag igenom hela Avanzas innehav på large, mid, small cap och first North.

Nu har det gått 4 månader sedan dess och jag har gjort det igen.

Jag är nämligen väldigt intresserad av marknadspsykologi och hur folk egentligen tänker.

Genom att lära sig hur andra tänker blir jag en bättre placerare och vågar gå emot.

Håll till godo, här är förändringarna sedan fyra månader tillbaka i Avanzas portföljer.

Sedan oktober har Avanza haft en väldigt stor tillströmning av kunder är att tillägga

Slutsatser får ni dra själva

Läs, fundera och begrunda

/KAVASTU

Skärmavbild 2015-03-03 kl. 15.17.35

Skärmavbild 2015-03-03 kl. 15.17.52

 

 

Skärmavbild 2015-03-03 kl. 15.19.50

Skärmavbild 2015-03-03 kl. 15.20.00

 

 

Skärmavbild 2015-03-03 kl. 15.20.09

Skärmavbild 2015-03-03 kl. 15.20.18

 

 

Skärmavbild 2015-03-03 kl. 15.20.28

 

Skärmavbild 2015-03-03 kl. 15.20.39

 

10 thoughts on “FÖRÄNDRINGAR – BLOGG

 1. Bra skrivet. Självsäkert men o andra sidan brakar det ihop så är det nog få som är kvar på börsen om du skulle duka under med din strategi.

 2. Bra med regler, förstår dock inte varför du inte enligt dina får handla på NGM Equity? Strängare regler och tillsyn än First North i.o.m. att NGM är en börs och inte en MTF. Visst, inte jättemånga intressanta bolag där men några guldkorn finns det. Ser iaf ingen anledning att utesluta möjligheten.

  1. Egentligen handlar jag inte ens på First North. bara undantagsvis. Jag gillar stora stabila företag på large och mid cap första hand. Eftersom min depå är ganska stor så handlar det om ganska många aktier som jag köper och säljer. På First North är likviditeten väldigt dålig, kan tänka mig att den är ännu sämre på NGM. Om jag får för mig att sälja en aktie vill jag kunna göra det på max en timme. När nu börsen går in och sätter en förmodat topp inom 2-14 månader så vill alla ut. Då är likviditeten urusel på de små listorna. Nej jag håller mig mest till large cap (även mid) ytterst lite på small cap MVH KAVASTU

 3. Kan det vara på grund av denna ökning av småsparare som de annars stabila aktierna Melker och Hexpol faller överdrivet hårt idag? Vad tycker du om volatilitetsökningen i småsparartäta aktier? Är ryggtagarbeteendet hos småsparare något som är utmärkande för att vi nu befinner oss i den sista maniska fasen?

  Noterbart är väl att Bilia har färre ägare, trots att du tipsat friskt om den. Vad kan det bero på att folk säljer bort både Bilia och Mekonomen, tror man inte på konjunkturen?

  Tack för läsvärt inlägg!

 4. Hej Arne!
  Tack för en mycket intressant blogg, har lärt mig mycket av läsa den. Är själv ny på börsen sedan i somras. Efter ett par mindre lyckade investeringar i mindre bolag har jag nu enbart aktier i större stabilare bolag i upptrend. Äntligen går jag stabilt plus när börsen går plus.

  Är imponerad av hur du lyckas läsa av marknaden och förutspå nedgångar. Börjar bli sugen på att testa sätta ihop lite egna index för att se om jag kan öka min avkastning. Har du några tips i så fall på hur man kan börja? Antar att jag behöver lära mig mycket mer om hur olika marknader påverkar börsen för att ens veta var jag ska börja.

  Sen undrar jag även om du använder några andra matematiska metoder för att analysera aktier än trendlinjer och medelvärden? Tänker då främst på fouriertransformen. Att hitta säsongsmönster borde vara möjligt med fouriertransform.

  MVH Johan

  1. Hej Johan! Det gläder mig att du bytt strategi och börjat tjäna pengar på börsen. Tyvärr har du kommit in i ett sent skede av börsens upptrend (som så många andra) jag har ägnat mycket tid åt att analysera börsrörelser, masspsykologi och att kartlägga börsstrender. Alldeles för mkt tid egentligen. Men det ger verkligen klirr i kassan. Mitt råd är vänd och vrid på marknaden, det är ju så enkelt idag när man har dator. Skaffa dig en egen stil och bygg vidare på den. Jag känner mig väldigt säker i min roll som aktieplacerare (så säker man kan vara) tids nog gör du det också. Så analysera marknaden, hur har den reagerat tidigare vid rörelser t.ex MVH KAVASTU

 5. Spontant ser det ut som att ditt HSI-index följer börsens RSI. Jag antar att HSI innehåller någon komponent som gör att det börjar blinka rött när väl börsen toppat och vi ska in i en baisseperiod? Jag menar så att du undviker att tolka en dip som en tillfällig nedgång, när dippen i själva verket är början på en längre nedgång? Hur har HSI i så fall reagerat vid tidigare börstoppar?

  1. HSI är baserat på ett helt annat vis än RSI. Men visst liknade de varandra när man granskar resultatet. men på ett vis skiljer de sig väldigt mycket och det är signalvärdet och signalerna jag får ut av det. Mycket mer förträffligt än ett RSI. Indexet påvisar bara förändringar i rådande börstrend. Det ger sonika inga köp eller säljsignaler. HSI skvallrar bara om en trolig kommande förstärkning/försvagning av börsläget. Att analysera börsens trend kan inte HSI göra. Se HSI som spetsen på en penna eller toppen av ett isberg. MVH KAVASTU

 6. Uppköpta Sanitec och Dibs minskade antalet ägare med 80 %. Här låter det som att 80 % av Avanza-kunderna svarat på uppköpserbjudandet medan 20 % missat detta (eller svarat nej). Detta ger intressant information om hur aktiva sparare Avanza har. De 20 % som behöll aktierna har gissningsvis dålig koll på vad som sker inom bolagen. Jag undrar om man kan utnyttja detta till något.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *