MER UPPGÅNG KRÄVS – BLOGG

Mycket att fixa med just nu. Därför lite färre aktiebloggar för närvarande.

Börsen har gått in i ett viloläge där säljarna måste avyttra sina aktier innan köparna tar över igen.

Jag själv tar inte så allvarligt på det som händer på börsen för närvarande. Det är klart att börsen lockar fram lite säljare när det gått +15% på två månader.

Jag tolkar det som att det är ett stort sug efter aktier för närvarande och att uppgången kommer att fortsätta ett tag till.

Andra blir rädda och tar till kortningspositioner och säljer sina aktier.

Jag har skrivit i blogg och på twitter att jag kommer att göra en total exit från börsen om 2 till 13 månader.

Har även fått frågor om varför jag satt så stort spann? Svaret är enkelt, jag kan inte styra börsen. Det är börsen som styr mig. Jag väntar helt sonika på det optimala läget att lämna börsen.

Det är många stjärnor som ska stå rätt, ett är detta index som jag visat tidigare i bloggen.

250 dagars rullande förändring på Stockholmsbörsen.

Skärmavbild 2015-03-16 kl. 23.20.04

Tittar vi på tidigare toppar och trendvändningar år 1989, 2000 och 2007 ser vi att sista optimistvågen för upp börsen på minst +40% på 250-dagars rullande.

Just nu ligger netto uppgången 250-dagars rullande på 24,5%.

Jag förväntar mig mer uppgång helt enkelt. Jag vill tjäna mer pengar innan det är dags för exit.

Om vi ska få bra fallhöjd på börsen måste vi klättra upp en bra bit till.

Skärmavbild 2015-03-16 kl. 23.30.02

 

Något som också figurerat på twitter senaste tiden är olika långa charts på Sthlmsbörsen.

Man tittar på tidigare toppar och skrämmer upp nervösa “småsparare” att positionera sig för nedgång.

Skärmavbild 2015-03-16 kl. 00.35.08

Man jämför indexmässigt med IT-haussen år 1999-2000

Det är enligt mig helt orelevant att jämföra med IT-haussen.

Slå ett öga på följande diagram. Där jag har tagit olika parametrar hur de såg ut vid de tre senaste trendtopparna. Vi börjar med P/E-talen.

Skärmavbild 2015-03-17 kl. 00.10.07

P/E-talen brukar generellt pendla mellan 13-20 på Stockholmsbörsen.

När lågkonjunkturen är som värst kan det hända att de når extrema 60 då vinsterna ofta är små eller obefintliga i många bolag.

Toppen år 2000 bjöd på P/E-tal över 30. Helt vansinnigt då vinsterna verkligen stod på topp. Här kan vi verkligen tala om en superbubbla!

Idag känns det inte så farligt. Skulle det hända att P/E-talen ger sig iväg mot 25 kan vi verkligen dra åt oss öronen.

 

Nästa diagram visar Kurs / Substans

Skärmavbild 2015-03-17 kl. 00.10.18

Uppgifterna är tagna från Affärsvärldens Placeringsindikator som tyvärr har upphört.

Dagens Kurs / Substans på hela Stockholmsbörsen har jag tyvärr inte fått fram.

Skulle gissa på att de borde ligga på runt 200-300%

 

Vi tar en titt på den historiska direktavkastningen vid olika trendtoppar

Skärmavbild 2015-03-17 kl. 00.09.56

De tre senaste topparna visar att vi gärna åtminstone ska ner på 2,0% och inte 2,8% som vi ligger på idag.

 

Här kommer det fantastiska som kan vara orsaken till nästa bubbla, RÄNTELÄGET!

Skärmavbild 2015-03-17 kl. 00.10.28

Var ska pengarna placeras när man nu inte kan få någon avkastning på banken?

Jämför diagrammen direktavkastning och ränteläget på Swedbank.

Vi gör det enkelt, slå ett öga på nästa diagram.

Skärmavbild 2015-03-17 kl. 00.35.43

På toppen år 1989 kunde man låna till 13% ränta, köpa aktier och få 2% direktavkastning tillbaka på aktierna.

Idag kan man låna till 2,7% och få 2,8% direktavkastning på aktierna.

Min slutsats är att vi kommer att få en trendtopp på Sthlmsbörsen om 2-13 månader, men börsen måste fortsätta att rusa uppåt innan bubblan till sist blir ohållbar.

Börsens säsongsmönster i upptrend ser ut enligt följande chart.

Skärmavbild 2015-03-17 kl. 00.42.36

Detta är OMXSPI som exkluderar utdelningar, därför är maj svag då många utdelningar tas.

Jag känner mig inte nervös över läget på börsen. Tids nog lämnar jag över mina aktier till andra aktiespekulanter, men än det är för tidigt för den rokaden.

Tills dess kommer jag att läsa hundratals tvivlanden på twitter och det gör mig glad, när dessa upphör blir jag lite nervös.

/KAVASTU

 

11 thoughts on “MER UPPGÅNG KRÄVS – BLOGG

 1. God kväll!

  Intressant läsning som vanligt! Plockade in Nolato idag. Stigande trend + haft rekyl + pockar på uppåt som Du brukar skriva samt att utdelningen är bra! Även fastighetsbolagen ser ut att trycka på upp påeldad av minusräntan.

  Lyfter på hatten för din strategi och det Du delar med dig!

 2. Jag kände mig villrådig igår och funderade på att börja sälja av, men efter att ha läst din blogg har jag tejpat över säljknappen. Tack för att du delar med dig av din visdom.

  1. Men så bra. Folk har en benägenhet att sälja av för tidigt, lika som att köpa för tidigt i en allmän börsnedgång MVH KAVASTU

 3. Visst är den naturliga reaktionen att man vill sälja av nu. Vad tänker du när du ska göra din exit, menar du exit ur OMX då och investera i typ globalfonder eller blir det typ sparkonto eller vad är tanken?

  1. När toppen är nådd vänder jag på steken. Vill bara utnyttja nedgången. Men jag får max använda 15% av mitt kapital anslaget till aktier. XACT BEAR2 är ett instrument jag använder mig av då. Vid extrema nedgångar med totalt översålt HSI kan jag tänka mig att köpa kvalitetsaktier som fallit för mkt och ha de i någon/några dagar. Pengarna som jag äger får bara stå där på ett konto. Bättre med ränta noll procent än att få negativ avkastning på börsen.

   1. Vet du om det är någon skillnad på olika björnprodukter, undantaget likviditet, utfärdare och hävstång? Avanza listar XACT BEAR och XACT BEAR 2 under rubriken “börshandlade fonder”, medan andra björnprodukter, t.ex. BEAR OMX X2 H, går under kategorin “certifikat”. Båda har samma administrationsavgift och hävstång och båda är utfärdade av Handelsbanken. Enligt prospekten ska båda investera i OMXS30-terminer.

    Enligt prospektet för BEAR OMX X2 H står det att det finns ett lösendatum 2019 då alla BEAR OMX X2 H kommer att lösas in mot kontanter, medan XACT BEAR 2 verkar finnas “för evigt”, förutsatt att börsen inte fördubblas i värde på en och samma handelsdag. Är det enda skillnaden?

 4. Hej,

  funderar kring när det är exitdags. Om den här paraboliska uppgången fortsätter så lär vi få en lika dramatisk nedgång när det väl är dags. Man får nästan en föraning av -99/-00. Inte helt lätt att hinna med i svängarna i så fall. Den stora nedgången -08 tedde sig något annorlunda och gav ganska lång “betänketid”. Hur tänker du kring detta?

  1. Hej Jan!

   Det är svårt att spekulera i nedgångar, hur stora och när. Det jag lärt mig under årens lopp är att upp/nedgångstrender alltid går längre än vad marknaden tror. Jag vet att ett bra beräkningssätt är att påföljande nedgångstrend efter en lång trend uppåt brukar vara i tid 1/3-del av längden av föregående uppgångstrend. Vilket skulle innebära lite över två år från topp till bott i detta fall. Hur stor nedgången blir, vet man först efteråt. MVH KAVASTU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *