KALLA FAKTA – BLOGG

Framgång är ingen slump!

I 36,5 år har vår släkt drivit en framgångsrik tobaksaffär i centrala delen av Eskilstuna.

Butiken var väldigt välbesökt och hade allt.

ATG, Svenska Spel, Ombud för lokala busstrafiken, 1000 olika tidningstitlar och mycket mer.

Vi sålde väldigt mycket av Svenska Spels produkter, där trisslotten som introducerades 1986 var mest dominerande.

Vid försäljningen av spelbutiken år 2012 roade jag mig efteråt att räkna ut hur många trisslotter vi sålt sedan 1986.

Ganska exakt snitt 10.000 trisslotter per månad hade vi sålt under alla dessa år.

Vilket innebär att vi sålt ganska exakt 3.000.000 trisslotter sedan starten av lotteriet 1986.

När jag gick tillbaka och tittade på hur mycket högvinster vi haft under alla år på triss så kunde jag konstatera att det bara var en (1) till antalet.

10.000:- i månaden i 15 år, vilket innebär totalt 1.800.000:-

Det fanns inga mer vinster över 250.000:-

Skärmavbild 2014-11-12 kl. 14.16.42

Varför tar jag nu upp detta?

Anledningen till att folk köper triss är givetvis kicken, spänningen att få mycket pengar snabbt.

Men, gång efter gång biter de i det sura äpplet.

Samma sak gäller börsen. Chansa, chansa, chansa….

Snabba pengar, titta på aktien Diamyd senaste dagarna

Skärmavbild 2015-03-25 kl. 12.26.21

En lott som gick hem för de 2.027 som hade den på Avanza.

Träsket av “lotter” är enormt stort. Chansen att hitta något liknande som detta exempel är väldigt låg.

Risken är uppenbar att man köper en hel del “nitlotter” på vägen.

Lite som att man köper en triss varje månad i två år. Helt plötsligt vinner man 3 ggr insatsen dvs 120 kr och man känner sig utvald och lycklig.

Vinsten på 120 kr är egentligen bara 90 kr eftersom att insatsen måste räknas bort.

Och vinsten är egentligen ingen vinst, eftersom insatsen under de två åren varit 24 x 30 kronor.

Lite så får man tänka med sina aktieplaceringar också. En enskild aktieaffär betyder ingenting, det är totalen av aktieaffärerna som ger nettoresultatet.

 

I slutet av oktober 2014 gick jag igenom alla First North aktier på Avanza. Jag noterade hur många ägare som fanns på varje aktie och noterade även aktuell börskurs för dem alla.

Samma sak gjorde jag fyra månader senare, dvs i slutet av februari.

Igår roade jag mig med att sammanställa en topplista över vilka aktier Avanzas kunder innehavde på “lotterilistan” First North.

Jag jämförde då börskursen igår med den som noterades i slutet av oktober 2014.

Här har ni resultatet.

Skärmavbild 2015-03-25 kl. 12.34.17

Skrämmande!

Börsen har gått upp +25,65% under perioden

De 15 mest ägda aktierna på First North / Avanza har backat -19,11% och räknar jag det på viktning till antalet depåer/aktier är resultatet -17,69%

Då har vi ändå överlägsna Akelius Pref högst upp som är en väldigt stabil placering och ägs av många värdeinvesterare.

När nu börsens uppgångstrend börjar bli mogen och en trolig topp kommer att dyka upp så småningom är det ännu mer alarmerande.

Alla som ska ta sig ur dessa aktier, alla tänker likadant och alla ska till utgången samtidigt.

Jag slog mitt facit på Avanza under samma period som ovan.

Skärmavbild 2015-03-25 kl. 12.41.24

Vad har jag gjort?

Jag har inte köpt “lottsedlar”

Mina innehavda aktier har ofta legat  på large & mid cap. Till viss del small cap.

Jag har köpt aktier i stigande trender och de har ofta haft namn som Bilia, Hexpol, Autoliv, Haldex, Trelleborg, Investor, NCC mfl.

Fundera……..

 

Den här artikeln i Dagens Industri daterad med dagens datum är värd att läsa.

Skärmavbild 2015-03-25 kl. 15.49.04

Skärmavbild 2015-03-25 kl. 15.49.23

Skärmavbild 2015-03-25 kl. 15.50.13

/KAVASTU

 

 

8 thoughts on “KALLA FAKTA – BLOGG

 1. Som aktierudis är det intressant att läsa om ditt engagemang och forskandet i börsmiljön. Ditt index HSI är det nog många som “suktar” efter, även en aktierudis som jag! Du flaggar för en kraftigare rekyl mellan april 2015-2016.. Är det HSI som signalerar det eller är det en maggropskänsla du har..eller en combo av båda sakerna?

 2. Eller så har man kvar en portion diamyd sedan deras fas III studie misslyckades sist

 3. Tja, det går säkert att tjäna pengar på First North, men man ska vara försiktig. Det gäller att läsa alla rapporter och nyheter väldigt noga och gå på bolagsstämman och ha korpgluggarna öppna för att hitta eventuella konstigheter som döljs i räkenskaperna. Om det sedan börjar osa katt, får man räkna med att det inte går att avyttra sitt innehav; likviditeten verkar vara usel. Jag har sett att det ibland bara omsatts aktier i bolag för totalt en tjuga eller en femhundring på en hel dag. Stora bolags aktier omsätts i mycket större mängder. Nej, First North får nog vara för mig; det tar för mycket tid att granska, särskilt om man ska få tillräckligt stor spridning på flera bolag.

  Köper man stora bolag, kan man ofta koppla av från aktierna i fem eller tjugo år men ändå tjäna storkovan. Stora bolag är pålitligare och kräver mindre analys. Avanzas kunder som investerar i dessa småbolag är säkert till stor del oerfarna kunder som mår bättre av att inte byta värdepapper så ofta och som inte klarar av att granska småbolag.

  För övrigt har Diamyd Medical gått ner med 40 % sedan toppen vid 12-tiden i onsdags, så en stor del av lotterivinsten är nu bortspolad.

 4. Hej igen!
  Alla har vi våra drömmar och många är vi som inte har några pengar.Att satsa en slant i veckan på en lott är för oss ett sätt att få underlag att göra vettigare investeringar. Utan ett bra startkapital och tålamod är det svårt att komma åt de säkra korten.
  Mitt intresse vaknade när jag efter 30år ser att mitt fondsparande är mindre värt än mitt insatta kapital.Nu är bara frågan hur man behåller det på + sidan.

  Trevlig Helg och Tack igen.

 5. Jag är en småhandlare som pensionär börjat ägna mig mer för börsen. Jag har själv förstått att det finns olika parametrar att lägga in i aktieutvecklingen. När jag läste om ditt sätt att bedöma marknaden blev jag intresserad av att följa din blogg. Hur gör jag?
  Tack på förhand.

 6. Hej Arne! Du är en sann inspiratör för hur jag vill leva mitt liv i framtiden. Jag är 27 år och satte ett mål för ett par år sedan att jag skulle bli miljonär innan 30. Startade på noll och har idag fått ihop ett eget kapital på 1,2 milj genom placeringar i aktier och aktiefonder. Har hela tiden tänkt långsiktigt och hållit mig undan tankar om “snabba pengar”. Nu har jag köpt en lägenhet centralt i en mälar nära stad som är Sveriges femte största stad. Då jag är student kommer jag få finansiera köpet och renoveringen av lägenheten med mina placeringar. Känns skönt att vara skuldfri men samtidigt lite tråkigt att få släppa min exponering mot börsen för ett tag. Men nu till min fråga, blir examinerad i vår och räknar med att få jobb och kunna skaffa bolån senare i år. Vad hade du gjort i min situation. Belånat dig för att kunna placera på aktiemarknaden eller börja om från början helt skuldfri?

  Tack för en läsvärd och väldigt tänkvärd blogg!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *