APRIL APRIL – BLOGG

Påskhelgen 2015 börjar gå mot sitt slut och meteorologen på TV sa just att snart kommer värmen.

Känns härligt, Halvåret som nu nalkas tycker jag bäst om fastän det mörka kalla andra halvåret är egentligen inte så dumt det heller.

På så sätt är det skönt att börsen har sin bästa tid från mitten av oktober till slutet av april.

Vi är snart där nu, börsens osäkra period. April månad har just inletts. Isen släpper och det är dags att se varningarna som kommer med mer allvar.

Perioden hela maj fram till veckan före midsommar brukar bjuda på minus på indexet över Sthlmsbörsen.

Det är framförallt första veckorna i juni som brukar vara svaga.

Om det blir så i år visar sig. Signaler om nedgång brukar jag inte ta så hårt på under vinterhalvåret. Däremot gör jag det under perioden maj-oktober.

Skärmavbild 2015-04-05 kl. 23.47.01

Vi ska inte glömma att vi är i en uppgångstrend, vi ska heller inte glömma att vi är i den sista vågen av dem tre kallad optimistvågen.

Det är den vågen som är den bästa att tjäna pengar snabbt i. Den många missar för att de hoppat av för tidigt.

Det har fullkomligt drällt av baissare länge, gång på gång har de fått bita i det sura äpplet.

Jag är av den sorten att jag säljer inte ut mig förrän det blir ohållbart på börsen.

Siffror om sysselsättningen i USA kom i fredags eftermiddag. 145.000 nya jobb mot förväntade 245.000 nya jobb. Terminen på stockholmsbörsen reagerade negativt och sjönk med -0,8%

Någon börs i USA har inte varit öppen sedan siffrorna släpptes.

Det är väl helt enkelt den höga dollarkursen som börjar hämma USA i exporten av varor samt det låga oljepriset som börjar slå igenom i statistiken.

Någon räntehöjning på andra sidan Atlanten lär inte komma i närtid efter denna statistik.

Jag är optimist och tror att stockholmsbörsen kommer att visa plussiffror i april.

Skärmavbild 2015-04-06 kl. 00.11.25

Uppgångarna kommer i stötar och vi har nu i en månads tid försökt att platta till uppgången utan att ha tappat nämnvärt mycket i index.

När jag granskar mina långa trendchart över alla aktier på large/mid/small cap så ser jag idag inget alarmerande, snarare tvärtom.

En hel del aktier ser ut att vilja klättra vidare och jag är inte sen att utnyttja det.

Så länge inte motsatsen bevisats att börstrenden som startade 20 november år 2008 är över så stryker jag börsen medhårs och hänger med upp.

Aktierna som finns i min portfölj ligger alla i stigande trender. Så här ser mina innehav ut för närvarande

Skärmavbild 2015-04-04 kl. 12.43.18

Min utvecklig utöver index på aktieportföljen i år har gått lite trögare än vad den brukar göra.

Men jag är inte orolig att jag lagt av mig, jag vet vad det beror på.

 • 1. Uppgången på stockholmsbörsen har varit väldigt bred. Nästan alla aktier har ett streck uppåt i charten sedan mitten av januari i år.
 • 2. Inga rekyler att tala om. Inga tillfällen att vikta ned portföljen för att inhandla tillbaka aktierna billigare.

Vid samma tidpunkt förra året låg min depå +13% bättre än index, idag bara +4,56% bättre.

Målet är satt efter snittprestationen per år 2009 – 2014 dvs 27,5% över index.

Förra året blev det ganska exakt +34% över index. Det är nu utmaningarna kommer, under sommarhalvåret.

Jag har tre kvartal på mig att nå slutmålet, tuffa 27,5% över index.

Skulle jag bara uppnå +20% över index i år så sänks snittet 27,5% över index årligen enligt denna formel 6 år x 27,5 = 165 + 20 = 185 / med 7 år = 26,4% årligen 2008 – 2015.

Det gäller att kapa förluster i ett tidigt skede och leta rätt på de aktierna som ser ut att överprestera mot index.

 

Vi skall tillbaka till ett charts som visats på denna blogg tidigare, nämligen 250-dagars rullande uppgång på stockholmsbörsen.

Skärmavbild 2015-04-06 kl. 00.39.04

Detta index ligger och skvalpar strax över +20% (vilket innebär att börsen stigit strax över 20% sett ett år tillbaka.

Det som ofta skrivs och nämns är att börsen stigit kraftigt senaste tiden. Varför man alltid tar referens från den lägsta punkten i oktober förra året är för mig en gåta. Jo börsen har stigit +34% på 5,5 månad. Gå tillbaka 6,5 månad istället och utfallet blir +19%.

Alltid ska det skrämmas och alltid skall extremfallen tas till för att få lite extra tyngd i artikeln eller påståendet.

Chartet ovan visar att det historiskt krävs minst +40% uppgång under en 250 dagars period för att få ordentlig fallhöjd på börsen.

Just nu ligger den på +21,53%, jag vill ha mer uppgång innan trenden upp är klar.

Vad som senare hänt efter tidigare toppar 1989, 2000 och 2007 ser vi här.

Skärmavbild 2015-04-06 kl. 00.57.46

Skulle vi toppa på dessa nivåer vi befinner oss på idag, torde det inte finnas mer än max -30% fallhöjd som med stor sannolikhet skulle ta två år från topp till bott.

För att få liknande fallhöjd som de tre senaste nedtrenderna krävs betydligt högre index på börsen.

Ett annat chart som jag visat tidigare på bloggen är detta.

Skärmavbild 2015-04-06 kl. 01.12.14

Upptrenden är nu 1.595 börsdagar gammal. Och jag tror inte att den dör än. Direktavkastningar på 3,5% i denna lågräntemiljö pumpar med storsannolikhet börsen uppåt. P/E-tal runt 16 är heller inte så avskräckande.

 

Mina regler säger att jag bara får investera i svenska aktier. Jag funderar om jag ska ändra lite på det i nästa upptrend. Kanske jag skall tillåta att max 20% av kapitalet som är anslaget till aktier för att investera i fonder riktade på vissa börser.

jag följer många utländska börser dagligen och China gav väldigt bra signal för uppgång i höstas. China har definitivt mer att ge, toppen lär sättas en bra bit högre.

Skärmavbild 2015-04-06 kl. 01.18.29

För övrigt pågår just nu en allokering från amerikanska börser till europeiska.

Dollar och börsuppgången “over there” har gjort det mer förmånligt att realisera aktier och köpa “billiga” euro aktier.

Nog bloggat för denna gång.

Avslutningsvis ett trevligt litet reportage i månadens börshandlat

Skärmavbild 2015-04-06 kl. 01.28.46

Skärmavbild 2015-04-06 kl. 01.29.56

Skärmavbild 2015-04-06 kl. 01.25.14

Skärmavbild 2015-04-06 kl. 01.25.30

Skärmavbild 2015-04-06 kl. 01.25.48

/KAVASTU

 

13 thoughts on “APRIL APRIL – BLOGG

 1. Hej! Trevlig och intressant blogg du har, en fråga bara när det gäller dina innehav. Använder du SL och i så fall vilken % ?

  Med vänlig hälsning Andreas.

  1. Hej Andreas!

   Nej, har aldrig använt mig av stop-loss. När jag hittar ngt nytt intressant så tar jag helt enkelt och säljer svagaste kortet. på så vis sanerar sig depås sig självt. Tittar inte ens om det är vinst el förlust på det jag säljer. Försöker spetsa hela tiden. MVH KAVASTU

 2. Hej!
  Jag undrar var man kan se att “Terminen på stockholmsbörsen reagerade negativt och sjönk med -0,8%” – Går det att se på nätet någonstans?

  Allt gott!

 3. Du skrev att du funderar på att satsa en del pengar på fonder som investerar i utländska aktier. Försök först sätta dig in i skattesituationen så att du inte riskerar att göra en tabbe. Som du säkert vet i och med att du har en del utländska aktier, t.ex. Autoliv, får du betala utländsk källskatt på utdelningen, som du kan avräkna mot den svenska ISK-schablonskatten. Svenska fonder får också betala denna skatt, men betalar däremot ingen svensk skatt och kan därmed inte avräkna skatten mot något. Dessutom saknar svenska fonder enligt domstolsbeslut skattemässig hemvist, vilket gör att Skatteverket inte utfärdar så kallade hemvistintyg åt svenska fonder. Svenska fonder kan därmed ofta inte ta del av de lägre skattesatserna som finns reglerade i diverse dubbelbeskattningsavtal. I t.ex. fallet USA betyder det att svenska fonder får betala 30 % i amerikansk skatt på all utdelning, vilket betyder att 30 % av utdelningen slängs bort i sjön. Domstolen kom fram till att Swedbank Robur Europafond inte hade rätt till ett hemvistintyg med avseende på dubbelbeskattningsavtalet med Spanien, men detta påverkar även andra länder, t.ex. USA. Läs här, med länk till domen: http://www.pwc.se/sv/bank-kapital/artiklar/risk-for-okade-skattekostnader-i-svenska-fonder.jhtml

  Du skrev något om direktavkastningar på 3,5 % ovan. Om en fond investerar i amerikanska aktier med genomsnittlig direktavkastning på 3,5 %, motsvarar detta en extra förvaltningskostnad på drygt en procentenhet (30 % av 3,5 %). Om man köper fonder som investerar i utländska aktier, bör man därför noga titta på skattesituationen, som kan variera beroende på vilka länder fonden köper aktier från. Det erbjuds även utlandsregistrerade fonder på den svenska marknaden, t.ex. Luxemburgregistrerade fonder. Källskatt kanske inte påverkar dessa fonder på samma sätt som svenska fonder påverkas. Fondbolagen försöker förstås tona ner problemen så att de inte ska förlora lika många kunder.

 4. Intressant information (grafer + fakta) och imponerande avkastning :). Kommer att följa din blogg med intresse (följer dig redan på twitter).

 5. Gäller det även att sälja av alla fonder om 1-12 mån eller endast aktierna? Jag har en hel del indexfonder, ca 50% av portföljen som jag haft i flera år och månadsköper i. Det är svenska, europeiska, globala, amerikanska osv. Är det något man borde sälja av helt och håller också eller ha kvar och fortsätta månadsspara?

  Grym blogg, tack!

  1. Hej! Det viktiga är att ha en egen placeringsfilosofi. Går du ur så är det inte säkert att du kommer in rätt. För min del som följer börsen väldigt noga så åker allt ut. Jag spekulerar då inte i någon nedgång utan spelar egentligen bara med framtida avkastning. I en nedgång går i princip allt ned.

   MVH KAVASTU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *