INGEN GIVEN MALL – BLOGG

Det är söndag kväll och lite tid över för eftertanke.

Eftersom börsen rusar uppåt i den här tredje och sista optimistvågen kan det vara idé att ta upp lite hur tidigare toppar sett ut.

Det finns ingen given mall hur en trendtopp ser ut. Däremot finns ett mönster.

Alla måste vara överens om att börsen ska upp fastän alla vet att det är ohållbart.

Att tro gamla chart från toppar ska visa vägen är en fälla. Det blir och går inte som historiens avtryck.

Tittar vi tillbaka på slutet av 80-talstrenden, ser vi att köparna bråkades med säljarna i drygt ett år innan det till slut bar av söderut.

Skärmavbild 2015-04-12 kl. 21.02.14

Nästa trendtopp sattes år 2000. Där bråkade köparna med säljarna i drygt ett halvår innan nedgångstrenden var ett faktum.

Skärmavbild 2015-04-12 kl. 21.03.44

Sedan var det dags för bolånekrisen i USA. Ett kvartal så var det klart för placerarna att börsen skulle bli billigare.

Skärmavbild 2015-04-12 kl. 21.04.12

Ofta finns det ett par tillfällen att kliva av på bra kurser efter det att toppen är nådd. problemet är att många är så giriga och vill ha mer. Har Bilia t.ex toppat i 300:- så vill man gärna ha det priset eller mer.

För min del bryr jag inte om vilket pris jag köpt en aktie för, eller vad den har toppnoterats i.

Det är vad mina slutsatser och indikatorer tror att marknaden ska åt för håll som fäller mitt avgörande.

I toppfasen av börsen kliver jag av. Lägger mig sedan vid sidan av och iakttar hur marknadens krig pågår. Det är köparnas kamp mot säljarnas.

Någon spekulation om nedgång gör jag inte i en uppåtgående trend. Däremot får jag använda max 15% av kapitalet på ISK till att köpa SHB XACT BEAR2 i nedåtgående trend.

På så sätt kan jag inte göra några större misstag. kliver jag av börsen för tidigt går jag bara miste om avkastning. jag förlorar ingenting av mitt kapital eftersom jag inte gör någon nedspekulation.

Får jag rätt och det visar sig efter ett tag att marknaden bestämt sig, dvs för att dra sig nedåt kan jag lugnt koncentrera mig på att lägga in lite XACT BEAR2.

I min värld ligger Stockholmsbörsens trendtopp inom 1-12 månader bort, om jag får gissa i den senare delen av spannet.

Just nu trivs jag som fisken i vattnet med denna show börsen bjuder på dagligen. Känns som man skördar obegränsat.

Skärmavbild 2015-04-12 kl. 23.30.40

Sedan jag kom igång på Avanza i september förra året har jag nu nått +50% i avkastning.

Sakta och metodiskt söker min depå ständigt nya toppnivåer. Portföljen är bred och innehåller ofta 30-35 olika bolag mestadels på stockholmsbörsens large/mid cap lista.

Derivat finns inte i min värld, jag vill ha trygg säker avkastning. Det blåser inte särskilt mycket i min aktieportfölj. Jag kan tryggt och lugnt fatta alla investeringsbeslut utan någon stress eller press.

Skärmavbild 2015-04-13 kl. 00.36.53

 

I tidigare skriven blogg mer uppgång krävs skriven 17 mars förra månaden tog jag upp olika nyckeltals nivåer vid tidigare trendtoppar. Faktum är att vi är inne i en tid där det är omöjligt att säga vad en rätt värdering ska vara på börsen just nu. Ränte/avkastningsreglerna är satta ur funktion i och med att negativ ränta nu är ett faktum.

Skärmavbild 2015-04-12 kl. 23.46.57

Det lönar sig att köpa aktier på lånade pengar fastän börsen skulle stå stilla i ett år. Det är egentligen helt sjukt.

Solida företag får problem med överlikviditeten, betala till banken för att få förvara pengarna där.

Två alternativ kan vara alternativa för dessa företag, att göra sig av med överlikviditet och ge extrautdelningar till aktieägarna. Ett annat alternativ kan vara att lägga bud på andra företag.

Bägge alternativen gör bara att börsen får mer bränsle till att rusa.

Var denna börsuppgång kommer att sluta vill jag inte spekulera i, men den kan gå både högre upp och ha längre tid kvar än vad de flesta kan ana i dagsläget.

Jag tänker i alla fall dra nytta av det och hänga med tills jag anser att vi slår i taket.

Jo jag har ju faktiskt spekulerat både i datum och index när och vilken nivå det ska toppa på i och med bloggen visst toppar det skriven i januari i år.

Min gissning ligger bra mycket högre än dagens notering och datumet för topp likaså.

Min gissning ligger tryggt förvarat i ett förseglat kuvert hos bloggaren Snåljåpen och ska öppnas den dagen jag angivit för topp på börsen.

DSC_0506

För att visa hur de 385 placerarna som deltagit i undersökningen gissade i och med utgången i januari så kan den här enkla sammanfattningen vara av intresse att studera.

Skärmavbild 2015-03-20 kl. 16.36.36

I princip är 40% redan utslagna på index trots att det bara gått cirka 2,5 månader sedan undersökningen gjordes.

Här ser man vad lätt det är att vara negativ till börsuppgång. Mitt råd och tips är att hänga med upp så långt det bara går. En topp på börsen är inte så dramatisk, som jag visat och nämnt i början av bloggen, så finns det alltid en eller flera chanser att kliva av innan trenden ned är ett faktum.

Men en sak är säker, det finns mer aktier i en nedgångstrend i och med alla sena nyintroduktioner på börsen. Någon ska ju äga alla aktier i nedtrend.

Jag har inte tänkt göra det i alla fall.

/KAVASTU

 

5 thoughts on “INGEN GIVEN MALL – BLOGG

 1. Hej Arne!

  Mycket intressant blogg! Plockade in DIÖS. Men vilka bolag tror du ligger i startblocken för att kunna dra iväg närmaste tiden?

 2. Grymt intressant – som vanligt. Det skulle vara spännande att också få en genomgång av trendbottnarna. Tar det längre eller kortare tid för att trendvändningar ska etablera sig efter stora fall?

 3. Varför använder du belåning men inte derivat? Ett exempel: Investor kostar just nu c:a 350 kr. Antag att du köper 100 Investor-aktier på termin med lösenkursen 350 kr/aktie. Då är detta samma sak som att låna 35.000 kr och köpa Investor-aktier för pengarna, d.v.s. det bör gå jämt upp oavsett vilket man väljer, förutom att räntesatsen och courtage kan vara olika. Om terminsvarianten ger lägre ränta, skulle jag välja den.

  Jag tycker för övrigt att det verkar konstigt med en topp med räntesänkningar. Vid tidigare krascher verkar räntan ha höjts vid flera tillfällen under nedgångsfasen med en topp på t.ex. 500 % nära nedgångsfasens slutskede. Nu verkar det snarare talas om räntesänkningar, vilket snarare skulle tala för högre börskurser, inte för någon börskrasch. Det kanske tyder på att kraschen dröjer ytterligare. Nåväl, om några år vet vi hur det gått.

  1. Mitt arbetsområde är large/mid/small cap på Stockholmsbörsen. jag finner ingen anledning att krångla med derivat när låneräntan bara är ett par procent. Aktierna jag är inne i är i regel väldigt likvida och aktie courtaget per affär jag betalar är 29:- Aktier kan jag övervintra med om jag så vill och ger dessutom i snitt en direktavkastning på 3,5%. Många aktier som jag handlar med har dessutom inga terminer. Känns väldigt tryggt att äga aktier och min maxbelåning är blygsamma 20%.
   Egentligen är det som att jämföra päron med äpplen vid varje börstopp eftersom parametrarna bakom är så olika varje gång.

   MVH KAVASTU

 4. Hej,

  vore roligt att höra dig beskriva en typiska arbetsvecka/dag vad gäller ditt handhavande av portföljen. Det förefaller som att det går mycket tid på att tekniskt följa de aktier som du jobbar med och naturligtvis även de som kan tänkas vara på väg in i portföljen? Det är väl däri själva arbetet ligger till stor del?
  – Du väljer ju LCap o MidCap ur hygiensynpunkt – du vet att det är välskötta bolag.
  – De stora cykliska rörelserna är ju ingenting som kräver daglig insats och du har ditt index till hjälp (som iofs tycks kräva lite daglig input)
  – Det stora arbetet för dig ligger väl i att följa alla aktier på Large o Mid ur tekniskt perspektiv?

  Vore intressant att höra hur du faktiskt arbetar. Skriv ett inlägg om detta, vetja.;)!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *