PEAK 2 – BLOGG

Fortsätter med min syn på den svenska aktiemarknaden och varför jag tror det finns mer uppgång att hämta där ute. Har du inte läst bloggen PEAK 1 – BLOGG http://arnetalving.se/2015/05/31 rekommenderar jag att du gör det först så du får denna blogg i rätt sammanhang.

Vi spinner vidare på vågteorin, där marknaden har en tendens att ständigt vilja röra sig uppåt i tre vågor för att sedan sätta en topp där.

Den första vågen upp som startade år 2008 är den vågen man sällan ser att privatpersoner är särskilt aktiva.

Många ligger snett på sina aktier och är väldigt glada att värdet på aktieportföljen nu åter börjat stiga.

Men man litar inte på börs uppgången riktigt. Trots detta så stiger börsen fastän konjunkturen är i totalt kaos. Orsaken är givetvis att börsen är för billig mot vad som komma skall, och det vet de lärda.

I december 2008 skrev Dagens Industri “Fem orsaker som kan få börsen att falla ytterligare”. Marknaden dräneras av dåliga nyheter hela tiden. Trots dåliga nyheter förstår inte “småsparare” hur börsen trots allt stiger.

Andra vågen upp som startade 2011 är den trygga vågen. Volatilliteten är låg. Ofta brukar det gå en tvåårsperiod utan någon större volatillitet.

Andra vågen upp är den längsta av de tre i tid och den satte sin topp juli 2014.

Här vågar sig småspararna sig in, Och de ser också att  de lyckas. Aktieportföljen stiger i värde och de är väldigt entusiastiska över de nyvunna vinsterna. Så glada att de måste delge sina vinster för andra på jobbet och i bekantskapskretsen.

Oftast en han blir en liten förebild hur man smart enkelt kan tjäna pengar utöver den vanliga inkomsten man har av inkomst av tjänst.

Ofta väljs inte Skanska, Investor eller SEB. Det blir aktier gärna noterade på Aktietorget och First North som inte kostar så mycket i kronor. Man får ju många fler aktier och det är större chans att göra “klippet” där.

Så kommer några bakslag. Många kastar sig ut för att rädda vad som räddas kan på kurser som bara ett halvår senare skall visa sig vara ett “klipp” att ha köpt på. Jag syftar i denna uppgångsfas som vi befinner i oss nu på oktober 2014 som många sjabblade bort en hel del pengar på.

Nejdå, toppen var inte nådd, bara toppen på våg två upp.

Den tredje fasen som vi nu är inne i präglas av optimism. Bokslutsrapporter som är bra, nya ATH, mängder av nya bolag som dess ägare nu får bra betalt för. Det är ofta livsverk som premieras rikligt kursmässigt då de övertecknas kraftigt och noteras på börsen.

Omsättning på hävstångsprodukter ökar ständigt, man kan ju tjäna mer pengar med hävstång för det har ju gått så bra tidigare och skulle jag förlora lite så är det ju trots allt pengar som jag tjänat på börsen tidigare.

Nervositeten ökar ständigt på börsen, den låga volatilliteten som är kännetecknande för våg nummer två är som bortblåst. Kasten upp och ned är betydligt vanligare i våg tre “optimistvågen” än i mellanvågen nummer två.

Här i våg tre hittar vi många “rookies” som inte har någon större erfarenhet av börsen över huvudtaget. Man kan läsa “stensäkra” prognoser på olika forum hur mycket en viss aktie ska gå upp till osv.

Jag som har 32 år på börsen bakom mig kan egentligen inte säga vad ABB ska noteras i på fredag. Jag kan bara se att trenden på ABB är svagt uppåt och att marknaden är likaså på den långa trenden och att säsongsmönstret inte är det bästa för stunden.

Euforin och framtidsprognoserna visar inga hinder från att börskurserna ska nå “molnen” och det är då det vänder.

Resan ned därifrån blir väldigt smärtsam för många. Aktieklipparen som pratat så gott om aktier vill gärna inte prata om aktier och derivat något år efter toppen. Han har i många fall blivit av med alla pengar han tjänat och dessutom förlorat lite av insatsen.

Efter ytterligare något år väljer han att sälja ut rubbet, rädda vad som räddas kan.

Den tredje och sista vågen upp är ofta den mest vinstgivande och även den kortaste av de tre vågorna. Det gäller att vara med så länge marknaden medger det och att sedan ge sig ur för lång tid.

Jag vill inte se vad andra ser samtidigt, därför forskar jag ständigt i egna metoder för att hitta bra lägen att kliva in respektive ur börsen.

Det är en anledning att jag inte har några köpta/gratis program för trading etc. Jag vill gå min egna väg så fläckfritt som möjligt och med få felbeslut.

Ett index som jag fört i många år är ett sk “flödesindex” där jag viktar in lite olika parametrar som är viktiga för börsens utveckling och då veckovis.

Skärmavbild 2015-05-31 kl. 19.08.34

Här kan man ganska tydligt se våg nummer ett från 2008 och börjar vika av 2010 för att bottna 2011. (Första vågen klar)

Festen fortsatte sedan 2011-2014 då nästa våg markerade ett slut på våg nummer två.

Oktober 2014 till ? förslagsvis 2016? Våg nummer tre är den kortaste.

Det här en en av de teorier jag har när Sthlmsbörsen ska toppa.

Bloggen PEAK 3 kommer efter börsens stängning imorgon. Då kommer fler anledningar varför jag tror börsen har mer att ge.

/KAVASTU

3 thoughts on “PEAK 2 – BLOGG

  1. Hej och tack för en bra blogg!

    Men, du använder just ordet blogg fel. En blogg är detta du driver, en blogg. Men varje inlägg du skriver heter blogginlägg, bloggpost, eller bara post. Det är alltså fel att säga “läs denna bloggen” om ett inlägg. Bloggen är hela denna sidan som du driver.

    Ser fram mot ditt nya blogginlägg PEAK 3 imorgon 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *