PEAK 3 – BLOGG

För att förstå och sätta blogginlägget PEAK 3 i rätt sammanhang bör ni som inte läst  PEAK 1 och PEAK 2 göra det först.

Jag minns turerna i den svenska finanskrisen 1989-1992 mycket väl, och är glad över att ha fått uppleva denna kris.

Allt är möjligt, till och med räntor på 500%.

Allt var överspekulerat efter 80-talets börsyra. Det startades till och med fonder innehållande nyinköpt konst, där det delades upp i andelar och såldes. Det gick åt som smör i solsken.

Gamla leksaker började stiga kraftigt i värde, ja ni hörde rätt.

I slutet av en börs bubbla får man uppleva det mesta, men just då är det naturligt och massan den dras med.

När det sedan så småningom vände nedåt gick det först väldigt långsamt och oförstående sedan snabbt, väldigt snabbt.

Så småningom stod det klart för massan att marknaden skulle ned, då blir det alltid trångt i dörrarna. Det är då väldigt svårt att få “rätt” pris på det man ska sälja. Alla har ju samma information.

Vi kan ta gårdagens fall i Neurovive till exempel. Alla hade samma information och ingen hade möjlighet att komma ur sina aktier bättre än halva priset mot vad den betalades i dagen innan.

Att stresstesta sin ekonomi då och då är inte fel. Hur mycket bakslag tål man?

Krisen i början av 90-talet är en av anledningarna att jag idag har byggt upp ett eget “fort knox”, dvs, jag kommer inte all falla om det blir en svår kris i Sverige/Världen.

När det gäller fastighetskrisen 1992 ville ingen ha aktier, ingen ville köpa hus eller lägenheter. Krisen var som värst på hösten det året.

Fortfarande sex år efter krisen hade många lägenheter och hus inte stigit till det priset som var före krisen.

Något jag minns väldigt väl, var påståendet “det finns inget alternativ än att placera pengar i aktier/fastigheter” samma påstående som idag alltså.

Men idag ligger det verkligen något i detta påstående.

På 80-talet ringde bankerna runt till sina kunder och föreslog att man skulle belåna sin villa för att köpa aktier för pengarna. Detta skulle bli en god affär för bankerna, och förhoppningsvis en god affär för dess kunder.

En slags win-win effekt med andra ord.

Det var många kunder som gjorde det och ser man det på väldigt lång sikt så var det egentligen inte fel. För att ta ett exempel så har mina pengar i Handelsbankens personalstiftelse Oktogonen som mest innehåller Handelsbanksaktier stigit cirka 45 ggr inkl utdelningar sedan dess.

Lånade man till 13% i slutet av 80-talet och så småningom även med sjunkande räntor så var egentligen idén lysande vid rätt aktieval och på lång sikt.

Men krisen kom och många sålde av sina hus-belånade aktier med svidande förluster.

Idag kan man verkligen fråga sig, var ska man placera pengarna?

Med denna kalkyl som råder idag är det försvarbart att belåna sin villa för att köpa aktier. Direktavkastningen är lika hög eller i vissa fall högre på aktier beroende hur man förhandlar, än den ränta man betalar. Egentligen helt sjukt! Man spelar bara med aktiemarknadens fortsatta utveckling.

I slutet av 80-talet lånade man till 13% ränta men hade bara i snitt 2% direktavkastning på aktiemarknaden. En differens på -11%.

Efter 6,5 års börsuppgång skulle jag absolut inte belåna mig efter denna kalkyl, men det är slående vilken skillnad det är idag mot förr.

Chartet nedan visar ränteläget kontra börsens genomsnittliga direktavkastning vid de tre senaste trendtopparna samt dagens situation.

Skärmavbild 2015-06-01 kl. 23.58.27Här är en anledning varför jag inte tror att toppen är nådd på Sthlmsbörsen. Differensen ränteläge kontra direktavkastningen på aktiebörsen är för liten. Börjar räntorna stiga, ja då blir kalkylen lite annorlunda och man får upprätta ett nytt “nuläge”.

Efter börsens stängning i morgon kommer en ny blogg i serien varför jag tror det finns mer att hämta på börsen. Den kommer naturligtvis att heta PEAK 4 och förhoppningsvis även den skriven i hängmattan i underbart försommarväder i Kavastu.

/KAVASTU

 

 

3 thoughts on “PEAK 3 – BLOGG

  1. I början när jag läste din blogg trodde jag du backtradade och jag förstår fortfarande inte varför du säger att du inte daytradar (semantik), men jag respekterar nu helt klart dina råd/hypoteser och drar själv nytta av dom och anser jag utvecklas genom att läsa din blogg. Något jag saknar i din peakblogg och funderingen på när börsen toppar är hela Greklandsaffären. Anser inte du att Grexit kan vara katalysator till toppen i EU börserna? Du nämner inte ens saken eller hypotiserar om vad det skulle göra med börsen. Varför?

    Med vänlig hälsning, Magnus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *