TÄNK SJÄLVSTÄNDIGT – BLOGG

De fyra ryttarna i investeringens apokalyps är rädsla, girighet, hopp och okunskap. Observera att det bara är en av de fyra som inte är känsla.

Att behärska alla de här fyra viktiga parametrarna innebär ett stort försprång mot andra investerare.

Jag har själv arbetat väldigt hårt för att besegra dem alla, vilket gjort mig stark att fatta beslut som de övriga i marknaden inte alltid delar.

men så är det, det är en marknad det handlar om där alla tänker olika.

Jag skulle aldrig prenumerera på marknadsbrev eller rådgivingstjänster. De är ofta för att inte säga alltid präglade av personliga åsikter och tolkningar av hur marknaden och olika aktier kommer att utvecklas framöver. Precis som en marknad, dvs olika synvinklar på om hur man ska allokera i sin aktieportfölj.

Ofta finns en passus som fråntar dem ansvaret då det inte gick som det förutspåtts.

Jag har tidigare bloggat om att denna uppgångsfas 2008- ? snart är över, och att jag kommer att göra exit från aktiemarknaden någon gång under perioden maj 2015 till april 2016.

Det kan komma att bli redan i juli 2015.

När jag gjorde min veckobokföring för alla 700 parametrar, aktiekurser etc så konstaterade jag att large/mid/small cap bjöd på 5 nyintroduktioner på de fyra börsdagarna innan midsommar. First North bjöd även på 4, så totalt 9 introduktioner.

Jag kan bara tyda det som att det är bra betalt på börsen just nu och att det är bråttom in.

 

I stigande trend brukar marknaden stanna upp sin resa norrut i slutet av april, precis som nu skett. Efter midsommar kvicknar börsen till återigen.

Sjökortet jag använder mig av i stigande trend säger att OMXSPI ska stiga med +1,54% under juni månad. I skrivandes stund har OMXSPI fallit med -5,5% i juni och tål att jämföras med sjökortet jag använder mig av i nedtrend som säger -4,9% i juni.

Nu säger nog alla GREXIT, men även om finansieringen löser sig i morgon så finns problemet kvar.

Jag styr verkligen inte aktiemarknaden, det är den som styr mig. Det är avvikelserna i trender och olika mönster jag försöker tolka och tyda.

Intressanta iakttagelser senaste tiden är bla att räntorna börjat stiga. Frågan är det om det är början på en ny trend?

Skärmavbild 2015-06-21 kl. 20.31.27

Dollarn som är så betydelsefull för våra vinster i framförallt exportbolagen visar försvagning.

Skärmavbild 2015-06-21 kl. 20.33.00

Börsbolagen hänger med ned i dollarns försvagning, ta t.ex ASSA Abloy

Skärmavbild 2015-06-21 kl. 20.34.43

 

Nedan ett chart  jag visat tidigare i bloggen. Den visar hur börsen ska utveckla sig i uppgångstrend (blått streck) och generell i både upp som nedgångstrend (rött streck)

Skärmavbild 2015-05-27 kl. 01.05.46

Nu ska börsen stiga fram till slutet av juli, gör den inte det. Då blir det “EXIT” för min del.

Förklaringen är enkel, stiger inte aktiemarknaden så beror det på att många stora aktörer vill sälja på bra kurser.

De aktörerna är inte så vänliga så att de ringer mig och säger detta, det får jag lista ut själv.

Att kliva av en lång bulltrend brukar inte vara så brådskande. Först efter cirka 30% av den totala nedgångslängden brukar det stå klart för massan att det faktiskt ska ned, då utbryter säljpaniken.

Men som sagt, bevakar kommande uppgång väldigt väl, hur kommer den att se ut?

/EN ORDENTLIGT FÖRKYLD KAVASTU

 

 

 

5 thoughts on “TÄNK SJÄLVSTÄNDIGT – BLOGG

 1. Om nu det blir exit och en längre björnsäsong de kommande åren, vad kommer bli namnet på denna “krasch” tro?

 2. Skillnaden mellan upp- och nedtrend säger du är c:a 6,5 %-enheter. Idag gick OMXSPI upp med 2,37 %. Det är knappt hälften av skillnaden mellan upp- och nedtrend. Om börsen hoppar så mycket på bara en dag, är nog en genomsnittlig skillnad på 6,5 %-enheter för låg för att man ska kunna avgöra om man befinner sig i upp- eller nedtrend enbart baserat på statistik från en månad.

  Jag tycker inte heller att man ska ta någon som helst hänsyn till att det är en greklandskris på gång i media eller att man ska se extra positivt på statistiken på grund av skriverier i media som eventuellt är tillfälliga. Det är alltid skriverier i media om någonting. Marknaden påverkas förvisso av dessa skriverier, men jag ser det inte som någon god idé att försöka baka in skriverierna i en modell som ska användas till att avgöra om konjunkturen vänt eller ej. Det är den totala utvecklingen som är intressant, inte hur utvecklingen hade varit om media inte skrivit om ditten eller datten, och i den totala utveckningen syns resultatet av medieskriverierna, till exempel greklandskrisens påverkan.

 3. Tack för bra inlägg, klar och tydlig.
  Undrar:-
  1)Har du säsongsmönster enbart i nedgångstrend?
  2)Har du några synpunkter på de hart blankade aktierna typ Elekta hur blankarna beter sig nu när börsen väntas gå upp i juli? Var nog dum att gå in i Elekta vid 57 kr då jag trodde att det skulle studsa till 60 kr. Nu ligger det på 53 kr. Aasch….kanske sälja på 53 kr och bli av med dumheten till blankarnas fördel.
  Om du tipsa inte har jag förståelse, tror du nämnde någonstans.
  Med vänlig hälsning/Okunnig småsparare.

 4. Alltså dina bloggar är så jävla grymma. Var har du varit hela mitt liv?
  Skulle du kunna skriva en blogg om vad du gör när du har sålt av efter att björnarna tagit över typ 2008-2009 eller 2001 -2002.

  mvh
  Darren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *