JENS – BLOGG

Jens är 22 år och har en slant på 70.000:- som hans föräldrar har sparat ihop åt honom under hans uppväxttid.

Skärmavbild 2015-06-24 kl. 21.54.39

Från den dagen han blev myndig hade Jens pengarna i sin hand.

Han hade varit förståndig nog att inte konsumera dem på prylar och kläder.

Hans arbetskompis Göran pratar ofta om vilka goda affärer han gör på börsen.

Det är framförallt Oasmia på kurs 30:- som gett honom dubbla pengar, men även Orexo inköpta på 100 och som nu noteras i 160:-

Göran pratar om en riktkurs på Orexo runt 350:- När preparatet Zubsolv kommer in på den amerikanska marknaden kommer kursen att ta fart.

Jens intresserar sig alltmer för aktiemarknaden och bestämmer sig för att förvalta de 70.000:- på ett bättre sätt än i en räntefond.

Efter att ha följt en hel del chattar, bloggar, aktietrådar på Facebook bestämmer han sig för att köpa fem olika aktier.

Valet föll på Orexo, Neurovive, Kancera, Starbreeze och Mavshack.

Till en början går det lite dåligt och depåvärdet backar, men efter ett tag har depån stigit med 10.000:- och Jens känner sig lyckad.

Neurovive är den stora stjärnan med en ordentlig uppresa i rask takt. De andra aktierna står mest och stampar medan Kancera går riktigt dåligt.

Jens börjar känna sig som en erfaren aktiehandlare, för han har ju verkat på aktiemarknaden i ett helt år nu. Depån har stigit till 92.000:- och det är nu Starbreeze som hjälpt till med det.

På olika aktiechattar hetsar han andra genom sina inlägg, samtidigt som han tar in alla positiva sidor om just de aktierna han har.

Han känner sig särskilt utvald som aktieplacerare, kanske just han blir en ny “Gekko” i framtiden.

Skärmavbild 2015-06-24 kl. 21.59.18

En dag som alla andra, en gråmulen dag sätter börsen en nytt ATH samtidigt som även Jens depå gör det. Hans 70.000:- har nu vuxit till 96.324:-

Skärmavbild 2015-06-24 kl. 22.00.34

Börsen börjar gå kräftgång, med en dragning nedåt dessutom.

Orexo med preparatet Zubsolv blev inte den succén som förutspåtts. Istället för riktkursen 350:- står de nu i 80:-

Neurovive som låg kraftigt i vinst har nu fallit tillbaka rejält och ligger nu på minus. Mavshack ligger kraftigt på minus liksom Kancera. Vilken tur han valde Starbreeze som faktiskt nu är den enda aktien på plus.

Tiden efter den senaste “all time high” går och börsen har tappat cirka -15% på fyra månader. Jens depå har nu fallit tillbaka under det insatta kapitalet och är nu värt 65.000:-

Den här nedgången som varit de senaste månaderna är bara tillfällig resonerar Jens, aktierna kommer tillbaka.

Om man bara hade lite mer pengar tänkte Jens. Vore ett klipp att gå in och handla mer nu.

När marknaden gått kräftgång med dragning nedåt i fem månader faller nu börsen helt plötsligt handlöst. Jens förstår ingenting.

Det står nu klart för många stora aktörer att rådande aktiekurser är för höga, att sälja på är en god idé eftersom att dessa aktiekurser som nu bjuds kommer att anses som höga om bara några veckor.

Skärmavbild 2015-06-24 kl. 22.01.51

Ett aktieras är som ett “slukhål” som bara växer, den tar med sig allt fler aktörer varefter dagarna går. Aktieraset är som en thriller, med hopp och förtvivlan blandat med varandra.

Sista slutdagen för raset stannade börsen på -3,85% den dagen som ofta kallas för “shake out”. Jens känner sig illa till mods, hans depå var nu bara värd 38.000:-

Halva besparingen som hans föräldrar sparat ihop till Jens var nu borta. Ångesten att han inte lät pengarna stå kvar på räntefonden kommer sakta smygande.

Börsens har nu endast gjort 40% av sin resa tidsmässigt från ATH till den absoluta botten i denna nedgångstrend.

Skärmavbild 2015-06-24 kl. 22.11.35

De kommande 6 månaderna är lugna på börsen och en viss återhämtning tar tillbaka förlorad mark. Ständigt dräneras börsen av negativa nyheter och rapporter, men kurserna är så låga att de inte förmår att trycka ned dem. Dessutom är det snart dags för aktiemarknaden att ge den årliga utdelningsyielden.

Jens depå har repat sig och paniken är borta för Jens del. Värdet är nu 52.000:- och nu är förlusten bara -18.000:- ett tag till så.

Skärmavbild 2015-06-24 kl. 22.12.44

Men när 70% av hela nedgångstrenden är avverkad börjar kurserna vika ned lite igen. de dåliga nyheterna har blivit för många helt enkelt. Utdelningarna är dessutom tagna.

Nedgången accelererar men ger också rejäla uppstudsar. Dragningen nedåt har återigen blivit ett faktum och ett nytt ras “slukhål” står inför dörren.

Det har nu gått 80% av hela nedgångstrenden, de sista 20% kommer bli en riktig rutschkana ned.

Bilia som toppnoterades i 170:- står nu i 95:- och för var dag så blir de billigare. Det är två trappsteg ned, ett upp, två ned osv.

Bilia 92:-, Bilia 88:-, Bilia 85:-, Bilia 82:-, Bilia 80:-, Bilia 76:-, Bilia 75:-, Bilia 72:-, Bilia 69:-, Bilia 67:-, Bilia 65:-, Bilia, 62:- osv…. När raset är fullbordat och shakeouten klar noteras Bilia på 48:-

Många är de nu som sålt i panik och säger “aldrig mera aktier”. Aktiepoddarna har för länge sedan lagts ned pga bristande lyssnar underlag. Många bloggare har lagt ned, många har lagt bloggen på is. Aktiechattarnas trafik har kraftigt decimerats.

Att arrangera en aktieträff som på toppen av en uppgångstrend skulle innebära att 100 personer kom, skulle nu bara locka 15 personer.

Jens då? Jo, depån var värd 18.000:- den dagen börsen bottnade.

Problemet var bara att han inte köpte aktier som Skanska, Hexagon, SKF, SEB och Bilia aktier som verkligen kommer tillbaka.

Den här dagen kommer så småningom, se till att ha mod att handla då. Jag tänker i alla fall twittra KÖP, KÖP, KÖÖÖÖP! och ha portföljen full av kvalitetsaktier då.

/KAVASTU

 

5 thoughts on “JENS – BLOGG

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *