VÄGSKÄL – BLOGG

När jag förvaltar min aktieportfölj brukar jag normalt inte titta dagar framåt. Jag försöker att titta längre fram, det handlar om månader och ibland år.

Frågan jag alltid ställer mig är, var är huvudtrenden på börsen på väg? Om huvudtrenden är upp behandlar jag börsen därefter. Ned, ja då behandlar jag börsen som i princip är två trappsteg ned, ett upp, tre ned, två upp osv.

Skärmavbild 2015-06-29 kl. 14.06.54

Det gäller att välja rätt spår nu för att få en bra utveckling över index på börsen.

Just nu befinner jag mig precis som på bilden ovan. Jag har klivit av alla aktier och tagit en mindre position XACT BEAR2 i portföljen. (Positionen är bara 3% av mitt kapital)

Min analys om läget är att det är 3/5-delars chans till att vi nu byter den gamla positiva trenden från 2008 till en negativ trend.

Jag vet att det är oerhört svårt att bryta en upptrend, men någon gång sker det.

Jag har väldigt många belägg för att det faktiskt är ett trendskifte på gång, samtidigt som andra faktorer talar emot det. Så är det, allt kan inte peka åt ett håll, för då är det för lätt.

Med mitt ställningstagande nu kan jag inte förlora nämnvärt med pengar, jag kan bara avvara avkastning. Samtidigt får jag en underbar sommar och slipper oroa mig för mina investeringar.

En huvudfråga jag har är, vem vill jaga upp aktiekurserna framöver? Det måste ju finnas mer köpare än säljare för att börsen skall stiga.

Normalt sett är det många som fastnar i sina aktier i en sådan här fas. Börsen har gått ned en bit från toppen. En aktie som stod i 200:- står nu bara i 175:- billigt billigt! Här finns pengar att hämta. men det går inte som man tänkt och aktien säljs inte med förlust, den behålls och behålls. Till sist är förlusten så stor att man permanentar den i sin portfölj. Den får helt enkelt ligga kvar i åratal i hopp om att kunna sälja den med vinst.

Börsen kommer att svänga mellan hopp och förtvivlan närmsta tiden och jag är inte kapabel att förutse de korta svängningarna som bjuds. Däremot är jag inte främmande för att gå in med en del av kapitalet om det bjuds på en översåld börs. men då bara trades i några dagar.

Att ligga utanför och titta på kostar inget, ty att ha disciplin att inte äga aktier ingår även det i en aktieinvesterares vardag.

Vi ligger just nu i skrivandets stund drygt -5% ned i juni. Om vi tar och tittar lite på hur det gick sedan vid andra tillfällen.

Väljer vi spåret att toppen nåddes 27 april och att vi nu är på väg i en bearmarket så har juni månad i just en bearmarket bjudit på mycket minus. 1992 -7,89% i juni, 2000 -4,40%, 2001 -5,40%, 2002 -7,4% och 2008 -14,5%.

Om vi tar och följer dessa år månaderna efteråt så bjöd juli på i snitt -3,65% och augusti -3,70%.

Frågan och ställningen som de flesta bör ta, vart är vi på väg?

Skärmavbild 2015-06-29 kl. 14.44.21

Jag har valt den lugna vägen, dvs titta på…

/KAVASTU

 

 

5 thoughts on “VÄGSKÄL – BLOGG

  1. Excellent items from you, man. I’ve bear in mind your stuff prior to and you are simply too fantastic.
    I actually like what you have acquired here, certainly like what you’re saying and the way in which you say it.
    You make it entertaining and you still care for to keep it sensible.
    I can not wait to read far more from you. That is really a
    terrific web site.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *