-23,8% – BLOGG

Anledningen att jag är så försiktig på börsen för närvarande är att många faktorer pekar på att börsen faktiskt har toppat 27 april 2015.

Perioden midsommar till 20 juli brukar ha ett bra säsongsmönster, men därefter fram till 20 oktober skapas ingen nämnvärd uppgång på stockholmsbörsen historiskt.

Min tid på börsen är alltid vinterhalvåret fram till 30 april då säsongsmönstret medger uppgång historiskt. Det är mycket så jag lägger upp min förvaltning. Gå inte emot oddsen, ta fördel av dem. Att gå till ett bettingbolag och spela är inte “Kavastu” för han lägger sig på rätt sida om oddsen och köper spelaktien i stället om marknaden medger detta.

Vi är framme vid halvårsskiftet 2015. Avkastningen går enligt plan.

Målet är ju ständigt att slå OMXSPI index med mer än det jag presterat tidigare.

Snittet 2009 – 2014 är 27,5 procentenheter över OMXSPI per år. Tuffa mål, men få se om jag når fram till ännu ett sjunde år på raken med minst +27,5% över index?

Skärmavbild 2015-06-30 kl. 12.49.45Årstakten säger att om jag fortsätter som jag gjort första halvåret så bör det hamna på +30 procentenheter över index 2015.

Med andra ord så ligger jag ganska exakt 15% över OMXSPI index för närvarande.

Blogginlägget fick namnet -23,8% (låter läskigt) och det är det.

Vi ligger just nu på MA200 och i juli kommer vi definitivt få reda på ifall vi fortfarande är i en upp eller nedtrend.

Jag har tagit position att vi faktiskt är på väg ner i en nedtrend. Har jag fel kan jag ju alltid ändra mig och köpa aktier. Som jag nämnde tidigare i blogginlägget så är perioden 20 juli till 20 oktober statistiskt inte den bästa för uppgång på Stockholmsbörsen.

Alla aktier såldes i förra veckan och nu kan jag bara avvara avkastning ifall jag har fel och börsen rusar uppåt. En sanning med modifikation, för jag har tagit en liten bear position med XACT BEAR2, men ingen stor sådan.

Uppsidan är begränsad enligt mig de närmsta månaderna, men nedsidan är betydligt större.

Jag har roat mig att räkna ut hur börsen statistiskt går andra halvåret i en beartrend. Hör och häpna -23,8%

Här finns en anledning varför jag sitter på läktaren och tittar på. Jag vill helt enkelt se var börsen ska ta vägen. Ska jag gå in, vill jag köpa när det är ordentligt översålt för att inte sitta tjock på en massa aktier som inte vill stiga upp till vinst för att släppa positionen.

Många fundamentala faktorer pekar på att börsen mycket väl kan påbörja sin beartrend och vi ligger farligt nära MA200. I skrivandets stund ser det ut så här.

Skärmavbild 2015-06-30 kl. 13.06.05

Men det ser ju inte så farligt ut säger somliga och säger köpläge. Men det är ju det som är finessen med börsen, alla tänker olika och därför skapas en marknad.

jag går min egen väg och ställer mig vid sidlinjen o tittar på, får dessutom en sommarmånad utan att behöva oroa sig för sina investeringar i detta oroliga börsklimat.

Varför ska man sätta så stor vikt på MA200, ta en titt på detta chart

Skärmavbild 2015-06-30 kl. 13.10.29

Vill tacka så mycket, har inte fått en enda kommentar på de senaste blogginläggen. Uppskattar det då jag vill lägga tiden på att skriva bloggarna inte använda bloggtiden åt att svara på en massa frågor.

I morgon bär det av till Kavastu igen, för en tre veckors skön semester med intressanta böcker, ny stor Weber grill inklämd i cabben. Ser nog roligt ut när estländarna möter mig på väg mot Kavastu.

trevlig sommar

/KAVASTU

3 thoughts on “-23,8% – BLOGG

  1. Det är nog ovanligt att inte vilja ha kommentarer på en blogg. Ber om ursäkt för den här och ska inte ställa någon fråga, bara säga att du skriver en mycket läsvärd blogg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *