VAD KÖPER JAG I RASET – BLOGG

På mailen kom en fråga från Daniel Almér. Vad köper du i raset?

Daniel arbetar på Avanza och sände samma fråga till alla bloggare som har sina bloggar publicerade på Avanzas hemsida.

Tänkte dra mitt strå till stacken och svara på hans fråga.

Grundläggande: Jag arbetar med så liten risk man bara kan ta kontra möjligheterna som aktiemarknaden bjuder på.

Jag arbetar strikt efter mina själv uppsatta regler.

Skärmavbild 2015-12-29 kl. 08.49.03

I den korta portföljen som avkastat +28%-enheter över OMXSPI index årligen sedan 2009, försöker jag lägga pengarna i aktier/kontanter där de gör mest nytta för stunden avkastningsmässigt. Lägsta tänkbara risk men till högsta tänkbara avkastning.

I den långa portföljen ligger pensionsförsäkringar, premieobligationer, mitt aktiebolags överskottskapital samt lite ärvda tillgångar.

Fördelningen mellan kort och lång portfölj är ungefär 1/3-del kort och 2/3-delar lång.

I juni 2015 beslöt jag mig för att lägga samtliga aktierelaterade värdepapper räntebärande. (De som jag kan påverka vill säga)

I den korta portföljen har jag valt mina tillfällen att vara inne på börsen sedan toppen sattes i april. Den ligger faktiskt högre i kronor idag än vad den stod i på börstoppen 27 april 2015.

Den långsiktiga portföljen kommer att allokeras över till aktiesidan när beartrenden läkt ut.

Pensionsförsäkringarnas pengar kommer så småningom att allokeras över till aktiefonder på marknader jag tror på och som inte kostar skjortan.

De räntebärande pengarna kommer att allokeras över till utbombade kvalitetsaktier med ok utdelning. Framförallt på large och midcap. För att nämna några så kan Haldex och SKF vara kandidater i en framtid.

I den kortsiktiga portföljen har jag sedan den gick 100% likvid i juni 2015 varit inne på aktiemarknaden vid fyra tillfällen.

Jag väljer helt sonika tillfällen att vistas på aktiemarknaden efter risk/möjlighet.

När jag går in och handlar så gör jag det kortsiktigt. Jag köper mest kvalitetsaktier på large cap. Kravet är egentligen “kvalitet” och “lätt att omsätta”.

Jag är negativ till börsen tills motsatsen bevisats, därför köper jag INGENTING på lång sikt för närvarande, bara korta inhopp när jag bedömer att möjligheten är större än risken.

Senaste marknadsbloggen skrev jag för någon vecka sedan DANSA PAUSA DANSA PAUSA för den som vill läsa mer om min syn på börsen.

/KAVASTU

4 thoughts on “VAD KÖPER JAG I RASET – BLOGG

 1. Hej Arne!!

  Än så länge håller ditt samkörda säsongsindex för alla beartrender. Återfinns i “Stockholm, stockholm”. Snart dags för 2 steg ner igen 🙂

  Tack för att du delar med dig så mycket!

  Mvh
  Anton

  1. Viktigt att särskilja bull och beartrend och behandla dem därefter. Vi är i en beartrend tills motsatsen bevisats. Rådande trend ska behandlas därefter, dvs alla upprekyler är bulltraps till motsatsen bevisats. Lycka till med dina investeringar.
   MVH Arne Kavastu

 2. “Hur” ligger du likvid? Vad är det för räntebärande du sitter inne på under bear-tiden?

  Tack för trevlig blogg och kul att se dig live på nordnet live!

  Mvh Malmöiten

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *