VINSTVARNING – BLOGG

Fick ett mejl här om dagen. Hur kommer sig att du kan vara så känd i börskretsar. Din blogg ligger ju långt ned på topplistan på mest lästa bloggar?

Enkelt svar, har mycket annat att göra än att terrorisera med ständiga blogginlägg. När jag väl släpper ett blogginlägg så är de väldigt långa och omfattande. För min del så är det många krönikor som skall skrivas till höger och vänster, en hel del tidningar som hör av sig som vill ha sitt osv. Tiden går åt till så mycket annat än att skriva blogginlägg. Och så får man inte glömma det viktigaste, att njuta av livet och fånga dagen.

Många har bloggen som en finansiell motor att tjäna reklampengar på. Dvs skriver lite varje gång och ofta och på så sett adderas många klick och därmed reklampengar. jag har ingen ekonomisk ersättning för mina blogginlägg, det är arbete utan lön. Jag vill vara oberoende.

Måste erkänna att det kommer många förfrågningar om “placing” i bloggen. Dvs mot provision ska jag skriva om deras produkter. Jag skriver om det jag brinner för, inte vad andra vill att jag ska skriva om.

När jag väl släpper blogginläggen med ungefärlig periodicitet på 10 gånger per år så är det trots allt en hel del som läser dem, vilket är kul. Av årets tre blogginlägg så är det i snitt lite över 10 000 läsare på varje inlägg.

Reklampengar (för det finns faktiskt) som kommer in på min blogg tillfaller min externa admin för bloggen.

Så nu har vi klarat av den frågan.

 

BOKEN BLI RIK OCH FRI MED AKTIER

Mitt börsrelaterade projekt som jag hade i vintras resulterade i en bok BLI RIK OCH FRI MED AKTIER skriven tillsammans med Marcus Hernhag. Den har sålt långt över förväntan. Första batchen på 6 000 böcker är nästan slut, och det på fyra veckor. Tack till alla ni som köpt boken, hoppas den blir en bidrar till färre misstag på börsen och att den även inspirerar till bättre aktieavkastning i en framtid. Hoppas även att de som ligger i sparfasen av sitt liv får en ordentlig “boost” till att spara sig rik på ett sätt som man inte märker speciellt mycket av i vardagen.

Tyvärr fick vi distributionsproblem, särskilt i början. Skandinaviens ledande tryckeri Scandbook beläget i Falun körde sönder sin hypermoderna tryckpress precis under tryckningen av vår bok. Den var väl för fullmatad med fakta så det blev för mycket för tekniken helt enkelt?

Nu är den igång igen och vi har blivit lovade 6 000 nya exemplar till början av juni. Just nu råder det brist på böcker något som blir avhjälpt då. Alla som vill ligga i hängmattan och läsa BLI RIK OCH FRI MED AKTIER i sommar ska självfallet få möjlighet att göra det.

Jag hade inte förstått att ljudböcker var så stort som det var. Så många har hört av sig och frågat om boken kommer som ljudbok. Svaret på det, antagligen så kommer boken även ut som ljudbok. Men sådant tar tid, gissningsvis i höst/vinter. Många har även frågat om den kommer ut som e-bok? Inte omöjligt det heller.

Många frågor också, kommer det ut en till bok BLI RIK OCH FRI MED AKTIER 2.0 dvs en fortsättning och fördjupning? Inget planlagt eller bestämt. Vi får se vad framtiden har att ge? Jag gillar att göra det oväntade.

Skämtet, idag är det sista dagen att posta sina julkort för att de garanterat ska komma fram till jul. Eller, har du saker du vill bli av med skicka dem med Postnord. Det är ligger mer sanning i det än ett skämt. För många har erfarenhet av samma sak har det visat sig. De 250 första beställningarna av vår bok är spårlöst försvunna på Postnord.

Givetvis har förläggaren Jan Sterner tagit tag i problemet och idag skickat följande mejl till de drabbade.

Boken finns nu att köpa nästan överallt och snart finns även boken att låna på välsorterade bibliotek.

Signerade böcker av både mig och Marcus finns att köpa på Sterners Förlag.

 

OCH SÅ VINSTVARNINGEN

Kort om min placeringsfilosofi, 40-50 bolag i portföljen där de förmodligt svagaste korten åker ut till förmån för förmodligt starkare kort. jag köper på 3-24 månaders sikt men allokerar storleken på positionen under resans gång.

Vinstvarningen är en omvänd sådan. Placeringsmålet är att slå OMXSPI index med 2%-enheter per månad eller avrundat +20%-enheter per år. Snittet årligen 2009-2017 har legat på ganska exakt +25%-enheter över OMXSPI index per år.

I år har det runnit på än bättre. Årstakten på avkastningen är bra mycket högre än snittet 25%-enheter över index.

Jag räknar ut årstakten på avkastning över index enligt följande formel:

Hur stor förändringen är i depån under året, i mitt fall +23,64% avstämt 21 maj

Hur stor är förändringen på OMXSPI under året, i år +4,45% per 21 maj

Mellanskillnaden +19,19%-enheter över OMXSPI index

Mellanskillnaden +19,19% delat med antalet dagar som förflutit 1 januari – 21 maj. I det här fallet 141 dagar och 0,136%-enheter över index per dag.

0,136%-enheter multiplicerat med 365 dagar. Årstakten över OMXSPI-index ligger i skrivandets stund på +49,68% över index.

Detta är bara årstakt men är en viktig ingrediens i mitt förvaltande, dvs delavstämningar och kvitto på att förvaltningen står rätt till. Det finns inget som garanterar att årstakten håller i sig till 31/12 2018. Men takten är väldigt hög hittills under de fem månader som hittills förflutit i år.

För ett par år sedan fick jag kritik för att jag lade ut vilka aktier jag köpte och på så sett kursdrev aktier. Något jag starkt avfärdade. Jag ville bara hjälpa till mina twitterföljare att hitta rätt i aktiedjungeln. Min årsavkastning var den samma som tidigare trots att jag lade ut information om köp. Jag tog trots allt till mig av kritiken, varför vara behjälplig att lägga ut info? Bara en ren service jag inte tjänar något på. Finansinspektionen höjde samtidigt ribban juli 2016 på regler gällande börsinformation, även att reglerna började gälla även för börsprofiler dit jag förmodligen kan räknas.

Sedan två år tillbaka har jag inte delgett vilka aktier jag köper eller säljer, och går mot ett nytt rekordår förvaltarmässigt. Detta är en snigel i ögat för dem som anklagade mig för att min goda avkastning berodde på kursdrivning.

Hur gör man då för att slå index?

Står på baksidan av denna nyckelring.

 

Lite kortfattad historik sedan jag började mäta min avkastning mot OMXSPI index 2009. OMXSPI börsens breda index exklusive utdelning, så avkastningen över index kan egentligen räknas ned 2-3%. Varför OMXSPI index? jag har följt det sedan början av 80-talet och har all statistik därifrån. Det är för övrigt samma index som TEXT-TV använder sig av.

Topp respektive bottenlista år 2009-2017

År 2009 +48%-enheter över OMXSPI index (portföljen var smalare och hade en viss belåning)

År 2014 gav +31%-enheter över OMXSPI index

År 2015 gav +31%-enheter över OMXSPI index

År 2010 gav +25%-enheter över OMXSPI index

Mitt sämsta år var 2016 då portföljen bara gick +14%-enheter över OMXSPI index. Jag låg då i princip utanför aktiemarknaden hela första halvåret och väntade på en generell bullsignal som infriades vid Brexit då med kort varsel gick all-in aktier (Något jag i princip varit sedan dess, dvs all-in aktier på de pengar som är avsedda för att ligga i aktier)

 

RAPPORTPERIODEN Q1 2018

Rapportperioden Q1 2018 börjar gå mot sitt slut. Snittbetyget för Q1 rapporterna på Large cap slutade på 3,11 i snittbetyg från min sida. Och det är exklusive investment och fastighetsbolag som inte ingår i betygsättningen.

Det är varken bra eller dåligt, eller lite som jag var i skolan. varken bra eller dålig.

Som vanligt rapporterar bolag över som under förväntan. För mig var största besvikelsen Oriflame. Jag tycker att marknaden straffade Oriflame hårdare än vad som var motiverat. jag behåller min position i bolaget tills vidare.

Börsen går nu in i det halvåret där säsongsmönstret traditionellt bjuder på svagare börs. Min tro är att stockholmsbörsen kommer att gå starkare än det historiska mönstret. Enligt min analys finns mycket som talar för det. Här ett klipp om just detta från mitt senaste framträdande i Dagens Industri Börsmorgon från 8 maj.

Jag arbetar efter en egen metod där jag själv filtrerar ut fundamentalt starka aktier i stigande trend. Rapportperioder är lite hektiska, totalt 300 rapporter som jag skummar igenom. Jag allokerar upp i bolag som levererar och allokerar ned eller säljer innehavet i bolag som slutat leverera bra resultat.

Bolag som fanns i min portfölj sedan länge som allokerades upp vid rapporten var G5 Entertainment. Nämnde aktien på Dagens Industri Börsmorgon 8 maj på miljonfrågan och klargjorde samtidigt att ett bolag som ligger still länge oftast får ett våldsamt utbrott om de har tjänat duktigt med pengar under tiden de legat still i aktiekurs. Något som G5 gjort. Ta Evolution Gaming och Bredband 2 som ytterligare exempel.

 

XANO säljrekades av Börsveckan nyligen men motiveringen var svag. Konjunkturen toppar. Jag vill inte hålla med. XANO levererar tills vidare.

XANO handlas på PE/20

 

Kylgrossisten Beijer REF fick även de en säljrekommendation av Affärsvärlden förra veckan. Jag går min egen väg och passade samtidigt på att bygga på än mer Beijer REF i dippen som bjöds den dagen. Duktig ledning i bolaget.

 

Nolato en aktie jag visade som ett skolexempel på utbildningen Kavastus Trender 3.0 i höstas. Den hade alla ingredienser som behövdes för att klättra upp i aktiekurs, och det gjorde den. Ett innehav jag köpte i somras 2017 som fortfarande idag är ett av mina fem största innehav i portföljen. Om jag är sugen på att sälja, svar nej.

 

Läkemedelsföretaget SOBI, ett innehav jag dubblade på rapportdagen. Idag handlas SOBI runt PE/30

 

Fem exempel på bolag som fortsatte att leverera på Q1 2018 rapporten. En vinnare fortsätter i regel att vara en vinnare, glöm inte det. Har läst om så många på twitter som säljer av alldeles för tidigt. Sälj dina förloraraktier i stället.

Ett bolag där fundamenta står över den tråkiga aktietrenden, där nedsidan borde vara begränsad och finnas potential på uppgångssidan är MR Green & CO

Vinstmarginalerna håller sig på skapliga nivåer samtidigt som omsättningen har en bra trend.

Här ser man tillväxten kvartal för kvartal.

Eftersom bolaget tillförs pengar i vinst men aktiekursen gått söderut ett tag så sjunker värderingen i bolaget.

Tycker det ser attraktivt, men som vanligt, går inte MR Green bättre kursmässigt än index så har den inget i min aktieportfölj att göra.

Disclaimer. Alla dessa aktier som nämns ovan finns i min aktieportfölj. Detta ska inte ses som något köpråd, bara en hint om vilka bolag jag gillade lite extra efter Q1 rapporterna 2018. Många av dessa bolag har dessutom redan rusat iväg norrut och prisat in rapporten.

OCH SÅ LITE OM VÅRA STORBANKER

Storbanksaktier är stenkalla hos mig, ser de mera som högavkastande obligationer.

Här kommer råfakta på tillväxten, ingen alls. Det är nischbankerna som stjäl tillväxten för dem.

 

 

FÖREDRAG OCH UTBILDNINGAR

Det har varit glest med föreläsningar sedan hösten 2017. Orsaken är att jag frigjort tid för att skriva boken BLI RIK OCH FRI MED AKTIER tillsammans med Marcus Hernhag. Nu är den klar och första föredraget därefter var på Börshajen Academy på hovet Stockholm 5 maj. Ett lite annorlunda föredrag från min sida, där handlade det om att inspirera den mestadels unga publiken till att spara smart och investera i aktier.

Tycker Caroline på börsnoterade Hoylu sammanfattade mitt 15 minuters framträdande på ett bra sätt.

Jag är inte ute och föreläser alltför mycket, det tar mycket tid i anspråk att förbereda innehållet i föredragen och tid att genomföra dem.

Men den 3 juni dyker jag upp som fotograf på Aktiespararnas aktieträff för kvinnor på Arlanda Sky City. Sen eftermiddag medverkar jag i paneldebatten tillsammans med Agneta Jönsson, Jonas Olavi, Charlotte Stjerngren, Jakob (Gottodix) Henriksson och Lars-Erik Boström. Det finns platser kvar. OBS detta är ett betalevent och bara för kvinnor.

Sedan börjar förberedelserna för årets upplaga av kavastus Trender som även det är ett betalevent. En heldagsutbildning som garanterat kommer att sätta spår i avkastningen för de som tar till sig kunskaperna och praktiserar dem. årets upplaga fokuserar extra på det svåraste inom aktiehandel, när och vilka aktier ska man köpa, och när ska man släppa iväg dem.

Sju heldagsevent enligt följande

Här en kort video om eventet

Runt 20-25 augusti startar den skarpa anmälan till eventet, men du kan föranmäla ditt intresse för utbildningen på denna länk för påminnelse och förtur till att få en garanterad plats på utbildningen.

Förra året (fem event) gick för fullsatta hus vilket gjorde att platserna inte räckte till. I år bryter vi ny mark och öppnar norrlandsfönstret med ett event i Umeå. Vi utökar också Göteborg till två utbildningstillfällen. Det jag tycker är roligt är att betyget på utbildningen ligger på höga 9 av 10 möjliga. Det är kursdeltagarna som får sätta betyg i en enkät efter avslutad utbildning. Min lön kommer sedan i efterhand när kursdeltagarna postar sina avkastningskurvor till mig. Det är väldigt inspirerande att se andra lyckas och att jag varit delaktig i det.

 

Nu är det även klart att jag ska ut på en kvällsföreläsningsturné våren 2019 i södra Sverige.

Det är Aktiespararna som arrangerar, håll ögonen öppna på respektive lokalavdelnings hemsida.

Månd 4 mars 2019 Jönköping Aktiespararna

Tisd 5 mars 2019 Höganäs Aktiespararna

Onsd 6 mars 2019 Laholm Aktiespararna

Torsd 7 mars 2019 Borås Aktiespararna

 

Allt för denna gång, just nu sitter jag på akterdäck med en kall öl på estlandsbåten med destination Estland/Kavastu för en vecka.

/Kavastu med utsikt över Sthlm från Värtahamnen på en båt som strax ska lägga ut.

 

 

 

 

17 thoughts on “VINSTVARNING – BLOGG

 1. Hej!
  Tänkte gå kursen i november i Stockholm. (Har anmält intresse två gånger så hoppas det gäller fortfarande eller ska jag anmäla en tredje gång? 😉 )

  Om jag vill förbereda mig innan kursen . Vad ska jag titta på i så fall?

  Mvh Mia

 2. Återigen. Tack för inspirationen du delar med dig av.

 3. Ser fram emot boken och höstens event.

  Mvh,

  Ann Marie

  1. Ann-Marie, ta till dig av kunskapen i boken i sommar. Kapitlet över de vanligaste misstagen folk gör är väldigt lönsamt om man tar till sig det. Välkommen i höst /Kavastu

 4. Härlig läsning Arne! Tack för genomgången av bolagen. Njut i Kavastu nu! Önskar jag hade kunnat slå dig följe med en kall öl i solen där 🙂 !

 5. Jag har fått två stycken böcker hem till mig. Det står mitt namn på båda och samma fakturanummer på båda böcker.

 6. Hej
  Läst din och Marcus bok
  Måste säga att ”din” del av boken är så klockren . Utomordentligt bra !
  Du borde skriva en egen bok , döpa den till : Kavastu , helt enkelt !
  Sen borde den delas ut till alla som går ut gymnasiet , för att ta med sig i livet
  Kommer garanterat gå din kurs snarast
  Må gott
  Johan

 7. Hej!
  Kan du inte spela in dina seminarier så de blir mer tillhängliga? Du kan ju ta en slaant för dem ändå genom att ha inloggning

  En annan sak. Ibindex skulle du kunna tänka dig förklara kolumnerna i ett inlägg framöver?

 8. Hej

  Roligt att ni säljer så bra. Kommer nog att införskaffa boken när jag ska ha min semester under vintern.

  Hälsningar Tandläkaren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *