Att låna till aktier: Är det en bra idé?

|

En akties värde ökar i genomsnitt med 10 % årligen, och ett privatlån har en ränta på cirka 7,5 %. Då förtjänsten däremellan ligger på 2,5 % skulle man kunna tro att det är en bra idé att låna till aktier, men det är det generellt sett inte. I den här artikeln berättar vi mer om de fördelar samt de nackdelar som gäller när man lånar för att investera.

 

1 fördel med att låna till aktier

 

1. Du kan få en bra avkastning

Om du lånar pengar för att köpa aktier ska du i teorin tjäna 2,5 %. Så om en värdeökning på 10 % gäller årligen, får du en bra avkastning trots att du inte egentligen haft råd att handla aktier.

 

3 nackdelar med att låna till aktier

 

1. Du kan hamna i en skuldfälla

Om dina aktier minskar i värde kan du få svårt att betala tillbaka på ditt lån. Det kan medföra att du hamnar i en skuldfälla, med skulder som ständigt växer och till slut blir obetalbara. Som Konsumentverket förtydligar är det en bra idé att vända sig till sin kommuns skuldrådgivning om man känner att man inte längre har kontroll över sin ekonomi.

 

2. Det är dyrt att låna till aktier

Om du tar ett privatlån har du i alla fall en sportlig chans att tjäna pengar. Men om du tar ett snabblån som har en ränta på cirka 25 % är pengaförlusten nästan ett faktum. Även om börsen går upp 15 % har du fortfarande förlorat på din investering.

 

Läs mer: Tips om fyra sätt att hitta en investerare

 

3. Aktiemarknaden svänger kraftigt

Du ska aldrig lyssna på experter som säger: ”Den här aktien kommer att stiga med 40 % inom ett halvår”. Om de hade varit så säkra på sin sak hade de inte arbetat som aktierådgivare, utan legat på en sandstrand i Florida.

Mer specifikt finns det ingenting som säger att en aktie kommer att behålla sitt värde över tid. Detta då det finns nästan lika många förlorare som vinnare på aktiemarknaden.

 

2 saker att tänka på när du ska låna till aktier

Om du trots vår avrådan lånar pengar för att köpa aktier, ska du ha detta i åtanke.

 

1. Jämför den ränta som gäller

Att ta ett blancolån, eller privatlån är ett modernt sätt att få tag på pengar. Räntan ligger i regel på mellan cirka 5 och 10 %, och avbetalningstiden är flexibel. Hos en låneportal kan du jämföra de räntesatser som gäller helt gratis, då det får kompensation av långivaren och inte av dig.

 

2. Se om du kan höja ditt bolån

Ett bolån har i regel en ränta på cirka 1,5 %, men att höja sitt bolån är en riskfull idé om man planerar att köpa aktier för pengarna. För det första krävs ett möte med en bankmedarbetare, och för det andra finns det ingen sund bankmedarbetare som låter kunder låna pengar till aktieköp.

Utöver detta är kan du behöva betala av mer på ditt lån om du höjer ditt bolån för att köpa aktier, med en sämre ekonomisk sits som följd. Om du vill läsa mer om det amorteringskrav som gäller i Sverige är FI.se en bra resurs.

Lämna en kommentar