Lär dig mer om aktier

|

Vill du investera i aktier bör du lära dig så mycket som möjligt om aktier för att göra framgångsfulla investeringar. Speciellt om du har mycket pengar du vill investera i aktier är det viktigt att du förstår hur aktier fungerar och har god kunskap om bolag för att kunna göra välinformerade val. Det finns inga garantier på börsen och du bör aldrig investera mer än du har råd att förlora.

Hur man kan lära sig om aktier

  1. Gå en kurs eller läs guider
  2. Titta och jämför olika aktier
  3. Läs på om olika branscher
  4. Prata aktier med folk som har sparat länge

Gå en kurs eller läs guider

Utbilda dig själv på aktier. Idag finns det gott om information att ta del av och vill du verkligen satsa på att bli bra på att investera kan du hitta flera kurser och guider online.

Om du är intresserad av att gå en kurs finns det många kurser som ger dig några dagars utbildning (både online och på plats) för några tusen kronor i anmälningsavgift.

Har du inte tid att gå en kurs finns det också andra alternativ. Exempelvis Avanza har en podd som riktar sig mot småsparare, där du kan få mycket information om aktier. Avanza och även Nordnet har bra guider om hur du lär dig att spara i aktier.

Utöver de stora aktiemäklar-jättarna som ger ut information för att lyfta fram sina egna produkter finns det flera vettiga privata bloggar att hitta information på. En privat blogg om aktier som vi särskilt kan rekommendera är Sparsajten som skriver om många olika typer av sparande.

Se denna video för att börja lära dig om aktier

Titta på och jämför olika aktier

Även om du kan läsa på om olika nyckeltal och andra termer inom aktiemarknaden kan det ibland vara svårt att verkligen få en förståelse för vad det innebär. Därför kan det vara bra att faktiskt läsa på om olika aktier och titta på olika nyckeltal och sedan jämföra det med andra aktier inom samma bransch och i olika branscher.

Hos Avanza behöver du inte öppna ett konto för att få information om alla aktier som finns där. Så klicka runt och lär dig mer.

Läs på om olika branscher

Olika branscher har helt olika förutsättningar och därför är det nästan omöjligt att rakt av jämföra två olika aktier inom två olika branscher. Det är viktigt att du förstår dig på branschen du vill investera i för att kunna förstå aktierna. Du behöver veta vilka förutsättningar som finns och vad som påverkar den branschen för att kunna förstå dig på aktiernas svängningar.

Vill du exempelvis investera i solenergi behöver du ha åtminstone grundläggande förståelse för den branschen för att kunna göra ett bra val av aktier.

Prata aktier med din omgivning

Under andra kvartalet av 2020 köpte de svenska hushållen aktier för totalt 22 miljarder kronor. Med andra ord finns det troligtvis många i din omgivning som sparar i aktier. Ett bra sätt att lära sig om aktier är att prata med andra om just aktier och börsen. Gärna med folk som har investerat i aktier under en lång tid och som det har gått bra för. Prata också gärna med folk som har koll på olika branscher du vill investera i, kanske någon som arbetar inom branschen och vet vad som är på gång.

Var dock noga med att du aldrig tar råd av någon annan utan att själv göra en bedömning innan du gör en investering.

 

Lämna en kommentar