Aktier inom solenergi

|

Många säger att solenergiaktier borde ha en självklar plats i varje investerares aktieportfölj, då framtiden för solenergi ser mycket ljus ut. Precis som med många andra sektorer ser det ljusast ut för de mest lukrativa bolagen. Det är en god idé att leta efter bolag som har en klar agenda med en tydlig framtidsplan. Kom ihåg att alla investeringar på börsen är en risk och historisk avkastning är ingen garanti för framtiden.

Exempel på aktier inom solenergi:

  1. SolTech Energi Sweden
  2. SunPower Corp
  3. Etrion
  4. Solaredge Technologies Inc
  5. Canadian Solar Inc

 

SolTech Energy Sweden

SolTech Energy Sweden eller SOLT som de kort brukar kallas är ett svenskt bolag inom energisektorn som installerar och optimerar solenergilösningar. Bolaget har sin grund i en idé som föddes på Kungliga Tekniska Högskolan och är idag en av de största helhetsleverantör inom integrerad energi- och solteknologi.

De utvecklar, säljer, installerar och optimerar tak och fasader med solceller, laddstolpar, batterier med mera. SOLT har även verksamhet i Asien där de driver, äger och finansierar solceller.

Bolaget grundades 2006 och gjorde entré på börsen år 2015. Den totala avkastningen de senaste tre åren har haft en utveckling på cirka 55 %. Fler och fler installerar solceller och det är en expanderande marknad.

SunPower Corp

SunPower Corp brukar förkortas till SPWR och är ett amerikanskt bolag som har haft sitt huvudkontor i Silicon Valley sedan 1985 när bolaget grundades. Bolaget designar, tillverkar och marknadsför högpresterande solenergiteknik och är ett av de ledande inom branschen. 2017 rankades de som nummer ett inom den kommersiella solenergisektorn. De har över 1 000 patenterade solenergilösningar. Bolaget är verksamma runt om i hela världen.

SunPower Corp klev in på börsen under år 2009. Under de senaste tre åren har avkastningen utvecklats med cirka 122 %.

Etrion

Etrion är ett bolag verksamma inom energisektorn och äger, utvecklar och förvaltar solkraftverk i både Asien och Sydamerika, men är speciellt verksamma i Japan. De har haft stor framgång i Japan sedan 2012. Bolaget är kända för att samarbeta med många andra aktörer på marknaden, och har då stort fokus på underhåll, utveckling och reparation.

Många av bolagets kunder hittas bland industriella aktörer men även inom energisektorn.

Bolaget har sitt huvudkontor i Geneve. En av nyckelpersonerna inom bolaget och dess historia är Ian Lundin som bland annat har varit VD i Lundin Oil. Etrion grundades 2008 och gjorde sitt intåg på börsen 2010. De finns representerade både på den svenska och den kanadensiska börden.

Den historiska avkastningen de senaste tre åren har totalt legat på 5,5 %. Alltså en av de bolag som haft den sämsta utvecklingen under de senaste åren. Det är dock viktigt att komma ihåg att historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Läs alltid på om bolagens framtidssatsningar innan du investerar.

Solaredge Technologies Inc

Solaredge Technologies Inc eller SEDG som de går under på börsen är ett amerikanskt bolag med huvudkontor i Israel. Bolaget tillhandahåller solenergioptimering och fotovoltaiska övervakningslösningar. Deras kunder finns över hela världen och de har haft stor framgång inom utvecklingen av solenergi.

Företaget startades 2006 och drivs än idag av en man vid namn Guy Stella. Solaredge Technologies Inc klev in på NASDAQ börsen 2015. Och utvecklingen av den totala avkastningen de senaste tre åren har varit hela 483 %, med andra ord har bolaget haft en mycket bra avkastning. Det var dock inte förens 2019 avkastningen för bolaget verkligen började öka i farten.

Canadian Solar Inc

Canadian Solar Inc hittar du på NASDAQ börsen under CSIQ och är som namnet avslöjar ett kanadensiskt bolag. Bolaget konstruerar och säljer produkter för solenergi. När Dr. Shawn Qu grundade Canadian Solar var målet att skapa en renare och bättre värld fram framtida generationer.

Företaget har levererat solmoduler till kunder i över 150 olika länder. Idag finns omkring 14 000 anställda i bolaget.

Canadian Solar Inc grundades 2001 och klev in på NASDAQ börsen 2006. De senaste tre åren har den totala avkastningen ökat med 118 %.

Att tänka på

Precis som med miljövänliga aktier behöver man ha i åtanke att solceller och aktier inom den sektorn påverkas mycket av politiska beslut. Därför bör man ha god koll på branschen och vad som är på gång runt omkring hela tiden om man valt att investera i solenergiaktier.

Tänk på att alltid sprida ut dina risker genom att investera i flera olika branscher.

 

Lämna en kommentar