Ska du investera i aktier eller fonder?

|

Att spara i fonder passar dig som vill vara mer passiv i ditt sparande medan aktier passar för dig som vill göra aktiva val och vara mer engagerad i ditt sparande. För många passar en kombination av fonder och aktier bra.

Spara i fonder eller aktier

Det är inte alltid helt lätt att avgöra om man ska investera i aktier eller i fonder. Mycket beror på hur engagerad du vill vara i ditt sparande och hur mycket tid och energi du är villig att lägga ner på det. Är du helt ny gällande sparande och investeringar brukar fonder vara det bästa alternativt.

Fonder

En fördel med att spara i fonder är att du automatiskt sprider din risk, då en aktiefond innehåller många olika aktier. Du placerar inte dina pengar i ett enskilt bolag, som du gör med aktier utan du investerar i flera olika bolag som finns i fonden.

En fond passar bra för dig som vill vara mer passiv i ditt sparande och inte känna att du behöver ha stenkoll på utvecklingen hela tiden. Fonder förvaltas av fondförvaltare och det finns både aktivt- och passivt förvaltade fonder. Fondförvaltaren är den som väljer ut vilka aktier eller andra värdepapper som ska finnas i fonden.

I en aktivt förvaltad fond är det en fondförvaltare som aktivt arbetar med detta, och för en sådan fond kommer du oftast att behöva betala en lite högre förvaltningsavgift. En passivt förvaltad fond är oftast en indexfond, som helt enkelt följer ett visst index på en utvald börs. Dessa fonder brukar ha en lägre förvaltningsavgift, en del indexfonder är till och med avgiftsfria.

Aktier

Aktier passar bäst för dig som själv vill vara mer aktiv i ditt sparande och kunna detaljstyra vilka bolag du faktiskt vill investera i. Väljer du att investera i aktier gäller det dock att du har koll på olika bolag, och att du följer bolagens utveckling. Men det ger dig en bra möjlighet att investera i bolag som du faktiskt tror på. Du kanske har ett specialintresse inom förnyelsebar energi och vill invester i solenergi.

Att spara i aktier räknas oftast som en större risk än fonder, då du inte automatiskt sprider dina risker. Därför är det viktigt att du sparar i flera olika aktier, i flera olika branscher. Det brukar talas om att man minst ska spara i 12 aktier i 5–6 olika branscher för att sprida risken. Du vet uttrycket att inte lägga alla ägg i samma korg. Värdet på en aktie kan svänga många gånger på en dag och du bör vara långsiktig med dina aktier.

Men den höga risken ger dig såklart också en möjlighet att faktiskt tjäna bra på din investering.

Kombinera

Du behöver inte välja om du ska investera i fonder eller aktier, många väljer att kombinera dem två. För ett långsiktigt sparande brukar man generellt tala om att en högre risk är det bättre alternativet och för sparande på kortare sikt kan fonder passa bättre. I ett vanligt ISK-konto kan du ha både aktier och fonder samtidigt. Tänk dock på att ändå spara i flera olika aktier, även om du kombinerar så att du inte lägger in för mycket pengar i ett enda bolag.

 

Lämna en kommentar