I moderna batterier är litium en av de viktigaste komponenterna och därför har både priset och produktionen stigit både mycket och snabbt. Till skillnad från guld och silver kan du inte investera i själva råvaran direkt. Trots att litium endast kan handlas på börsen är det en relativt stabil sektor som inte direkt på verkas av hög- och lågkonjunkturer.
Vill du investera i litium har du två alternativ:
- Köpa aktier i bolag som utvinner litium eller tillverkar litiumprodukter
- Köpa ETF:er i sådana bolag
Investera i litiumaktier
Det här är förmodligen det enklaste sättet att investera i litium. Men eftersom det här är en väldigt nischad och specifik bransch krävs det verkligen att du gör din research på bolagen innan du bestämmer dig för var du ska investera.
Du hittar ett antal olika bolag att investera i som både framställer litium och utvecklar litiumprodukter. Du köper dessa aktier på plattformar som exempelvis Avanza, där du köper dina övriga aktier. Var som vanligt noga med att alltid sprida ut dina risker och inte satsa för stor del av dina investeringar på en och samma bransch.
Investera i ETF:er
Känner du dig inte tillräckligt insatt i branschen för att investera i bolagen direkt kan du investera i ETF:er (Echange Traded Fund), alltså en börshandlad fond, som handlas direkt på börsen precis som aktier. På så vis sprider du automatiskt ut dina risker lite mer.
Den EFT du har möjlighet att investera i på exempelvis Avanza är Global X Lithium & Battery Tech ETF. Bolaget erbjuder en bred exponering både mot många gruvbolag som bryter litium, men också bolag som använder råvaran, till exempelvis batteritillverkning. Däribland hittar du bland annat Tesla, som enligt många har en väldigt ljus framtidsutsikt.
Information om litium
Som med alla branscher gäller det att du har goda kunskaper för att kunna göra framgångsrika investeringar.
Litium är en alkalimetall, och trots att den är hårdast av de sex olika alkalimetallerna är den mycket mjuk smidig jämfört med andra metaller. Litium har en mycket god elektrisk ledningsförmåga. Det är anledningen till att det har blivit mycket populärt för tillverkning av batterier till elbilar.
En stor del av allt litium som utvinns används till just batteritillverkning och idag är elbilssektorn en mycket stor kund. Många krav har dock ställts på att framställningen av batterier måste minska sin klimatpåverkan, vilket har lett till att framställningen av litium har förbättrats och utvecklats. Andra användningsområden av litium är till glas och keramik, till metallindustrin och till smörjfett bland annat.
Fördelar och nackdelar med att investera i litium
En anledning till att investera i litium är att det kan bli en av världens mest efterfrågade råvaror. Detta tack vare den tekniska utvecklingen. Elbilar ersätter mer och mer bilar som går på fossila bränslen. Många tror att inom en framtid kommer vi endast att se elbilar. Men det är inte enbart elbilar som ökar utan även andra elektriska apparater som använder uppladdningsbara batterier. Laddningsbara batterier behöver såklart el för att laddad och därför har litium stor koppling till investeringar inom solceller och andra förnyelsebara energikällor.
En annan fördel, som hänger ihop med ökandet av efterfrågan på litium är att utbudet av råvaran är begränsat. Just nu råder ingen brist på litium och den historiska avkastningen har varit ganska dålig. Men många experter tror att efterfrågan kommer att bli så pass stor att efterfrågan blir större än tillgången. Det kan få priset att stiga i höjden. Men som med alla investeringar är framtiden en chansning.
Just det är också en av nackdelarna med att investera i litium, att framtiden är till viss del oviss. En annan nackdel är också att det är relativt svårt att investera i litium jämfört med andra råvaror. De enda möjligheterna är att investera i aktier i bolag inom sektorn eller i en ETF.