Investera i vatten

|

Efterfrågan på rent vatten i världen är stor men utbudet är alldeles för litet. Den ekvationen gör att sektorn hela tiden försöker hitta nya möjligheter och vara innovativa. Därför finns det mycket som talar för att det är en bransch värd att investera långsiktigt i. Det går inte att investera i vatten som råvara, men du kan investera i bolag som är verksamma inom vattensektorn.

Du kan investera i vatten på två olika sätt:

  1. Investera i fonder som är inriktade mot vattenbolag
  2. Investera i vattenaktier

Fonder som investerar i vattenbolag

Är du inte helt insatt i vattenbranschen men ändå känner att du vill investera i bolag som driver frågan om vattenbrist framåt kan du välja att spara i fonder som investerar i vattenbolag. Generellt är fonder att bra alternativ för dig som vill vara mer passiv i ditt sparande och det gäller även vattensektorn.

Har du ditt sparande på ett konto hos exempelvis Avanza kommer du att hitta ett antal olika fonder som har investerat i vattenbolag. Många fonder som är inriktade mot en speciell sektor är aktivt förvaltade. Det gäller också för de flesta fonder du kommer att hitta inom vattensektorn. Var därför beredd på att fonder riktade mot vattensektorn kan ha en relativt hög avgift.

Under de tre senaste åren har avkastningen på vattenfonder haft en utveckling på runt 30 %.

Investera i vattenaktier

Är du väldigt intresserad av att investera i vatten och vill själv kunna styra vilka bolag du vill investera i finns det flera olika vattenaktier att köpa.

Men för att kunna göra en god investering i vattenbolag behöver du ha kunskap både om olika länders lagstiftning och om vattenbranschen i sig. Det är nämligen så att vattenbranschen är reglerad i en del länder och oreglerad i andra länder. I en del länder där vattensektorn är privatiserad har myndigheter fortfarande strikt tillsyn och sektorn är reglerad medan i andra länder är sektorn helt oreglerad.

En oreglerad sektor blir mycket mindre förutsägbar, och intäkterna kan både stiga och sjunka snabbt. Många vattenaktier består dock av både reglerade och oreglerade vattenbolag.

Det finns två olika typer av vattenaktier. Den ena är bolag som tillhandahåller rent dricksvatten och ansvarar för reningen. Den andra typen av bolag är de som förser vattenbolagen med ny teknik. Det kan vara både produkter och tjänster.

Vill du handla vattenaktier behöver du vara beredd på att handla utländska aktier. Det finns många vattenaktier på den amerikanska börsen.

Att tänka på när du investerar i vatten

Eftersom rent vatten är en så pass stor bristvara på jorden som det är kommer det finnas många bolag som vill komma på innovativa lösningar. Ett av de globala målen är alla på jorden ska ha tillgång till rent vatten. Eftersom endast 1 % av allt vatten som finns på jorden kan användas som dricksvatten är det ett problem som är svårt att lösa. Lösningar tar också tid.

Det innebär att vatten kommer troligtvis aldrig vara en sektor som är värd att satsa på för snabba investeringar. Däremot finns det många experter som tror på att investering i vatten över tid kan vara en riktig bra investering. Eftersom det är så pass viktigt finns det mycket pengar att hämta för bolag som kommer med innovativa lösningar.

Precis som när du väljer att köpa miljövänliga aktier eller aktier inom solenergi bör du aldrig göra en för stor investering i en så pass specialiserad sektor. Sprid istället ut dina risker. Kom ihåg att fonder automatiskt ger en större spridning än aktier eftersom fonden investerar i flera bolag.

 

Lämna en kommentar