Ska du amortera eller investera?

|

Det finns inget entydigt svar på om du bör amortera eller investera för bästa lönsamhet. Det beror dels på hur riskbenägen du är och dels beror det på vilken ränta du har på lånet du amorterar på. Lån med hög ränta bör alltid amorteras som första prioritet.

Amortera lån med hög ränta

Om räntan är mycket högre än den historiska avkastningen man brukar få på börsen är det nästan alltid värt att amortera, alltså betala av lånet. Det brukar gälla privatlån eller kreditkortsskulder. Privatlån är lån som tas utan säkerhet och brukar därför komma med en mycket hög ränta. Den historiska årliga avkastningen på börsen brukar ligga runt 10 % och har ditt lån högre ränta än det brukar man rekommendera att du först betalar av det lånet.

Lån med lägre ränta

Har du ett lån med låg ränta, exempelvis ett bolån, som ofta har en ränta på 2 % eller mindre är det inte lika säkert att amortering är det mest lönsamma. Om du ska amortera eller investera beror på flera olika faktorer.

För det första beror du på hur riskbenägen du är. En amortering är allting en amortering, oavsett hur börsen svänger medan en investering på börsen aldrig är en garanti på någonting. Du kan såklart välja en riskfri investering, exempelvis ett sparkonto men dessa har väldigt låg ränta och kommer ge lägre avkastning än vad du betalar i ränta på bolånet.

Viktigt att tänka på

En viktig faktor är också hur hög din skuldkvot är. Om din skuldkvot är högre än fem brukar man rekommendera att du första ska amortera. Du räknar ut din skuldkvot med formeln totala skuld/årsinkomst x 100. Det är viktigt att kunna betala sina skulder för att inte riskera att hamna hos Kronofogden.

Vill du investera på börsen bör du ha kunskaper om börsen och om aktier för att kunna göra framgångsrika val.

Du bör också komma ihåg att du behöver alltid någonstans att bo, och även om du har amorterat ditt bolån är pengarna fast i själva boendet tills att du säljer det.

 

Leave a comment