CHOCKERANDE – BLOGG

Jag blev så inspirerad av att gå igenom Avanzas antalet ägare/aktie på large cap igår, så jag fortsatte med att gå igenom antalet ägare/aktie på mid cap idag.

Efter uppropet på börsen i morse slog jag igenom hela mid cap. Kanske tror folk nu att jag har för mycket fritid? Det här är inte fritid, det är studietid. Att lära sig hur andra tänker och agerar är viktigt för att förstå masspsykologin på börsen.

Ni som inte läst gårdagens blogg Ägare bör göra det först innan ni läser denna.

Jag blev väldigt förvånad över att så många hade positionerat sig i Ratos på Avanza, men här kommer det massor av nya chockerande innehav.

Först och främst arbetar jag med så liten risk som möjligt. Det går att få underbar yield på det, bara man ligger i rätt aktier i upptrend och ser till att man är rätt viktad i rekyler. (just nu ligger min korta portfölj +32,09% över OMXSPI index i år)

Jag vet att många har olika arbetssätt, men grundregeln bör rimligtvis vara att tjäna pengar på börsen.

Av de 99 noteringarna som finns på mid cap, tänkte jag presentera de femton vanligaste innehaven på Avanza på just nu.

Kommentarerna runt aktierna är mina egna åsikter.

 

Första plats, kanske inte helt oväntat Betsson med 7 719 aktieägare. (Även jag innehar den)

 

Andra plats,,,, verkligen chockerande! FINGERPRINT med 6 226 aktieägare.

Skärmavbild 2014-10-28 kl. 02.36.30

Men ursäkta! hur mycket risk tar man inte här då? Aktien har ju toppat för länge sedan och kursen känns uppblåst. Vem kan lita på alla uttalanden som kommer från detta bolag? Senast jag var inne i bolaget var 2013, nu är den död.

 

Tredje plats Bilia 4 470 (Jag gillar den aktien skarpt och finns i min portfölj)

 

Fjärde plats Avanza 3 932 (Finns i min portfölj)

 

Femte plats, nästa chock! Black Pearl Resources 3 963.

Skärmavbild 2014-10-28 kl. 02.45.24

Vad ser man i detta företag? Den har aldrig funnits i min portfölj.

 

Sjätte plats, nämen.. Flyg och far.. SAS 3 919

Skärmavbild 2014-10-28 kl. 02.53.58

Över ett år sedan den fanns i min portfölj.

 

Sjunde plats, Chock igen! CDON 3 854

Skärmavbild 2014-10-28 kl. 02.49.39

Bolaget har uppenbara problem, det syns även på kursen. CDON har inte funnits i min depå någon gång.

 

Åttonde plats, Hemfosa 3 766 (Finns för närvarande inte i portföljen, jag gillar aktien)

 

Nionde plats, Clas Ohlson 3 749 (Känns som att konkurrensen tilltar i Clas Ohlsons bransch, se bara på Jula t.ex) Jag innehar aktien emellanåt. Var inne i den aktien och fiskade upp den i mitten av oktober och vände ut den några dagar senare. Ingen aktie jag känner för att ha ett långsiktigt innehav i.

 

Tionde plats, Kapp-Ahl 3.644 (Var inne i den i början på året, började gå kräftgång och jag klev ur) Den står fortfarande lägre nu än vid årsskiftet.

 

Elfte plats, Skistar 3 508

Skärmavbild 2014-10-28 kl. 03.08.49

Enda anledningen att äga denna aktie är att man får rabatt på liftkorten på Skistars anläggningar. Men varför ligga på denna?

 

Tolfte plats, suck! Eniro 3 491

Skärmavbild 2014-10-28 kl. 03.13.11

Trots alla varningar, finns det 3 491 optimister på Avanza. Bolaget har uppenbara problem, troligtvis kommer en nyemission som kommer att pressa ned kursen och kräva nya pengar av aktieägarna. KLIV AV!

 

Trettonde plats, Lucara Diamonds 3 373 (Spännande bolag som enligt mig har rekylerat lite för mycket sedan toppen sattes i sept) Jag har lite Lucara i min portfölj.

 

Fjortonde plats, Gunnebo 3 077 (En aktie som tuffar på)

 

Femtonde plats, Black Earth Farming 3 060. Varför har man överhuvudtaget denna aktie i sin portfölj? Inte ens någon utdelning att glädjas åt.

Skärmavbild 2014-10-28 kl. 03.24.36

 

Där har ni topplistan på mid cap på Avanza.

Många gillar verkligen att inneha och köpa aktier i nedtrender.

Man kan då börja fundera på hur folk tänker generellt? Jag har min bild klar!

 

/KAVASTU

 

 

19 thoughts on “CHOCKERANDE – BLOGG

 1. Hej Kavastu! Jag vet att du kör svenska aktier och förstår att denna frågan är kanske lite utanför din “sfär”. Jag läste om guldfonder, hur extremt kopplat guldpriset varit med oljepriset fast motsatt och att för första gången hade oljepriset fallit medans guldpriset stannat (eller tvärtom) samt att P/Etalen är sjukt låga. Så jag investerade en del i lite olika guldfonder och boom, de är back typ 40% i snitt på 12-18 månader.

  Rimligen är P/E ännu lägre och man kanske kan ha rabatt nu men de går ju emot dina uppgångstrendprinciper. Ska jag bara sälja av skiten och ta förlusten eller vad troru?

  BGF World Gold Fund A2RF USD
  Franklin Gold and Prec Mtls A Acc USD
  Amundi Fds Eq Global Gold Mines AU-C

  1. Hej, aj inget kul med stora förluster. jag vill inte ge något råd i detta fall. men i fortsättningen bör du stoppa en förlust när den blir mer än 5% stor. Hur mycket du än tror på positionen så ur. man kan ju faktiskt tänka tänka fel. Du är inte ensam att göra en sådan här dålig affär, skillnaden är bara att du öppet tar upp affären vilket jag tycker är starkt. Att man förlorat 40% är förfärligt, men inte lika förfärligt om man kan lära sig av misstaget. jag har varit med om liknande affärer fast i aktier i början av min karriär. I framtiden, stryk katten medhårs och ta dina förluster tidigt. MVH /KAVASTU

   1. Tja, man kan gå på bolagsstämman (om bolaget finns kvar i vår) och se hur styrelsen och vd:n förklarar allt trassel med bolaget. Det kanske kan vara en upplevelse, men för detta räcker det förstås med en aktie…

 2. Ja, många har en besynnerlig svårhet att släppa en aktie trots nedgång. Den gamla tesen “gift dig aldrig med en aktie” tycks inte gälla bland Avanzas kunder, tyvärr.

  Det är svårt att ta tuffa beslut och sälja när det börjar backa. Men att sitta kvar efter 20-40% nedgång där aktien sannolikt “dött”, är ju inte heller ett önskescenario. Som handlare måste man lära sig att sälja vid en viss procents nedgång och helt enkelt gå vidare.

  1. Jag tänkte väldigt mycket på Ratos när jag läste ditt inlägg och det är inte lätt att ta ett beslut om Ratos för många verkar det som. Det är säkert en blandning av att man har ett högt GAV och därför inte vågar släppa när man kanske borde gjort det för länge sedan i nergång.

   Själv ligger jag på ett GAV på 55kr och är därför inte orolig med tanke på att det finns pengar att investera och förhoppningsvis behålla utdelningen. Ratos är svårt att värdera och det känns aldrig som att aktien handlas till ett värde baserat på bolagen man äger.

   Om man gillar trading så kan Ratos vara skoj och jag kan tänka mig att i Q1 och närmare utdelning så kommer fler gå in, kanske temporärt, för att hoppas på en ökning närmare utdelningen om dagens nivå står sig. Med 2014 års utdelning så är det över 6% direktavkastning nu och det kommer nog locka många att spekulera när det närmar sig.

   1. Ratos är ett bra bolag. Men jag gillar inte utvecklingen i bolaget och den alltför passiva VD.n Campbell. Blev ingen succé när de knoppade av Inwido (dyrt). Långa trenden på Ratos är urusel och det finns inte många tecken under de senaste åren som ger en anledning att äga aktien. Ställ Ratos mot de andra 255 bolagen som finns på large/mid/small cap så kan du säkert hitta minst 200 som gått bättre än Ratos (inkl utdelningar). Om jag ska gå in i Ratos krävs en markerad bottennotering, aktien över 200 MA och att den sätter fart uppåt över den linjen. Då ställer jag frågan till mig själv, kan Ratos gå bättre än de jag har i min portfölj?

  2. Jag tror nog att det inte bara gäller Avanzas kunder. Men jag vet att kundsegmentet bland bankernas kunder är hög medelålder. Tror Nordnet och Avanza har betydligt lägre medelålder på sina kunder än bankerna. och därmed fler oerfarna och unga risktagare som vill tjäna pengar snabbt. Du har så rätt, ta förluster i tid och låt vinsterna växa med stop-loss kontroll.

 3. Hej!
  Jag lär mig mycket av dina kommentarer och inlägg.
  Det är inte lätt att handla med aktier och göra 30% över index, men jag har förstått att ett bra sätt att göra det är att följa uppgångarna 🙂
  Om jag applicerar det på en lista över den senaste månadens vinnare så kan man vara frestad att köpa:
  VINNARE
  Köp/Sälj Aktie + %
  ICA Gruppen 22,49
  Axfood 17,27
  SAAB B 13,94
  HEXPOL B 10,37
  Holmen B 10,06
  Husqvarna A 9,87
  Husqvarna B 9,72
  Volvo B 9,41
  Volvo A 8,27
  Holmen A 8,20
  Intrum Justitia 7,16
  Swedbank A 6,64
  Elekta B 5,87
  Tele2 B 5,44
  Tele2 A 5,33
  Källa: https://www.avanza.se/aktier/vinnare-forlorare.html?countryCode=SE&marketPlaceCodes=XSTO&listKeys=LargeCap.SE&timeUnit=ONE_MONTH

  Att en aktie är i uppgång är kanske inte i sig en bra orsak att köpa långsiktigt, men om jag förstått det rätt så kan alla dessa aktier fortsätta stiga i en månad.

  Hur väljer jag de aktier som kan stiga i 3-6 månader?

  ICA Gruppen har ett P/E-tal på 35,64, det tycker jag är högt, så jag plockar inte den aktien.
  Axfood har ett P/E-tal på 20,54 och en direktavkastning på 3,56%, så det kan vara ett alternativ eftersom den handlas utan utdelning fram till 2015-03-13, så jag ser den som ett alternativ.

  Vilka faktorer tycker du är viktigast förutom de “psykologiska faktorer” för marknadsrörelser som finns, P/E, direktavkastning, effektivavkastning, andra faktorer eller är det en kombination?

  1. Hej! Du ställer en svår fråga. Jag scannar igenom alla långa trender på de 255 aktierna som finns på large/mid/small. Kvar blir kanske ett hundratal som är intressanta. Jag håller mig gärna till bolag med starka balansräkningar. Sedan beror det lite var de befinner sig i uppgångsfasen. Är en stark aktie nere på 200 MA köper jag gärna där. Mycket av min höga avkastning över index beror på att jag inte har så mycket aktier i nedrekylerna, men är fulltankad på uppgången därefter. Mycket vilka aktier jag väljer är fingertopp och magkänsla. Jag tittar ofta på värderingar som PE, Direktavk,PS-tal, vinst/aktie etc. Lyssnar inte alla på andras köpråd, går min egna inslagna väg. MVH /KAVASTU

 4. Ta dig även en titt här. Se vad som toppar bland utländska bolag: Northland Resources, ett bolag som diskuterats mycket i svenska media på sistone på grund av att bolaget har ekonomiska problem. Det bolaget skulle jag akta mig för.

  En anledning till att SAS finns med på topplistan kan ha att göra med att bolaget erbjuder aktieägare som äger minst 400 aktier att köpa billigare flygbiljetter. Om man flyger mycket, kan det löna sig att köpa SAS-aktier även om kursen går ner. Många kunder kanske har exakt 400 aktier i SAS.

  Har du för övrigt någon reflektion på topplistorna för utlandet? Norge och USA ser rent generellt ut att vara populärare än Danmark och Finland, fast det kanske bara är mer spridning i ägandet i Danmark och Finland? Avanza har ett litet problem med dansk källskatt vilket gör att innehavare av danska aktier måste skicka in en blankett till danska skatteverket med jämna mellanrum för att begära skatteåterbäring, vilket kanske avskräcker en del investerare. Detta problem finns inte med Norge, Finland eller USA.

 5. Hej Kavastu!

  Tänkte bara stänga in en fråga med tanke på mid cap. Har du någon åsikt kring cloetta? Dagsgrafen får man väl säga ser rätt trendlös ut förnärvarande. Har ju haft rätt rejäla insiderköp i närtid.

  1. Cloetta är en bra aktie. Insiderköp av VD.n Bengt Baron himself har jag för mig. Ingen aktie jag har fn, men vem vet, kanske de dyker upp i min portfölj så småningom.

 6. Sitter själv med CDON som är -35%. Vill helst bli av med dem då jag inte gillar bolaget längre. Men jag undrar om man gör bort sig om man säljer nu när de gått ner så kraftigt på slutet?

  1. Lär dig av misstagen, sätt upp en lägsta kurs vad de får gå till när du köper en aktie. Går kursen dit SÄLJ! I CDON fall just nu, skulle jag behålla dem ett tag eftersom det varit en hel del insiderköp i aktien senaste tiden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *