PARAMETRAR – BLOGG

Att äga aktier har ALLTID varit ett vinnande koncept. Att ha en bra spridning och aktier som andra förr eller senare vill höja budet på gärna med bra utdelningar är ALDRIG fel.

Men det finns tidsperioder på börsen då det är mer fördelaktigt att inte äga aktier.  Som jag brukar säga, man behöver inte äga aktier bara för att det finns tillgång till dem.

Den 27 april 2015 satte stockholmsbörsen sin topp efter en osedvanligt kort optimistvåg dessförinnan. Jag hade nog räknat med att den skulle pågå ett tag till.

Min exit från börsen skedde i juni månad 2015. Därefter har jag gjort små korta gästspel på börsen. Faktum är att min depå är mer värd idag än då börsen satte sin topp april 2015.

Något som denna beartrend verkligen skiljt sig från tidigare trender är framförallt att börstoppen inte drevs upp till en bubbla.

Att kunna låna billigare än vad många aktiers direktavkastning är en annan.

Vi kan t.ex jämföra med toppen 2000 då direktavkastningen låg i snitt på 1% och normal låneränta 7-8%.

Andra iakttagelser är att så många aktier trendat så bra uppåt under beartrenden, vilket är väldigt ovanligt.

USA börserna är urstarka och har gjort två tappra försök att påbörja en beartrend utan att lyckas.

Aktier har under årens lopp gett mig en förmögenhet och en frihet att kunna leva det liv jag gör idag. Jag bestämmer själv över min dag dvs äger min tid. Aktier som sparform är överlägsen det mesta.

Börsens index OMXS30 ligger i skrivandets stund ungefär -20% under toppen som sattes i april 2015.

Min placeringsfilosofi bygger på att tjäna pengar i aktiers direktavkastning och i aktiers uppgång. Att bara hålla mig till detta och strunta i alla produkter som erbjuds runt omkring. Jag behöver ingen spänning eller hävstång. Drar bara aktierna uppåt kan jag fortsätta att luta mig bakåt och låta börsen skapa pengar åt mig.

Skärmavbild 2016-04-17 kl. 19.44.39

Har under veckan gjort entry på börsen igen. Kanske är den definitiv, kanske inte. Närmaste månaden avgör.

kanske har jag gjort helt fel, kanske har jag gjort helrätt.

Man skulle säga att jag är försiktigt optimistisk till börsen för närvarande. Men det är en skör tråd, jag vet.

Faktum är att de 18 parametrarna som gjorde att jag lämnade börsen juni 2015 nu är nära att slå om till grönt ljus igen. Men viktigt att påpeka, vi är inte där än.

Skärmavbild 2016-02-14 kl. 11.45.20En bearmarket är i regel 25-35% av föregående bulltrends längd. Börsen ska inte sätta en botten förrän tidigast i höst.

Nu finns ett problem där. Alltför många tror att börsen ska bottna i oktober. Frågar man marknaden om de tror att börsen nått sin botten så svarar en majoritet nej.

Vi är verkligen inne i en börsperiod som kommer att visa vägen inför framtiden.

Börsen i beartrend ger i snitt en nedgång på -20% under perioden juni-nov.

Börsen i bulltrend ger 1/3-del av sin årliga uppgång under perioden maj-okt.

En parameter som jag tittar på är vågmönster. Börsen rör sig alltid ned i två vågor innan en beartrend verkligen är över.

Våg 1 ned  from 27 april 2015 till 8 februari 2016. Återhämtningsfasen startade 9 februari och ska sätta en ny topp i maj för att sedan ge ett halvår av nedgång.

Det viktiga är att inte låsa in sig i en tanke. BÖRSEN SKA NED! Det viktiga är att hela tiden vara ödmjuk och ställa nya prognoser varefter rapporter, makro, konjuktursignaler trillar in. Att ALLTID ställa det till aktiernas värdering.

Tittar vi på vågmönstret på Sthlmsbörsen så kan det faktiskt också vara så här.

Problemet är bara att tiden är för kort.

Skärmavbild 2016-04-17 kl. 18.47.30

Börsens grundstyrka är för närvarande väldigt stark. En kraftig signal på mitt egna HSI om svagare börs framöver gav bara en dålig börsdag.

Tekniskt sett fanns även en huvudskuldraformation för nedgång. Och vad gör börsen? Den går rakt upp. Det tolkar jag som positivt psykologiskt för aktier.

Börsen i beartrend brukar bjuda på cirka -0,5% nedgång i veckan.

Skärmavbild 2016-04-17 kl. 19.02.04

Här ser man att det tar emot i nedgången. Närmaste månaderna vet vi om börsen bryter ned eller upp.

Samkör vi 10 världsbörser med varann och jämför med senaste beartrend ser det ut så här.

Skärmavbild 2016-04-17 kl. 19.06.06

Börserna runt om i världen håller emot.

Många världsbörser börjar resa sig igen. Ryssland har definitivt bottnat.

Sammanfattningsvis kan jag säga att jag är kluven. Fler och fler aktier arbetar sig över MA 200 och som jag nämnde så är mina 18 parametrar nära att ge grönt ljus.

Kanske är det en bulltrap inför sommaren/höstens börs. men jag chansar till aktiers fördel. Bra spridning, intressanta case och med vetskapen om att aktier i längden är en överlägsen sparform över allt annat gör att jag idag ligger 75% investerad.

I min långa portfölj gör jag inga inköp av aktier förrän grönt ljus verkligen givits.

Vad har jag lagt i aktieportföljen då?

Skärmavbild 2016-04-17 kl. 19.18.37

Skärmavbild 2016-04-17 kl. 19.18.53

Finns ett till gäng aktier som ska in i depån i morgon.

Det blir inte mkt tid över till twitter närmaste veckorna, om inte blir skitväder förstås.

Sitter på M/S Victoria med destination Estland. Njuter av en kall Singha och en vacker Sthlms skärgård utanför fönstret.

På bildäck står bil och släp fullproppad med material till mitt andra bearprojekt lusthus/Kavastu

Här ska byggas lusthus i dagarna tolv.

85% av arbetet återstår, hoppas på varma vindar och soliga dagar.

Tystheten och fågelkvittret vet jag att jag får i alla fall.

Nåväl, alla P3 dokumentärerna cirka 150 stycken a 90 minuter finns nedladdade om det skulle bli långtråkigt med fågelkvitter.

Skärmavbild 2016-04-17 kl. 19.31.14

/KAVASTU

17 thoughts on “PARAMETRAR – BLOGG

 1. Tack Arne för allt du delar med dig av.
  En av åhörarna i Västerås
  Torbjörn

 2. Jag tackar för dina intressanta funderingar och ser fram emot hur du tacklar börsen framöver.
  Var och lyssnade på dig både i Göteborg och Helsingborg.
  Hälsningar Lars.

 3. Mycket intressant blogg som jag läst flera gånger. Det är dock en sak jag inte förstår och det är du angående beartrendens längd skriver att det är ett problem att “Alltför många tror att börsen ska bottna i oktober”. Skulle detta kunna påverka beartrendens längdeller hur menar du?

  1. Hej Göran! Det blir aldrig riktigt som folk (massan) tror. Vet inte vad det beror på. Känns bekvämt att säga och tro på något medan jag menar att lyssna på börsens signaler och vara dynamisk ödmjuk inför dem. MVH Arne Kavastu.

 4. Hej Arne! Tack för alla dina givande bloggar! Jag funderade över den indexjämförelse du gjorde ovan där något slags samvägt världsindex jämfördes 2007/2008 mot rådande nedgång. Jag tycker den grafen 2007/2008 ser lite överdriven ut. Kan den stämma? Jag tolkar det som att detta index gick ned 90% och det tycker jag låter för mycket. Kanske har jag misstolkat grafen. Med vänlig hälsning, Fredrik

 5. Hej Arne!

  Tack för blogginlägget och anförandet i Västerås! Jag förstår att Du kollar på aktier som börjar “lyfta” enligt ngt liknande P&F-diagram. Du skriver ofta att uppgång föder uppgång. Nu har jag tyvärr inte tillgång till P&F. Men jag blev nyfiken på det Du sagt om att köpa trendstarka aktier som rycker. Vad tror Du om att tex köpa de 10 trendstarkaste aktierna på börsen ( fundamentalt bra aktier ) och hela tiden byta ut dom som tappar?

  Önskar dig all lycka på börsen!

 6. Hej Arne!

  Jag är lite nyfiken på varför Du bottenfiskar i Nordnet och Getinge? Du köper enligt dina föreläsningar/blogg/Twitter trendstarka aktier som börjar en ny våg upp. Du har vid flera ggr sagt att man INTE ska bottenfiska. Vore kul om Du ville förklara hur Du tänkte när Du köpte dom!

  Tack för alla tips gällande börsen!

 7. Tror det är många med mig som ligger kraftigt plus i den här “beartrenden” med en portfölj fullt investerad i aktier hela tiden. Min portfölj består 53 bolag varav 49 svenska jag har inte sålt något bolag under perioden.Bolagen har på ofta goda grunder haft stigande kurser som tex AQ Group som lyft vinsten rejält. Skulle nu beartrenden till på köpet vara slut också jag det vet jag inte vad jag ska säga…. Tack gode gud att jag att jag jag var brett, fullt investerad med minimal aktivitet i en beartrend.

  1. Det kan mycket väl komma en ursköljning i sommar/höst innan beartrenden är slut. Min erfarenhet från tidigare beartrender är att det bästa beslutet man kan ta är att gå ur helt och hållet och titta på under en beartrend.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *