SELECT TRACK IN JUNE – BLOGG

Har nu gått mer än ett år sedan börsen toppade här i Sverige.

I första delen av en beartrend (första vågen ned) är jag alltid rädd för att fastna i aktier, men den rädslan är inte så påtaglig för mig längre.

En beartrend varar nämligen normalt inte längre än 1 till 2,5 år.

Under våren 2015 förberedde jag mig för total exit från börsen. Som det såg ut skulle börsen toppa mellan april 2015 till april 2016.

Exit från börsen för min del blev i juni 2015.

Alla aktiefonder i pensionssparande såldes av, alla aktier i mina portföljer rensades ut.

Min erfarenhet sedan tidigare beartrender är att när börsen väl vänder ned så har man ingen aning om hur långt söderut det ska gå.

Bäst att kliva av och titta på ett tag.

Det kändes inte som att vi drivit upp börsnivån till en bubbla denna börstopp, bara lite högre värderingar än normalt. (Vad man nu ska kalla för normalt i denna lågräntemiljö)

Har roat mig med att kolla utvecklingen på portföljen som såldes ut juni 2015 och konstaterat att hade jag haft den kvar idag så skulle den i kronor stått högre idag än vid säljtillfället.

Kan i efterhand konstatera att det var en väldigt bra sammansatt aktieportfölj med 35 olika aktier som faktiskt skulle ha stigit i värde trots nästan -20% på börsen sedan dess.

Men jag agerade bara enligt min filosofi och plan för mitt handlande på börsen. Säkerheten först!

Skärmavbild 2016-05-09 kl. 15.47.46

Det verkar just nu som att denna beartrend kommer att vara den mildaste jag upplevt och har svårt att tänka mig mer nedgång än -40% från toppen.

Har svårt att tänka mig att börsen ska fortsätta sin beartrend efter kommande höst.

Skärmavbild 2016-05-06 kl. 00.27.48

Chart ovan, indexet är OMXSPI

Den röda linjen är snittet av de tidigare tre beartrendernas nedgång jag upplevt tidigare i mitt börsliv 1982-2016.

Man kan snabbt se att denna beartrend avlägsnar sig alltmer över röda linjen.

Nedgången som nu startat senaste veckorna kommer att bli vägledande för att se var börsen bottnar.

Sammantaget innebär detta att fastnar man i kvalitetsaktier behöver man inte drabbas av någon säljpanik längre. De kommer ALLTID tillbaka och vändningen ligger inte alltför långt bort.

Så här ett år efter börstoppen är det klokt att börja titta på aktier samtidigt som man har likviditet inför framtiden.

Det börjar nu bli läge för den långsiktige att börja köpa så smått. varför inte köpa för 10% av kapitalet varje månad vilket skulle innebära att man är fullt investerad febr/mars 2017.

Jag börjar i alla fall förbereda mig för skifte från bear till bulltrend 2016.

Nedan ett chart i 30 minuters intervaller från börstoppen 27 april 2015

Skärmavbild 2016-05-09 kl. 16.03.14

På en fråga jag fick på twitter, när sätter börsen sin botten? 12 november 2016 klockan 16,46 -40,46% från topp till bott OMXS30.

Jag har naturligtvis ingen aning om detta, men skulle inte bli förvånad om börsen sätter sin botten runt däromkring.

Sell in may and go away är ett känt uttryck. Skulle vilja ha en börsbotten som så många andra tror i höst. Men just det att det är så många som tror det så blir jag lite misstänksam.

För min del ligger jag för närvarande cirka 80% investerad i den kortsiktiga aktieportföljen.

Den långsiktiga portföljen som är 2/3-delar av värdet ligger helt likvid (På det jag kan påverka) Här finns mkt pensionsförsäkringar b.la

Detta innebär att jag i nuläget totalt ligger cirka 30% investerad mot aktiemarknaden.

Den långsiktiga aktieportföljen kommer att fyllas med aktier och aktiefonder när jag har en bekräftelse på att börsen vänt upp eller att det är extremt billigt.

Den kortsiktiga portföljen kan tänkas att reduceras till mer cash, eller XACT Bear2 om börsen inte visar styrka i försommar.

För att förstå hur jag tänker där så titta på detta chart.

Skärmavbild 2016-04-28 kl. 01.07.41

Chartet visar att man lugnt kan ligga inne med aktier året runt i en bulltrend, men undvika aktier juni-okt i en beartrend.

Börjar det vika ned i början av juni så lättar jag antagligen på lite aktier och lägger in XACT BEAR2 certifikat för att mildra nedgången i aktieportföljen.

Men är vi i en bull eller beartrend? Vi är i en beartrend tills motsatsen bevisats.

Men som jag skrev i förra blogginlägget så kan vi närma oss en vändning.

Rent krasst borde nedgången april 2015 till februari 2016 vara den första bear vågen ned.

Återhämtningen februari-april 2016 borde vara återhämtningsvågen (stormens öga) och nu borde den sista ursköljningsvågen starta för att bottna i höst.

När första bear vågen ned är klar brukar den ha levererat cirka 2/3-delar av den totala nedgången. Stormens öga dvs återhämtningen startar därefter och för upp börsen en bit.

Den sista ursköljningen dvs bear våg två ned brukar föra börsen ned 1/3-del till från gamla botten vilket i detta fall skulle ge OMXS30 en bottennivå på 1.000 till 1.100 ungefär.

Att handla så smått idag på index runt 1.300 verkar inte så farligt. Jag antar nämligen att OMXS30 kommer att stå i 2.500 om ett antal år.

För den som är kall väntar givetvis ut tiden tills en bulltrend är konstaterad.

För min del går jag 100% in i den långsiktiga aktieportföljen då. I den kortsiktiga har jag börjat leka lite och ligger som bekant 80% investerad i aktier där för närvarande.

I december twittrade och bloggade jag om att om börsen ligger under MA200 i beartrend, så har det aldrig hänt att börsen stått högre sista maj påföljande år. (Statistik 1982-2015) Återigen visar börsen en negativ utveckling dec-maj i beartrend.

Jag kan nu tillägga att om börsen legat under MA200 i beartrend vid utgången av maj så har det aldrig hänt att börsen stått högre vid utgången av oktober samma år. (Statistik 1982-2015)

Det som varit så unikt i denna beartrend är att så många aktier trendat uppåt. Det har jag aldrig varit med om under min börstid 1982-2016.

För nybörjare eller rookies är det en underbar tid att intressera sig för aktier eller göra sin första aktieaffär. Börsen har legat i en beartrend i drygt ett år och för varje börsdag som går närmar vi oss en vändning. Kanske då ett litet blodbad (ursköljning) först, kanske inte.

För att kunna göra som jag gör, dvs leva ett fritt liv och äga sin egen sin tid vid 50 års ålder så har jag några tips.

1. Bli inte girig i och stor i truten i slutet av en bulltrend som varat i många år. Våga köpa in dig i slutet av en beartrend när det gått ned över ett år. Köp för 10% av kapitalet i månaden.

2. Köp kvalitetsaktier. Aktier med bra framtidsutsikter och vettiga nyckeltal som intygar att framtida vinster inte redan är diskonterade.

3. Välj aktier med god direktavkastning. Återinvestera utdelningarna i nya kvalitetsaktier.

4. Köp gärna aktier i långsiktigt stigande trend. Framförallt när börsen väl slagit om till bulltrend.

5. Se inte en enskild god affär som framgång. Se den totala mängden av alla affärer du gör som framgång. Kolla din totalavkastning mot börsindex, då ser du hur bra du faktiskt är att förvalta.

Skärmavbild 2016-05-09 kl. 16.09.20

Glädjande nog är det nu klart för Kavastus Trender 2.0 i höst. Ett heldagsevent tre lördagar i Stockholm, Göteborg och Malmö. Slutet av oktober början mitten av november är det planerat.

Vill du få fart på avkastningen i din aktieportfölj utan större risk kan jag verkligen rekommendera dig kursen.

Jag kommer att leverera en fullspäckad utbildningsdag med praktiskt matnyttiga tips och råd för att göra dig till en långsiktig vinnare på börsen.

Följ råden och du kan inte misslyckas.

Under utbildningsdagarna i Stockholm / Göteborg Kavastus Trender i höstas var jag väldigt negativ till börsen. Blir extra roligt i höst då det gått 1,5 år sedan börsen toppade. Nya möjligheter till förmögenheter står och väntar utanför dörren. Hur ska man fånga in dem?

För min del gav förra bulltrenden 2008-2015 ganska exakt 900%

Här en länk till eventet som kommer att marknadsföras i höst.

 

För min del bär det nu av till Estland i ett par veckor för att bygga klart mitt andra bearprojekt lusthus/Kavastu.

DSC_0197

Det är bra att fokusera på annat än en tråkig börs som ligger i beartrend.

När lusthuset är klart så är alla mina bearprojekt klara. Bara att njuta av sommaren och vänta in kommande bulltrend då.

Bearprojekt ett blev klart för någon vecka sedan.

Ny innegård Sollentuna.

DSC_0227

Det är kul att kreera och skapa. Och en väldigt bra sysselsättning när börsen är tråkig.

Var försiktig därute och handla med förstånd.

/KAVASTU

4 thoughts on “SELECT TRACK IN JUNE – BLOGG

 1. Hej!

  Tack för ett intressant blogginlägg! Men förstår inte varför du köper fallande knivar typ Nordnet Getinge? Du köper ju alltid trendstarka aktier som ligger ovan 200 dagars. Bottenfiske har du lärt oss att undvika! Vore intressant att veta varför du handlat dessa aktier.

 2. Hej Arne!

  Tack för all info Du delar med dig! Har 2 frågor:

  1) Vad tror Du om att enbart köpa de mest trendstarkaste aktierna ( finns TA-program som man kan gallra ut de mest trendstarka aktierna ) behålla och hela tiden byta ut mot de som enligt listan trendar än starkare? Tex veckovis.

  2) varför köpte Du Nordnet och Getinge? Du säger på dina möten att köp INTE fallande knivar. Bedömer Du att vi bottnat och du ska behålla dom i 5 år eller vad är tanken?

  Mvh

  Fredde

 3. Hej, intressant att läsa dina synpunkter som vanligt. Mycket bra idè också att börja köpa in sig med 10% av kapitalet i taget.

  Däremot tycker jag du glömt en viktig detalj. Ser man på enskilda aktier på OMX Large Cap, så står många av dessa fortfarande mycket nära sina toppnivåer. De har alltså knappt börjat falla ännu. Och i en Bear Market brukar dessa aktier falla minst med 50%. Många aktier på Large Cap har alltså rejält med fallhöjd kvar. Dessa bör man knappast börja köpa in sig på ännu eller hur?

  Mvh Svante

 4. Alltid rioligt att ta del av Kavastus råd o funderingar, även för mig som daytradar o har hållit
  på med aktiehandel sedan 70talet o numera på heltid efter pensionering, Mest intresserad av läkemedel/Bioteknik o råvaror, HANDLAR MEST PÅ NORSKA BÖRSEN!
  Mvh Ingvar i soliga Olofström som hämtar sig så sakta efter Sweden Rock.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *