AVSLÖJANDE – BLOGG

Börsen ångar på, fastän i lite tam takt.

Bra citat igår av Martin Hallström på Swedbank på EFN Börslunch. Tidvattnet lyfter alla båtar.

Det gäller bara att ta reda på vilka båtar som lyfter mest i en framtid.

skarmavbild-2016-12-01-kl-14-51-28

Aktieportföljerna är fyllda till bredden av aktier. I den kortsiktiga portföljen som ligger på Avanza har en parlör av 50 olika aktier. De övriga portföljerna och pensionsförsäkringarna är all-in aktierelaterat.

Spridning och riskkontroll är mina ledord. Att äga aktier av kvalité i upptrend innebär att man känner sig ganska bekymmerslös och fri om dagarna.

Ibland går det ned lite, och så kommer det tillbaka och depån visar nytt ATH. Så håller det på.

skarmavbild-2016-11-30-kl-01-10-23

Strax efter jul är det för min del dags för 16 dagar på Kuba helt utan uppkoppling. Jag kommer till ett underutvecklat land med uselt internet.

Enligt uppgift ska det kosta 50 SEK i minuten att ringa till Sverige. Internet är svårt att finna och svindyrt, dessutom är uppkopplingen riktigt urusel och slö.

Skulle tro att jag ligger 100% investerad i aktierelaterat under tiden när jag är på Kuba om inget annat motbevisas under december.

Blir spännande att slå på routern och kolla hur börsen gått när jag väl står och väntar på bagaget väl hemkommen på Arlanda.

Kubaresan blir ett bra tillfälle att fylla upp hummidoren till bristningsgränsen med kvalité. Gillar kvalité generellt, annars kan det vara.

arne-talving10mars081237_namnlost0001

 

Med över 30 års erfarenhet av värdepappershandel har man lärt sig en hel del.

Att hantera framgång som motgång.

Genom twitter har jag lärt mig känna några framgångsrika ishockeyspelare. Jag kan inte annat än att imponeras av deras vinnarskallar, målmedvetenhet, kartläggning och fokus på det de gör.

Att komma från en krävande elitidrott och börja fokusera sig på börsen borde vara en bra kombination. Grundförutsättningarna och egenskaperna finns från första dagen.

Många har lätt att bli kaxiga för några affärer som ger storkovan för att sedan förlora pengarna återigen på dåliga affärer.

Hemligheten med att slå börsindex är egentligen att minimera de dåliga affärerna. Att veta vad det innebär att ge sig in i fundamentalt usla företag.

Det händer trots allt emellanåt att jag gör en kortsiktig trade på en fundamentalt usel aktie. Är möjligheten större än risken så tar jag den. Men traden är sällan större än 1% av kapitalet i den kortsiktiga portföljen. Går den snett stoppas den direkt.

Med min förvaltarstil kommer jag aldrig att toppa några listor på skyhög avkastning i procent. Men jag kommer ständigt att slå index och ticka in bra med pengar utan att ta några större risker.

God spridning på fundamentalt starka aktier och bara äga aktier när marknaden ligger i bulltrend, och utan aktier på åskådarplats när marknaden ligger i beartrend.

Följer bara mina utsatta regler och håller mig till den stenhårda disciplinen.

skarmavbild-2016-12-01-kl-02-20-50

Just idag 1 december fyller jag 3 år på twitter.

Min första följare var twitterprofilen Snåljåpen. Eric Hansén var ganska snabb att följa också. Men det var tiden innan han hade börjat på IG Markets.

Tre profilbilder har jag haft under de tre år som gått. Så här såg den första ut

skarmavbild-2016-12-01-kl-00-33-52

27 Juli 2014 dvs året därpå fick Kavastu följare nummer 1.000

skarmavbild-2014-07-27-kl-17-00-18

Drygt ett år senare 18 juni 2015 hade kontot vuxit till 5.000 följare.

skarmavbild-2015-06-18-kl-21-19-32

Idag börjar kontot närma sig 17.000 följare vilket innebär att kontot har adderat cirka 16 nya följare dagligen sedan starten för 3 år sedan.

skarmavbild-2016-12-01-kl-00-13-48

Under den korta tiden av tre år på twitter har jag sett många profiler som kommit och gått.

Efter att ha studerat innehaven som finns bland kunderna på Avanza i över två år så inser jag att väldigt många sitter på aktier som är väldigt sköra. Bolag som kan jämföras med ett nyfött barn i en kuvös som inte klarar sig utan hjälp utifrån. Liknelsen är med andra ord att bolagen inte klarar sig på egna ben utan ständiga kapitaltillskott.

Under denna höst har jag tittat på en hel del Shareville portföljer (Nordnet) och insett att det inte bara är ett problem hos Avanza.

Det chansas hejvillt i förhoppningsbolag. De som lyckas (tillfälligt i de flesta fall) belönas med Sharevilles toppbetyg tre stjärnor. Många depåer har ofta 1-3 olika aktier där ingen av bolagen tjänar några pengar. Väldigt skört i längden.

I många fall hittar man depåer, väldigt små depåer i kronor räknat med tre stjärnor. Tittar man i historiken visar det sig att depåerna bara finns där för att teckna nyintroduktioner. Blir väldigt bra procentuell utveckling i många fall. Att vara kund på flera banker/nätmäklare är vanligt. Teckna dig för en IPO hos dem alla så får du en skvätt här och där.

På twitter och i olika forum skrivs det vitt och brett hur mycket man har tjänat. När det går snett hör man sällan talas om det.

Bergsäkra prognoser/förutsägelser om en marknad eller aktie som inte slår in tas givetvis inte upp efteråt. Förutsägelser som slagit in tas ofta upp av upphovsmannen som “som jag förutspådde”

Välkomna till twitter, det här är twitter. Som jag brukar säga, alla är miljonärer på twitter och i chattforum.

En twittrare som bergsäkert trummar ut en marknadsyn förvinner gärna från twitter efter ett tag om förutsägelsen inte faller in. Twittraren byter bara nickname och heter något annat efter ett tag. Så är livet på twitter där de flesta twittrare gömmer sig bakom anonymitet och kan därför påstå vad som helst utan att behöva stå för det.

Brukar ta skärmdumpar på olika tweets om förutsägelser om börsen och i jämna mellanrum kolla av hur rätt de haft. Då jag inte följer dem utan bara varit taggad i tråden så har jag deras twitternamn. Går in av nyfikenhet och läser sedan vad de skrivit i efterhand. Ofta är kontona borttagna eller övergivna.

Jag har varit noga med att lägga ut hur investerad jag varit i aktier både inför Brexit och Trump (60% investerad inför Brexit och 97% inför Trump) och bara fått svar tweets om att nu åker du äntligen dit. Men ingen tweet efteråt om att det där blev ju jäkligt bra. Så fungerar twitter.

skarmavbild-2016-11-30-kl-01-48-13

Kort och enkelt: Man blir inte rik av att lita på andra.

För min del kom genombrottet när jag började göra mina egna analyser helt opåverkad av andras åsikter.

 

skarmavbild-2016-12-01-kl-02-36-20

Marknaden rör sig sakta norrut i rådande bulltrend. Tänkte bjuda på lite intressanta aktier.

skarmavbild-2016-11-28-kl-22-33-39

Min favorit bland dessa samkörda verkstadsbolag är Autoliv.

skarmavbild-2016-11-30-kl-16-51-39

Bolaget har en fantastisk intjäningsförmåga som dessutom har hållt i sig under bearperioden april 2015 till februari 2016. PE-talet är detsamma idag som för tio år sedan.

Autoliv har nu konsoliderat sig efter den branta uppgången 2008-2015 och förefaller att vara redo för nya toppförsök kursmässigt. Innehav av Autoliv finns i samtliga av mina portföljer.

Autoliv har på kort tid stigit med 100 kronor och kan i nuläget vara lite överköpta.

Finns fler intressanta verkstadsbolag bland de åtta nämnda ovan i chartet som är intressanta att äga. Som synes av chartet ovan är verkstad hett just nu.

skarmavbild-2016-11-29-kl-14-19-30

Intressant är att både råvarurelaterade bolag samt verkstad brukar vara bland de första branscherna att dra iväg efter en lång börssvacka. Och så är det definitivt nu.

Jag är inte främmande för att vi påbörjat en ny bullperiod som kan vara i lång tid framöver, framtiden får utvisa.

Bland råvarurelaterat är Boliden min favorit och som även finns representerad i min aktieportfölj.

Varför jag föredrar Boliden framför Lundin Mining beror enbart på att intjäningsförmågan är bättre i Boliden. Dock börjar det kännas som att värderingen på Boliden dragit iväg en del nu efter senaste veckors upphaussning av aktien.

skarmavbild-2016-11-29-kl-14-17-33

Storbankerna fick snabbt ta plats i min aktieportfölj efter Brexit. Ägde alla fyra under lång tid. Min rangordning att äga storbankerna är ganska jämn mellan Handelsbanken, Swedbank och Nordea. SEB kommer säker också att gå upp men deras intjäningsförmåga kontra värdering just nu tilltalar mig minst av de fyra storbankerna.

Här finns Nordea, Handelsbanken och Swedbank representerade i min aktieportfölj.

Nischbankerna Resurs, Nordax och TF Bank finns även utöver dessa storbanker representerade i min aktieportfölj.

skarmavbild-2016-11-29-kl-14-17-49

Ganska exakt fyra års tid har spelaktierna haussats upp. Värderingarna har sprungit iväg och det som sker nu är en återställning till verkligheten. Av dessa tre så har jag nyligen tagit in en liten bevakningspost i NetEnt.

Betsson är den jag sätter sist av de tre.

Även spelaktierna G5 Entertainment och Evolution Gaming finns i min aktieportfölj

skarmavbild-2016-11-29-kl-14-18-01

Ska vi gå vidare direkt? Nej, nej och nej. Pressade marginaler, dålig tillväxt i kombination med höga värderingar är inte formeln för att hitta aktier som ska slå börsindex.

skarmavbild-2016-11-29-kl-14-18-18

Skrev ett utförligt blogginlägg om investmentbolag i somras vid namn Investmentbolag – Blogg

Det har hänt lite sedan blogginlägget och jag har inte gjort någon uppdatering.

Traction har kommit ned en bit nu och handlas under substansvärdet. Har tagit in lite där nyligen. Investor känns billiga och stabila och finns även de i min portfölj. Har en hel del blandade Investmentbolag spridda i mina depåer. Dock finns inte Kinnevik, Melker eller Ratos representerade i mina portföljer.

skarmavbild-2016-11-29-kl-14-18-31

Min favorit är Skanska i byggsektorn. Bra värdering, bra intjäningshistorik. Med 40% av verksamheten i USA med successivt starkare dollar så känns det inte som att det kommer bli någon negativ överraskning framöver.

Det är inget fel på NCC eller JM. Däremot sätter jag PEAB på sista platsen av de fyra.

skarmavbild-2016-11-29-kl-14-18-43

Fastighetsbolagen upplever detsamma som spelbolagen för närvarande. Verkligheten har kommit i kapp.

Vi ser även att långräntorna börjat stiga så smått.

skarmavbild-2016-11-29-kl-15-00-25

Äger få fastighetsbolag för närvarande och är inte främmande att ta in mer/fler om trenden vänder.

skarmavbild-2016-11-29-kl-14-18-57

Här finns fyra aktier som är samkörda. Äger ingen av dem.

Har inget emot att äga dem fundamentalt, men trenden är helt enkelt för dålig.

skarmavbild-2016-11-29-kl-14-19-07

Stora Enso är här favoriten av dessa och finns i min aktieportfölj. Billerud Korsnäs och SCA finns för närvarande inte i portföljen men har inget emot dem.

Holmen känner jag mig inte särskilt sugen på.

skarmavbild-2016-11-29-kl-14-19-20

Känns inte som toppkandidater att äga just nu. Men i en stigande marknad så stiger det mesta. Har inget emot bolagen, Nibe finns i den långsiktiga aktieportföljen dock.

SAAB aktien finns i många av mina portföljer.

skarmavbild-2016-12-01-kl-02-40-43

Aktien känns inte dyr mot vad bolaget presterar. Och trenden är inte mycket att klaga över.

skarmavbild-2016-12-01-kl-15-14-58

På Stockholmsbörsens Mid Cap lista finns många vårdbolag noterade. Värderingen har nu kommit ned till intressanta nivåer efter den generella oron om vinsttak i välfärden.

Jag är beredd att köpa in vårdaktier till min portfölj men vill först se att de att trenden kursmässigt har vänt. Att värma pengar i bolag som inte presterar är inte Kavastu.

Finns ett trettiotal bolag på Mid Cap som jag äger eller gärna vill äga, här några.

Enligt mig så har bygghissjätten Alimak mer att ge, bra trend och bra värdering kontra vad de presterar fundamentalt. Aktien finns i mina depåer. Aktien har dock gått bra i närtid och är lite överköpta.

Fenix Outdoor verkar göra allt rätt. Aktien ligger i en stigande trend men har fastnat vid psykologiska kanalen 590-620:- och har legat där ett tag. Bolaget är välskött och säljer välkända varumärken som t.ex Fjällräven. Trenden är stigande omsättning till bra marginaler och i dagsläget till ett PE-tal på 20. Fenix Outdoor finns i många av mina depåer.

Kapp-Ahl ser intressant ut på rådande PE-tal runt 14. Bolaget har svårt att få fart på försäljningen men vinstmarginalerna är helt ok. Kapp-Ahl innehav finns i den kortsiktiga depån på Avanza.

Trots den sjuka uppgången i Munksjö så har jag nyligen ökat där. Tycker hastigheten i förbättrad försäljning och vinstmarginal motiverar fortsatt uppgång i aktien.

Scandic Hotel finns inte i några av mina portföljer men funderar på att ta in hotellkedjan. PE-tal på 13 är helt ok med den takten på intjäningsförmåga de har för närvarande. I skrivandets stund så har just Investorägda EQT gjort en placing i aktien som dock kan lägga en våt filt över hotellkedjan ett tag framöver.

skarmavbild-2016-12-01-kl-15-19-13

På listan Small Cap och First North finns en hel del intressanta bolag för närvarande.

Spelkometen G5 Entertainment bör ha bra mycket mer att ge trots den fina uppgången som varit senaste tiden. Bolaget ökar omsättningen kontinuerligt till stigande vinstmarginaler till rådande PE-tal 21. Självklart finns den i min portfölj och lär stanna där ett tag till.

Vad tror ni om GHP Speciality Care? Ett vårdbolag som driver 23 specialistkliniker inom rygg, specialisttandvård, fetmakirurgi. Bolaget ligger i en långsiktigt stigande trend och värderas till PE-tal 20. Enligt mitt sätt att analysera aktier är kursen för låg mot vad de presterar. Stigande omsättning till bättre marginaler, det gillar jag. GHP Speciality Care har tagit plats i flera portföljer som jag har.

Ingen slump att Knowit fick köprekommendation av Affärsvärlden igår. jag gillar aktien sedan länge och kan bara hålla med.

skarmavbild-2016-12-01-kl-01-07-18

Twitterprofilen Kavastu köper allt som går på “all time high” brukar en del skriva. Men faktum är att det finns en strategi bakom det. Bra aktier ska ha bra kurser.

Profilgruppen är en aktie som toppat tillfälligt och upplever en tillbakagång kursmässigt i en vila som man aldrig i förväg kan veta när den är över. Profilgruppen värderas just nu till PE-tal 13. Jag tycker värderingen fortfarande är attraktiv mot vad bolaget presterar fundamentalt.

Sintercast otroliga vinstmarginal imponerar verkligen. Både Omsättning och vinstmarginaler ökar stadigt. Värderingen är PE 20.

Finns bara en nackdel, när ska marknaden upptäcka det och premiera Sintercast aktiekurs?

skarmavbild-2016-12-01-kl-01-20-06

Jag har en bevakningspost Sintercast i min depå för att inte missa ett eventuellt tåg norrut.

Wise Group finns sedan länge i min portfölj och jag släpper dem inte. PE-talet ligger för närvarande på 15. Bolaget levererar rapport efter rapport med bättre omsättning och vinstmarginal. Bolaget ligger i en fin stigande trend. Reaktionen på den senaste rapporten var sval i några dagar, sedan insåg marknaden potentialen i Wise. Aktien är lite överköpt för närvarande.

Etikettföretaget Nilörn på First North har inte gjort mig besviken och lär inte göra det än på ett tag. Värderingen är PE 15 och sköter sig på samma fina sätt som bemannings/rekryteringsbolaget Wise ovan nämd.

skarmavbild-2016-12-01-kl-15-23-33

Är kräftgången över för spelbolaget Evolution Gaming nu?

Med den takten som Evolution Gaming tjänar pengar på kan det bara vara en tidsfråga. Utbrottet uppåt kan bli kraftigt när det väl är dags. Aktien finns nu åter i min aktieportfölj och får ännu större utrymme när den börjar gå norrut.

Fibernätsoperatören Bredband2 på First North har gjort en fantastisk resa på börsen som dessutom är befogad. PE-talet 30 på rådande kurs kan kännas dyrt vid en första anblick. Men går man in och tittar på bolaget upptäcker man en lång stadig trend av stigande omsättning och vinst. Bolaget har nu fastnat lite kursmässigt vid enkronas vallen. När utbudet över kronan är slut då kan det gå snabbt mot 1,20. Jag gillar bolaget och har de i flera av mina portföljer.

Listan på intressanta aktier till ok värdering kan göras lång. Här får ni lite att bita och analysera. kanske några aktier efter detta blogginlägg även hamnar i din depå?

skarmavbild-2016-12-01-kl-01-43-30

Viktigt är att alla gör en egen analys om rådande marknadsläge och aktieval. För det är ju som bekant aktieägaren själv som får ta konsekvenserna.

 

 

skarmavbild-2016-11-30-kl-00-22-00

Höstens heldagsutbildning Kavastus Trender 2.0 är nu helt genomförda.

skarmavbild-2016-11-29-kl-22-57-36

Utvärderingen är nu i full gång.

arne-talving16november121014_namnlost0001

Strax över 250 personer valde att gå endagsutbildningseventet Kavastus trender 2.0

skarmavbild-2016-11-30-kl-00-24-47

Två tredjedelar av deltagarna tog sig tid att fylla i utvärderingsenkäten efteråt. Ett stort tack till er alla som gjorde det.

Så viktigt att få veta vad ni tyckte om utbildningen. Vad som kan göras bättre, vad ni tyckte saknades, vad som skall tas bort, vad ni vill ha mer av etc.

När man skapar en utbildning så är den första frågan man ställer till sig själv, hur pass erfarna kommer deltagarna att vara? På vilken nivå ska utbildningen läggas på? så att så många som möjligt förstår och får bästa tänkbara behållning av utbildningsdagen.

Agendan för kavastus Trender 2.0 såg ut enligt följande bild.

skarmavbild-2016-10-07-kl-11-34-55

En gedigen komplett mastig genomgång om hur man ganska enkelt lyckas på börsen.

Följande två bilder visar vilken erfarenhet och trackrecords deltagarna på Kavastus Trender 2.0 hade.

skarmavbild-2016-11-29-kl-20-38-21

 

Enkäterna visar att majoriteten av deltagarna hade handlat med aktier i över tio år. Kanske förstår de vikten av att ständigt vara nyfiken och hungrig på kunskap hur man lyckas skapa bra och trygg avkastning på börsen.

 

skarmavbild-2016-11-29-kl-20-38-34

Lite överraskad är jag över att det var så pass många erfarna placerare med väldigt bra trackrecord som gick utbildningen. Återigen så kanske de förstår vikten av att suga åt sig kunskap från andra som också lyckas på börsen. Att få nya infallsvinklar och tips för att förbättra sin avkastning framöver.

Enligt statistiken är det är bara en av fem i snitt som lyckas slå börsindex på årsbasis.

De som verkligen skulle behöva gå utbildningen (se röda staplar) var i minoritet. Kan bara tolka det som att de föredrar att gå den dyra vägen med dyrköpta läxor.

Jag tog den långa vägen och för mig tog det 25 år innan jag verkligen fick ordentlig fart på avkastningen. Tänk om jag hade den kunskapen och erfarenheten jag har idag de första 25 åren på min börskarriär.

Det fanns inte något liknande utbildningskoncept på 80-talet som gjorde att man kunde ta en genväg både erfarenhetsmässigt som kunskapsmässigt.

 

Vi tar lite sammanställd fakta på vad deltagarna tyckte om Kavastus Trender 2.0

skarmavbild-2016-11-29-kl-21-08-38

 

 

skarmavbild-2016-11-29-kl-21-08-48

 

 

skarmavbild-2016-11-29-kl-21-08-58

 

 

skarmavbild-2016-11-29-kl-21-09-07

 

 

skarmavbild-2016-11-29-kl-21-09-15

 

 

skarmavbild-2016-11-29-kl-21-09-23

 

 

skarmavbild-2016-11-29-kl-21-08-21

Ser bra ut tycker jag, men kan ALLTID göras än bättre.

Har nu fattat beslut om att återkomma med ett Kavastus Trender 3.0 nästa höst. Många har redan frågat. Efterfrågan och behov där ute är stort.

Har nu 10 månader på mig att fundera på hur Kavastus Trender 3.0 ska se ut.

 

Nättidningen Börsvärlden tog upp utvärderingen av kavastus trender 2.0 i det senaste numret.

Mer ingående info om Kavastus Trender 2.0 från nättidningen Börsvärlden finns här.

Jan Bolmeson som driver den populära privatekonomiska bloggen Rika Tillsammans har skrivit en väldigt utförlig recension av Kavastus Trender 2.0

En länk till recensionen av Jan Bolmeson på bloggen Rika tillsammans finns här.

 

skarmavbild-2016-11-30-kl-00-39-58

 

 

Men detta blogginlägg är lite speciellt.

Vad är det nu jag ska avslöja?

Lagom på min treårsdag på twitter är det äntligen dags.

Tack för alla roliga inlägg och gissningar på twitter (ett par hundra till antalet) här några:

 • Bygga ett lusthus på Wall Street
 • Starta en aktiefond
 • starta med att ge ut marknadsbrev
 • Utbildningen Kavastus Trender 3.0 sker i vår 2017 istf hösten 2017
 • Kavastu ska äta björn igen
 • Bygga ett storkbo i Kavastu
 • Sluta med bloggen
 • Startar med en förvaltningtjänst
 • Starta konferensverksamhet i Kavastu
 • Startar en rådgivningstjänst
 • En ny app Hur man slår index
 • Kavastu är Expert Direkt twittraren
 • Kavastu ligger lång i Anoto
 • Den utlovade boken “så gjorde jag” kommer ut tidigare än år 2023
 • HSI blir gratis för alla
 • Att Kavastu handlar med demokonto
 • Att Kavastu ska dra ut en tredje visdomstand
 • Kavastu är Lundaluppen
 • HSI är en blufff
 • Lusthus fonden startas i samarbete med Strand Kapital
 • Kavastu lägger bud på Anoto 25 öre aktien

Faktiskt! ett par gissningar har varit de rätta

skarmavbild-2016-11-25-kl-09-26-06

skarmavbild-2016-11-29-kl-15-17-35

Japp, Kavastu har smugit sig in på Shareville.

Många önskemål om detta, nu är det verklighet.

Kontot har startats upp under senhösten och är bara en liten depå med marknadsvärde på cirka 1 miljon kronor.

Tanken är att på ett enkelt okomplicerat sätt erbjuda följarna av Sharevillekontot uppslag på intressanta aktier att äga.

Många rådvilliga där ute får nu enklare att hitta rätt i aktiedjungeln.

I min bekantskapskrets finns numera många som vill prata aktier, de frågar om vilka aktier de ska köpa? Nu blir det enklare för mig. Följ ….. på Shareville så vet ni. Så nu kan vi ägna oss att prata om annat i framtiden.

Portföljen på Shareville är ett mellanting av den långsiktiga portföljen och den korta swingportföljen som jag skriver om på twitter.

Portföljen arbetar brett på medellång sikt och kan ibland ha något inslag av kortsiktig affär.

Portföljens medellånga aktieval är fundamentalt starka aktier som emellanåt kan spetsas med andra fundamentalt starka aktier.

De kortsiktiga affärerna som är få till antalet har ofta sämre fundamentala grunder och stoppas snabbt om de går åt fel håll. De får också kommentaren kortsiktig affär.

Så varsågod, nu finns äntligen Sharevillekontot som så många under lång tid efterfrågat på twitter och blogg.

Finns bara ett problem!

Jag kommer inte avslöja vad Sharevillekontot heter. Kommer heller inte kommentera kontot på twitter eller blogg.

Inte heller att ge mig till känna att det är mitt konto.

MEN VARFÖR INTE?

skarmavbild-2016-11-28-kl-00-57-28

I tre år har jag funnits på twitter. Förtroendet för Kavastu har under dessa år byggts upp så pass att jag numera inte kan delge mina köp eller försäljningar där utan att vara kursdrivande.

Med alltför många följare som inser att detta Sharevillekonto är ett bra säkert konto att ta rygg på så kan effekten bli oönskad, dvs kursdrivande.

Därför håller jag kontots namn hemligt för att inte skapa en rusning av följare likt den som varit på twitter.

skarmavbild-2016-11-28-kl-01-14-27

Många som följer mig på twitter känner dock igen min förvaltarstil.

Kanske det trots allt inte är allt för svårt att hitta till kontot med tiden.

De stora skillnaderna på detta Sharevillekonto mot Avanzakontot/swing som jag skriver om på twitter är:

 • Sharevillekontot är en väldigt liten depå sett till kronor jämfört med Avanzakontot/swing och arbetar mestadels på medellång sikt
 • Kontot på Shareville är inte på långa vägar lika aktivt som kontot på Avanza. Därför är det så mycket enklare att följa transaktionerna.

För kontot kan det vara svårt att nå Topp 10% då portföljen innehåller en stor spridning av aktier (allt för att hantera bolagsrisken)

En liten snabbstudie jag gjort över Sharevilles Topp 10% portföljer är att de ofta innehåller 1-3 chans aktier. Tyvärr antar jag att man lika gärna kan finna dem utan någon stjärna året efter.

Negativt för Shareville är att det är svårt att finna hållbara portföljer över tid att följa (med vissa undantag) Här bjuder jag på mitt bidrag till en hållbar portfölj i alla fall.

För dem som inte vet vad Shareville är för något så finns en länk här.

Kontot på Shareville startades för ungefär en månad sedan och rullar nu på så smått och har denna utveckling.

skarmavbild-2016-11-27-kl-17-16-45

För dem som har intresse att följa Kavastus portfölj på medellång sikt så är det bara att börja söka.

Tänk logiskt och lycka till!

skarmavbild-2016-11-28-kl-01-36-43

Nästa blogginlägg släpps klockan 10.00 på julafton. Då öppnar jag upp min kortsiktiga Avanzaportfölj för allmän beskådan.

Till helgen ska jag bygga ett lusthus till, har ritningarna klara.

Slutligen, varför denna profilbild?

skarmavbild-2016-12-01-kl-01-47-49

 

Förklaringen är enkel. Första tweeten jag skrev var en kommentar till Expertdirekt.

skarmavbild-2016-12-01-kl-01-50-21

/KAVASTU

 

 

 

25 thoughts on “AVSLÖJANDE – BLOGG

 1. Har haft ett otroligt utbyte av Kavastus trender 1 och 2. Den största behållningen har varit att sälja av aktier som inte presterar. Det saknas dock en stor pusselbit, och det är stock picking. Försöker att välja ut mitt A och B-lag men tycker det mesta känns nära fullvärderat. Kvalitetsaktier är ju sällan billiga. Hoppas inför Kavastus trender 3.0, och gärna i ett och annat blogginlägg här innan dess, att du försöker ge dig på att förklara ytterligare hur du väljer aktier. Kanske den biten mer handlar om erfarenhet och magkänsla än enkla diagram?

  Hur värderar du bolag i förhållande till PE? Vad menar du när du pratar om multipelexpansion, relaterat till intjäningsförmåga?

  1. Hej Gekko! På Kavastus Trender 3.0 kommer det hända grejer, mer om det senare i vår. Vi skissar för fullt på en stor nyhet. MVH Arne Kavastu

 2. Trevlig läsning! Många självklara sanningar, men behövs likförbaskat upprepas, i alla fall för undertecknad 😉
  Skall bli kul å se i morgon hur pass kursdrivande blogginlägget blir på nämda aktier 😉 Den smarte säljer då dessa, och köper istället andra lika prisvärda aktier (det finns ju en del att välja på). Ser för första gången på många år fram emot julafton.

  /B.J.

 3. Det var inget dåligt inlägg! Tack för intressant läsning. Extra intressant var det att läsa dina tankar om Shareville, det känns verkligen som om stjärnsystemet där är skapat för att ge de som chansar på 3 frimärksaktier en arena att glänsa på (om frimärkena faller väl ut vill säga).

 4. Tack för ett bra blogginlägg! Det bekräftar att du på Trender 2.0 lyckades väl med att förmedla din kunskap, de aktier du nämner här och aktier du har i Shareville-portföljen stämmer ganska väl med mina aktielistor som jag har upprättat efter kursen!

 5. Tack för ett bra inlägg Arne.
  Hur skulle du agera om du låg ner ca 20-30% på Ericsson och Nokia i dagsläget och dessa utgjorde ca 5% av portföljen tillsammans.
  Ska man sitta fint i båten, eller dumpa och investera om?

 6. Hej gillar din stil och skall studera länken till shareville
  noga
  Inser vilken fördel vi har som kan handla med aktier i nutid på nätet mot för 25 år sedan då det var bankerna som hade ensamrätt, har fått en ny hobby, som dessutom är lukrativ tack vare dig o alla BRA börsskribenter
  TACK o önskar dig en härlig semester på Cuba

 7. Hej Arne,
  hur räknar du fram bransch index? Tar du dagsavsluten för perioden och gör om dem till ett procenttal och sedan aggregerar?

  Mvh

 8. Hej Arne och tack för all inspiration du ger!
  Tänkte bara kolla hur du ser på Sintercast nu när det gått ytterligare tid utan några större rörelser, trots ett par positiva nyheter?

 9. Härliga Arne!

  Ännu ett lärorikt och intressant inlägg om än lite äldre. Hur kan jag gå din kurs? Vad är det för priser? Kommer jag förstå något när jag är nybörjare? Vill lära mig allt. Är väldigt lättlärd och har snabbt satt mig in med tanke på att jag började för ett par månader sedan. Dock är jag ivrig och vill gärna lära mig allt, NU. Jag är dålig på att analysera bolag, FA och TA…kan inte särskilt mycket om nyckeltal eller vad det ens betyder. Läser just nu böcker för fullt men ingen av dem har tagit upp dessa analyser ännu.

  Tack på förhand!

  1. Hej igen! Det är inga problem att förstå min utbildningskurs. man bör dock känna till PE-tal, PS-tal, bull och beartrend och lite basfakta som omsättning och vinstmarginal i företagsbokföringen. Man bör ha gjort lite affärer tidigare för att förstå strategin som jag arbetar efter. Kursen handlar inte alls om teknisk analys, det handlar om trender och hur man utnyttjar dem på ett bra sätt. priset är 5.000 kr + moms. Gå in på Börsvärden/Kavastus trender och läs mera. Där går det också att föranmäla sig.

   MVH Arne Kavastu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *