BLI RIK – BLOGG

När jag såg att Marcus hernhag släppt en ny bok “Bli rik på aktieutdelning” blev jag väldigt nyfiken. Kan man verkligen skriva en bok om enbart aktieutdelning? Det måste vara en ovanligt tunn bok.

Nej då, 140 sidor har han lyckats få ihop. Resten cirka 30 sidor är en bra ordlista, samma som för övrigt fanns i hans första bok “Den enkla vägen att lyckas med aktier”

Eftersom många redan recenserat hans bok tänkte jag se och läsa boken från mina förvaltarögon. Marcus Hernhags förvaltarstil och min skiljer sig mycket åt.

Av en ren slump är jag nu på samma plats och samma hotell i Aonang Thailand, som när jag recenserade den förra boken för ett år sedan.

Den recessionen finns att läsa här “Den enkla vägen att lyckas med aktier”

Vem är Marcus Hernhag då?

Jag känner mest till honom från sina aktie/frågechattar där aktieintresserade får ställa sparrelaterade frågor till honom.

I hans frågespalter är det många som kallar honom för skägget. Och jag kan förundras hur han orkar svara på samma fråga om och om igen. Hur tror du aktien X kommer att utvecklas?

Marcus Hernhag är tidningen Privata Affärers populäre aktieskribent helt enkelt. Han medverkar även i Placeringsguiden och på webbsidorna privataaffärer.se och hernhag.se

I inledningen av boken skriver Marcus att året 2012 var startskottet till att ta steget fullt ut och frilansa. Samma år jag fyllde 50 år och även det året jag tog mitt beslut att äga min tid till 100%, att enbart leva på aktieavkastning resten av livet.

Min och Marcus förvaltarstil arbetar mot samma mål. Ta små risker och låt aktierna/utdelningarna arbeta för och åt dig. Bli ekonomiskt oberoende och äg din egen tid långt innan de flesta ens har börjat räkna ned till pensionen.

Skärmavbild 2017-01-31 kl. 11.16.32

Det är egentligen inte så krångligt och svårt att lyckas med det.

Det svåra är disciplinen att spara. Den som spar han har sa man på min tid som ung. Så man bäddar får man ligga kanske man kan säga nu efteråt på tvåtusentalet.

Faktum är inga sparade pengar, små chanser till ekonomisk frihet senare i livet.

Idag finns det till skillnad på min tid som börsrookie mängder av bra bloggar, podcast, böcker och twittrare som delar med sig hur man kan gå tillväga för att hitta sin investeringsstil som man trivs med.

Man kan helt sonika hoppa över de misstag som vi äldre gjort under tidernas lopp.

Det är en myt att man måste ärva, vinna eller sälja sitt framgångsrika företag för att få ihop till en förmögenhet. Det är jag ett exempel på. Däremot är det svårt att göra det utan att spara och placera.

Minns så väl min tid på Handelsbanken i Eskilstuna på 80-talet. Volvo CE var en stor arbetsgivare i staden och de delade ut 46 aktier till de anställda i bonus ett år.

Dagarna efter hade vi hur många säljordrar som helst på 46 Volvoaktier.

Pengarna brinner i fickorna hos folk i regel. Dessa pengar förbrukades antagligen direkt på lös egendom.

Med 46 Volvoaktier plus återinvesterade utdelningar skulle du säkert kunna köpa en bil för idag, då räckte pengarna knappt till en begagnad moped.

Hur bär man sig åt då? Det är just det vi läser i Marcus nya bok “Den enkla vägen, bli rik på aktieutdelning”

DSC_2683

Följ råden i boken kan du inte misslyckas som investerare. men det kommer att ta tid.

Marcus är noga med att beskriva hur man hittar bra bolag med stabil utdelningsförmåga som dessutom gärna höjer sina aktieutdelningar emellanåt.

Vad sägs om Handelsbanken, utdelning i 149 år av 150 möjliga. (1993 var ett besvärligt år för bankerna i Sverige)

DSC_2686

Kapitel 12 och 13 tycker jag stack ut som extra läsvärda. Beräkna utdelningsandelen och välj bolag med bra kapitalstruktur.

Om du placerar dina pengar till 10% avkastning årligen (exempelvis 5% direktavkastning i form av aktieutdelning och +5% kursuppgång) så dubblar du dina pengar på strax över sju år.

Här är dock Marcus kontra min placeringsfilosofi lite i konflikt, fastän båda placeringsstilarna leder mot samma mål.

Jag bryr mig inte alls om utdelning Jag har absolut inte något emot den. Men aktien faller ju i princip lika mycket som utdelningen är på x-dagen.

Både Marcus och jag gillar välskötta bolag. Skillnaden är jag försöker vaska fram bolag som har bra förutsättningar att göra en god kursresa uppåt utan att tänka utdelning.

Roligt att just Kapp-Ahl nämns som en aktie han inte skulle satsa på. För närvarande utgör Kapp-Ahl cirka 5% vikt av hela min aktieportfölj, vilket gör att aktien är ett av mina största innehav i skrivandets stund

Skärmavbild 2017-01-28 kl. 15.55.18

Tar vi och tittar på sammanställningen 10 år tillbaka så ser inte Kapp-Ahl så imponerande ut.

Skärmavbild 2017-01-28 kl. 15.59.43

Omsättningen stampar och vinstmarginalerna vill inte ta fart. Soliditeten är ungefär den samma som hos konkurrenten Hennes & Mauritz.

Kapp-Ahl har valt att inte ha någon aktieutdelning 2011-2013.

Men som vi ser så delar Kapp-Ahl ut endast halva vinsten de senaste två åren.

Vi jämför med Hennes & Mauritz

Skärmavbild 2017-01-28 kl. 15.59.14

Stadigt stigande omsättning till bekostnad av vinstmarginal.

Hennes & Mauritz med direktavkastning 4,2% kan jag tänka mig är en given utdelningsaktie i Hernhags portfölj. Välskött bolag men som enligt mig har uppenbara problem med att hålla ned kostnaderna. Det kostar med butiker.

Skulle inte Hennes & Mauritz öppna en ny butik om dagen så skulle omsättningsökningen antagligen lägga sig på nollan.

Anledningen att jag valt att inneha Kapp-Ahl i min portfölj är att omsättningen och vinstmarginalerna stärkt på sig senaste 3-5 kvartalen och att Kapp-Ahl värderas till 15 årsvinster. Lägg därtill till att Kapp-Ahl ligger i en stigande trend.

Hennes & Mauritz finns inte alls i min portfölj och har inga som helst tankar på att ta in den. H&M handlas till 21 årsvinster fn och ligger i en sjunkande trend.

Här ser vi skillnaden på våra investeringsstilar. Jag rider på kortare framgångsvågor och hoppar av när företaget diskonterat den nya värderingen eller börjar trenda nedåt. Hernhag rider på långa framgångsvågor i stabila företag med god utdelningsförmåga.

Båda investeringssätten fungerar väldigt bra. Marcus sätt är enklare och kräver inte särskilt mycket tid för att efterleva den.

Min stil kräver mer tid och kunskap men ger betydligt snabbare resultat. Fördubblingshastigheten på kapital ligger på 2,5 år.

Min tanke är att det är bättre att ta en bra kursuppgång i en fundamentalt bra/stark aktie som investerarna gillar och ta ev aktieutdelning som bonus.

Skärmavbild 2017-01-31 kl. 11.28.22

Men jag gillar Marcus syn på höjda utdelningar. Se det som en löneförhöjning. Klockrent!

En aktieportfölj på en miljon till 4,5% direktavkastning ger 45.000 kronor årligen i utdelningar. Skulle snitthöjningen vara 10% så ger det 4.500 kronor extra det året. (löneförhöjning med cirka 400 kronor/månad)

I kapitel 24 tas belåning upp. Bra avvägt kapitel. Något som jag skulle vilja tillägga där är att det är skillnad att belåna sig för att köpa en aktie med en soliditet på 60% än en aktie som har t.ex 20% soliditet.

Köper man ett bolag med t.ex 20% soliditet är belåningen egentligen ännu större än man tänkt sig. Det bolaget är ju i sig även tungt belånat, ta med det i beräkningen av din eventuella belåning.

DSC_2684

Boken avslutas på ett snyggt sätt med en utförlig sammanställning.

Marcus Hernhag är en klok man, läs boken.

Här kan du köpa boken och även läsa andra recensioner

Skärmavbild 2017-01-31 kl. 06.10.25

Ett billigt sätt är att önska sig boken i present eller julklapp och låta pengarna gå till utdelningsaktier i stället.

200-300 kronor som boken faktiskt kostar blir ju 400-600 om dryga sju år om du följer råden i boken.

Vilken utveckling det varit sedan sekelskiftet på informationsområdet kring sparande och aktier.

Tänk vad mycket kloka aktiemänniskor det finns därute nu. Tack till alla er som skrivit kloka böcker om praktisk aktieförvaltning. Tack till föreningen Aktiespararna, alla bloggare, twittrare, podcastutgivare, digitala tidningsutgivare, hitta kursvinnare/börsdata EFN.TV mfl. Nordnet och Avanza för en enorm utveckling av information samt billigt courtage och enklare handelsplattformar.

Tack till er som kämpar med alla morgonrapporter. Även tack till Christina Engelen som gör en fantastisk insats i Västerås för Aktiespararna och driver en väldigt populär facebookgrupp enbart för tjejer med cirka 10.000 medlemmar. Tack Ekka, du är ALLTID först på twitter med bolagsrapporter. Tack till många fler, ni vet vilka ni är.

Tack vare det rika informationsflödet av kunskap så vill jag påstå att det aldrig varit enklare än idag att hantera aktiemarknaden med framgång.

/KAVASTU

7 thoughts on “BLI RIK – BLOGG

  1. Tack Arne för en mycket läsvärd recension. Kul att du orkar lägga så mycket krut på den. Imponerad.
    Njut av sol och värme.
    Vänligen
    Jan

    1. Hej Andreas! Sug åt dig kunskapen och ta lärdom av de som faktiskt lyckas. Ta det bästa från dem alla och skapa en egen strategi som passar dig. Lycka till. MVH Arne Kavastu

  2. Hej, kommer du att skriva ngn bok och när kommer kurserna släppas till hösten alltså Kavastu 3.0……

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *