BULL ELLER BEAR

Våren är i annalkande och mitt börsrelaterade vinterprojekt börjar bli färdigt. Det öppnar upp för mer bloggande och föredrag, som jag varit väldigt sparsam med sedan i höstas. För mig är det viktigt att inte ta på sig alltmer, utan att göra sig av med lika mycket. Man måste leva också. Nästa föredrag blir 5 maj på “Hovet”.

Det är Börshajen Academy evenemang tillsammans med en hel del andra föreläsare. Mitt föredragsmål är att göra avtryck på hur viktigt ett sparande är, och klargöra vilken fantastisk pengamaskin börsen är rätt hanterad och över tid.

Den tredje juni är det dags igen. Arrangör Aktiespararna Västerås och Uppsala. Investerarträff enbart för kvinnor.

Sedan är det dags för att börja planera och skapa höstens upplaga av populära Kavastus trender 4.0

Kavastus Trender

Sju heldagsföredrag som gör skillnad i avkastning. Stockholm-Göteborg-Malmö-Umeå, klicka på länken ovan eller här för mer info.

Nedräkningen har börjat till den skarpa anmälan, men det går bra att förhandsanmäla sitt intresse i länken ovan.

 

Sträva mot att vara en självständig investerare 

Något som är viktigt som investerare, är att gå sin egen väg men att göra det på ett klokt sätt. Vad är det som säger att andra vet och har bättre slutledningsförmåga än sig själv? Kort sagt, du ska veta vilken risk du tar, varför du äger en viss aktie, ha en teknik att ta hem vinster, likaså en teknik på när du ska ta förlusten innan den vuxit sig för stor. Har du kontroll över detta växer självförtroendet och avkastningen. Går du efter andras tips saknar du i regel en placeringsfilosofi och egna regler att investera efter, vilket leder till skiftande kvalité på avkastning.

Vem minns inte hur börsen skulle gå efter “Brexit”, “Trump”, “Sommaren 2017 ränterusning och Mr Missils vapenskrammel i Nordkorea”. Börsen går dit den går, men i förlängningen alltid upp.

Många tror och säger sig kunna att förutspå börsen. Efteråt kan de som har rätt träda fram och slå sig för bröstet och säga “vad var det jag sa?” Medan de som haft fel drar sig undan och ogärna påpekar hur fel deras analys var. Minns Armstrong som förutspådde en börskrasch oktober 2016. Blev precis tvärtom, USA börserna rusade uppåt. I tidningarna inför oktober 2016 stod det om alla händelser som han kusligt med exakthet förutspått, men det stod inte om alla de andra 2 000 spådomarna som slagit fel. Ju mer man spår, desto mer kusligt rätt får man. Läran om sannolikhet, Ju fler lotter man köper i ett lotteri, desto större chans har man att vinna.

Så hur gör man? Gör börsläxan rätt så blir avkastningen på börsen därefter. Tänk “fundamentalt starka aktier i långsiktigt stigande trend till rimlig värdering beroende på prestation, gärna med utdelning”. Ge fan i bottenfiske!

 

Värdet av information och tips

Råd och tips om börsrelaterade placeringar ser jag bara som kuriosa. Minns min tid på Stranden i Thailand 2004 när jag granskade tidningar och marknadsbrev daterade 1998-2003. Ta allt som står i tidningar marknadsbrev med en stor nypa salt. Att granska kritiskt är en nyckel till framgång.

Journalister är väldigt duktiga att skriva och formulera sig. Tyvärr är de är köpta av sin arbetsgivare för att generera lönsamhet (som i alla företag) I mediabranschen handlar det ofta om “klick” för att få upp statistiken? Är inlägget artikeln skriven för reklamens skull? Tidningarna gillar att skriva “Då faller börsen” de vet då att många är nyfikna och klickar sig vidare och vill ha svaret. Likaså “Aktien som bör dubbla sin aktiekurs”, Allt är ekonomi och pengar. Ju fler “klick” desto lättare är det för mediaplatsen att sälja annonsplats. Jag klickar inte på sådana rubriker, för ingen vet när börsen ska krascha eller innan en aktie ska fördubbla sig i värde.

Här ett hett tips från oktober 2016, bland Nordens hetaste köpkandidater. De ekonomiska trenderna i bolaget talar sitt eget språk, inget som skulle attrahera mig. Kursen står betydligt lägre idag än de 50 SEK som chartet slutar på.

lär dig gilla ren källfakta, gärna siffror som du själv kan analysera och hitta trender i utan att någon annan har sagt sin åsikt.

 

God research skapar förtroende, dålig skapar Kalle Anka komik

Hur tillförlitligt är information, rekommendationer, topplistor och tips? Det kan finnas mycket egenintressen mm runt informationen och givetvis undermålig research. Såg en topplista på ekonomipodcast nyligen som saknade en stor ekonomipodd. Fler exempel. Googlade runt på bloggare för någon månad sedan, hade lite tid över för en stunds läsande och letade blogginlägg som kunde intressera mig. Jag fick bland annat träff på denna.

Rullade igenom dem alla för att se om det fanns någon ny intressant bloggare som ännu inte fått sitt genombrott än. Fann att Kavastu blogg efter tre års aktivt bloggande inte ens nått upp till att vara nominerad till en av Sveriges 100 bästa ekonomibloggar (finns väl bara runt 100).

Här en länk

Vid den tiden nomineringarna gjordes mars 2017 låg Kavastu bloggen och pendlade på topplistans 3 till 6.e plats. Idag trots jag inte skrivit mer än 4-5 blogginlägg sedan mars 2017, ligger Kavastu blogg på en 16.e plats bland de mest lästa.

För min del kvittar det egentligen, mitt mål med blogginläggen är att få folk att tänka till och bli bättre investerare. För mig handlar det inte om att tjäna några pengar på bloggen, det gör jag på aktiemarknaden istället. Men frågan jag ställer till mig själv är, vilket förtroende får man för ett företaget som publicerat listan? Företaget visade sig heta AXO Finans? Hur fungerar deras research egentligen? För mig genomsyrar det hela bolaget. Kan man inte ens göra en god research på de 100 mest lästa och bästa ekonomibloggarna? Hur står det då till med övrig information från detta bolag. Från min sida blir det spam, låg trovärdighet. Inget företag jag skulle rekommendera eller vilja göra affärer med.

Det här var ett exempel. Gör en egen research på all info som släpps. Inget är gratis, och skulle så vara fallet finns ofta egenintressen inblandade. Topplistor är ofta Kalle Anka komik och satta efter eget tycke, ryggdunkande och smak, ungefär som allmänhetens smak för musik. Alla tycker olika.

 

Reklam och retweet

Eftersom mitt twitterkonto är ett av det mest följda i kategorin ekonomi i Sverige kommer det en hel del mail och förfrågningar. Kan du inte retweeta mig, kan du inte skriva en tweet med mitt budskap länkat, kan du inte göra reklam för….. osv. Ibland utlovas förmåner eller en ekonomisk ersättning för detta, likt en modebloggares produktplaceringar. Här är jag konsekvent, detta är inget jag ägnar mig åt.

 

Våra storbanker

på mailen kom en fråga. Jag ligger snett på mina bankaktier, jag lockades in i bankerna på grund av den höga direktavkastningen. har jag gjort bort mig nu, vad göra?

Vi börjar att titta lite på våra fyra storbanker i ett samkört chart som sträcker sig dryga 20 år tillbaka i tiden. Helt klart ser vi att det började att ta emot kursmässigt för drygt ett år sedan. Jag trodde då att banker behövde vila sig efter den branta uppgång som då varit. Men bankerna började vila nedåt i kurs och storbanker trendar illa just nu. Banker är inget jag äger i min kortsiktiga portfölj. Tyvärr tror jag ett vanligt fel bland placerare att de söker hög direktavkastning, istället för att söka efter stabila bolag i stigande trend med lägre utdelning. Förstå mig rätt, Att köpa en aktie som går ned -10% under ett år men har direktavkastning 6%, netto -4%. Bättre att söka efter en aktie som går upp +10% med direktavkastning på 2%, netto +12%. Vi vet ju att nedgången i kurs blir i princip lika stor som utdelningen den dagen kupongen tas.

Jag tror inte att det är helt fel att äga storbanker på lång sikt, men räkna inte med en snabb uppgång. Risken är däremot att de kan fortsätta att vara tråkiga ett tag.

Vi kikar på min favoritbank Handelsbanken, favorit mest för att jag arbetat drygt tio år i banken och har ägarintressen i personalstiftelsen Oktogonen. Handelsbanken handlas idag på 12,5 årsvinster, dvs PE-tal 12,5. Hastigheten i intjäningsförmågan är just runt 12,5, varken mer eller mindre. Bankerna behöver lite mer bränsle eller förväntningar för att få fart i aktiekurserna.

Jag ser dagens storbanker lite som jag upplevde de stora OBS Interiör varuhusen på 90-talet. Numera tror jag de heter COOP-Forum.

I min hemstad öppnades ett stort OBS Interiörvaruhus i utkanten av staden. Det var fullsortiment. En elektronikavdelning, byggavdelning, heminredning, kläder, mat, cyklar och fritid och mycket mer. Varefter tiden gick så etablerades nya nischkedjor. Elgiganten och Media Markt tog stora marknadsandelar vilket gjorde att OBS Interiör fick sluta att sälja elektronik. K-Rauta, Bauhaus, Beijer Byggmaterial, Bygg-Max mfl etablerade sig vilket gjorde att OBS Interiör fick stänga sin byggavdelning. På matsidan kom Willys, Lidl, Netto mfl in som ökade konkurrensen och minskade intäkterna inom livsmedel för OBS Interiör, så har det fortgått under 25-år. De numera COOP varuhusen har blivit väldigt vingklippta sedan de startades på 90-talet.

Lite så ser jag på storbanker. Storbankerna stod för drygt 75% av all utlåning för sex år sedan, senaste siffran jag hörde var att den nu var nere på 66%. Nischbankerna är effektiva utan allt för stora overheadkostnader. Konkurrenterna är väldigt många och flertalet av dem är börsnoterade. På aktiesidan har nätmäklarna knyckt det mesta av privatpersonerna. Framförallt Avanza och Nordnet. Kan bara se till mig själv. Mina aktieaffärer gick genom Handelsbanken fram till augusti 2014. Bara under 2014, under åtta månader betalade jag 180 000 kronor i courtage till Handelsbanken. Idag har jag bara en passiv depå med räntebärande certifikat och premieobligationer på Handelsbanken, knappast något de tjänar några stora pengar på. Prisbilden på Avanza och Nordnet för aktieaffärer var under hälften av Handelsbankens prislista, dessutom var sajterna man handlade på där rena “Ferraris” mot Handelsbankens “Fiat”plattform.

Så här håller det på för storbankerna. Uppstickarna ger dem en match i alla nischer till konkurrenskraftiga priser. Bankerna har dessutom en gammal kostym med kontorsnät som behöver ställas om till modernt behov. Det är nog inte fel att äga storbank på lång sikt, men räkna inte med att de kommer att gå långsiktigt bättre än börsindex.

 

Är börsen i bull eller beartrend?

Sedan 1983 då jag började följa börsen så har jag upplevt fyra beartrender. 1989-1992, 2000-2002, 2007-2008 och 2015-2016. De kommer och går.

Just nu finns ovanligt många pessimister på marknaden, och bra är det. Man ska vara försiktig om sina pengar. Många oroande tecken finns, stigande USA-ränta, en konjunktur som varit positiv väldigt länge, en positiv optimistvåg på den amerikanska börsen. Svenska börsen oroar bland annat med att väldigt många aktier trendar nedåt just nu.

En liten titt på Dow Jones, 20-årschart.

Emellanåt studsar Dow på 60-veckors glidande medeltal, en bit kvar dit.

Motsvarande chart å Nasdaq Composite nedan.

Detsamma gäller Nasdaq Composite.

Det är lite varannandagsbörs nu för tillfället, med dragning nedåt. En titt på dagens USA börs så lutar det åt en röd minusdag på börsen i morgon. Kanske är det Kinas motdrag med tullar på 128 amerikanska varor som oroar marknaden.

Vart är börsen på väg då? I min definition är Stockholmsbörsen sidåtgående sedan ett år tillbaka. Svenska 10-årsräntan ligger sedan flera år tillbaka även den i sidåtgående trend och noteras i dagsläget till låga 0,7%.

Direktavkastningen på aktier i Sverige snittar just nu på 2,5-2,8%. Jag ha varit med om börsperioder där svenska 10-årsräntan noterats i nästan tvåsiffrigt och direktavkastningarna varit lägre än idag. Synen på börsen och dess värderingar ändras över tid.

Vi tar och tittar på Stockholmsbörsen i ett logaritmiskt chart.

Stockholmsbörsen hade sina uppgångar till år 2000. Sedan dess har uppgången varit modest jämfört med 80-90 tal. Detta sekel har OMXSPI bjudit på +70% börsuppgång exklusive utdelningar. +70% på lite över 18 år. Under tiden har bolagen presterat fundamentalt. Det känns inte som att Stockholmsbörsen rusat precis.

Sett till kvartalsrapporter på Large cap syns inga tecken på försvagning av bolagens vinster – än i vart fall. Vi får väl se var Q1 2018 hamnar.

Börsen är inne i en period där den har svårt att stiga. Vissa branscher tynger index.

Här ett exempel på sådan bransch, fysisk konsumethandel med H&M som största sänke. Indextunga storbanker har det lite tungt just nu och hjälper inte till att stärka index. Indextunga fastighetsbolag ligger och rör sig sidledes för närvarande.

Kort sagt, börsen är inne i en ganska tråkig fas.

 

Slutsats till mitt ställningstagande

Min ekonomi är uppdelad i olika påsar:

 • Kassaflöde för rullande utgifter och att leva
 • Räntesparande inkl premieobligationer
 • Pensionsförsäkringar och övrig lös och fast egendom
 • Inga skulder (även det ett sparande eftersom det inte belastar kassaflödet)
 • Aktiesparande, en kortsiktig portfölj och en långsiktig

Den sista punkten Aktiesparande vill jag gärna ligga all-in aktier om inte någon motsats bevisats. Endast i undantagsfall i beartrend eller stora rekyler vill jag gå ur helt eller delvis. Jag vill inte gå emot sannolikheten i onödan. Också en orsak att jag låter likvider av försålda aktier bara vara räntebärande. jag gör aldrig en nedspekulation, det är mot den långa börsutvecklingens sannolikhet. Börsen stiger alltid över tid. Om jag skulle ha fel, kan jag bara avstå vinst. Sett till trender så har Stockholmsbörsen legat i bulltrend 80% av tiden, resterande 20% i beartrend.

Jag tar hellre en liten nedgång i min aktieportfölj än att sälja av för tidigt. Just nu ligger portföljen -4,5% från sitt “All time high” som noterades i mitten av januari 2018. Jag vet av egen erfarenhet att det är väldigt lätt att skrämmas iväg, sälj, sälj, sälj. Nu är toppen nådd, nu ska börsen rasa -30% minst. Sedan står man där med lång näsa när börsen stiger.

Minns 2011, börsen fick frossa och föll handlöst. Snart sattes ATH igen. År 2011 behandlade inte jag som en beartrend, bara som en rekyl. Jag viktade tillfälligt ned lite aktierelaterat bara.

Sista fredagen var månad stämmer jag av senaste månadens börs. Min analysmetod består av 18 olika parametrar. Helgens analys gav ställningen 9-7 till tjurens fördel. Ingen kan spå börsens framtida rörelser, däremot kan man försöka rita sitt sjökort själv och följa det, dvs gå sin egen väg.  Jag ligger all-in aktier i fortsättningen också, tills motsatsen bevisats. Det finns många fundamentalt starka bolag som fortfarande trendar väldigt bra. Viktigt som jag påpekar, alla måste gå sin egen väg och göra sin analys. Viktigt också är att se till helheten av sin ekonomi hur den är balanserad.

För mig är det ingen katastrof om börsen skulle backa -20%, bara min depå backar betydligt mindre. Däremot skulle det vara katastrof om börsen skulle rusa +20% och min depå skulle gå upp betydligt mindre. Jag vet att aktiesparande i längden är en fantastisk pengamaskin.

jag känner mig trygg med mitt sätt att äga aktier. Jag har hittad en metod som överpresterar index över tid och till låg risk.

Receptet heter: Fundamentalt starka aktier i stigande långsiktig aktietrend till rimlig värdering mot vad de presterar, gärna med utdelning. Nu skrivet i sten, nej i metall.

Det är den metoden jag lär ut på utbildningen Kavastus Trender som kommer i en ny version i höst.

Det handlar om att välja rätt aktier och veta varför man äger dem. Det handlar om att fatta beslut när man ska vikta ned, eller kliva av bolaget.

Nu startar en ny månad med massa nya börshändelser. För min del handlar det om att vårrusta segelbåten och att fara till Kavastu/Estland för ett mindre byggprojekt samt fortsätta analysera börsens trender.

Hur börsen än går så kommer depån leverera ett stort kassaflöde i form av att 42 av mina 47 innehavda bolag väntar på att ge utdelning.

Åter igen, gör en egen research av börsen och ställ dig frågan, hur mycket nedgång tål du innan det börjar kännas?

/KAVASTU

 

 

 

 

 

 

30 thoughts on “BULL ELLER BEAR

 1. Jag tycker Du är fantastisk, som helt gratis delger oss Dina tankar. Du har ju alltid en massa fakta bakom Dina slutsatser, fakta som vi övriga inte har lika bra koll på. Tack för Dina bloggar, Kavastu!! säger Anders

 2. Tack Arne för att du delar perspektiv och insikter som sällan delas på detta sätt i bloggar och twitterflöden. Det ger perspektiv och insikter som kanske är självklara för en del men otroligt nyttiga för många andra och gäller i både med- och motgångar! Tack!

  Mats

  1. Tack själv Mats! Det där med aktier är inte så svårt egentligen. Det gäller bara att välja bra stabila bolag i upptrend och inte ha bråttom. Lycka till Mats!

 3. Tack!

  Jag är ny småsparare som fattat tycke för din blogg/dina strategier och erfarenheter! Vad jag också kan känna är att du är lagom arrogant med massor av kärlek till så många av oss här ute i vårruset!

  Tills jag blir motbevisad eller inte längre känner att du orkar ge oss 100 % förblir jag en av många av dina fans!

  1. haha, tack Fredrik! Med 35-års erfarenhet och idag ekonomiskt fri så besitter man en del kunskap. Ha inte bråttom, chansa inte, välj stabila bolag med rimlig värdering i upptrend. Lycka till Fredrik!

 4. Tack Arne från en vilsen pensionär som är på väg, att med din hjälp, hitta en väg som passar mig.
  // Tobbe

  1. Hej Torbjörn! Håll dig till stabila bolag i upptrend, gärna med utdelning. Passa dig för fallande knivar, lycka till Torbjörn!

 5. Tack för ett bra blogginlägg med mycket bra info. När det gäller den där topplistan från Axo Finans så kan jag meddela att den inte har något alls att göra med de bästa 100 ekonomibloggarna utan bara är ett knep för att försöka få tillbakalänkar till deras webbsida. Tanken är helt enkelt att nominera så många bloggar man kan hitta, maila dem om att de är nominerade / med på listan och sen hoppas att bloggarna i fråga lägger upp ett inlägg och en länk till själva topplistan. Allt handlar om att komma högre i sökmotorerna. Gör dock som sagt bara att man respekterar Axo Finans mindre, så jag vet inte om vinsten är så stor för dem.

  1. Aha, tack för info. Man slutar aldrig att förvånas. Som jag brukar säga, det finns inga gratis middagar. Jag ska vara glad att inte Kavastu blogg fanns med på den listan. Fasen så det är, man slutar aldrig att förundras. Tack Fredrik!

 6. Du är Aktievärldens Zlatan. Du dribblar med siffror och faller inte för tacklingar. Du kör ditt eget race
  Kavastu till Vm

 7. Tack Arne

  Dina tankar har fått mig att ta tag i surdegarna.
  Ingen rolig sysselsättning men hoppas på ett positivt resultat

  1. Hej! Det kommer att löna sig. En grundregel jag har ifall någon aktie ramlar under MA200 och jag behåller den är “Köp aldrig mer av en aktie som noteras under MA200”. Fortsätter min aktie vidare ned under MA200 så åker allt ut. MVH Arne Kavastu

 8. Hej Arne!
  Tack för ett spännande och lite annorlunda blogginlägg mot vad jag förväntade mig.
  Blev lite förvånad att dina 18 parametrar stod i 9-7 till BULL’s fördel.
  2 parametrar saknas väl då?? ty 9+7=16.
  och kanske du borde ta bort länken då till AXO Finans efter Fredrik R’s inlägg. Jag tror hans förklaring är högst rimlig. Sonen pratar väldigt ofta om “sökmotoroptimering” och “länkar” till hans hemsida.Google styr allt.

 9. Stort tack för din visdom och tankar. Väldigt inspirerande att få lite tips och tricks inom detta då det verkligen behövs. Framförallt är en tankeställare viktigt. Jag är en av dem som tycker att börsen är hur skoj som helst, framförallt analys och att hitta sina ‘guldkorn’. Men jag är också en av dem som var alldeles för het på gröten när jag väl gav mig in på börsen.
  Hade inte sparat något direkt likvid innan, hoppade direkt på och stoppade in pengar i bolag som enligt andra var ‘the next big thing’. Det lider jag än av idag och det kommer att ta tid att vända skutan men jag ser att det håller på att hända med mina nya regler och kunskap.

  Att sätta egna spelregler för att köpa/sälja/spara/sprida/äga har blivit en bra grund för mig. På så sätt blir det mindre psykologi som börsen faktiskt spelar på väldigt mycket. Jag vill idag sälja av rätt anledning, inte av panik. Köpa av rätt anledning, inte av raketförhoppning.
  Och att börja tänka mer långsiktigt. Du har med din input gett mig rätt känsla att jag är på rätt väg i mitt tänk men har fortfarande mycket att lära. Ett stort tack ska du ha Arne för att du delger hur du ser på börsen och ägande.

  1. Tack Pierre! Ha inte bråttom och spord riskerna. En fyrklöver: Fundamentalt starka bolag – stigande långsiktig trend – rimlig värdering – gärna med utdelning. Kämpa på. MVH Arne Kavastu

 10. Tack för en bra blogg som alltid! Jag läser din blogg flera ganger för att försöka första allt. En fraga har jag: Hur definieras “Hastigheten i intjäningsförmågan”?

 11. Tacksam för all kunskap du delar med dig av. Vet att du säljer av förlorare runt MA200. Men hur gör du med vinnare som löper galopp? Tycker det är svårt att veta när man ska vikta ned. Som Leo Vegas nu senast som löpte länge men sen dök fort under ma200. När ska man ta hem vinsten och placera om enligt dig?

  1. hej! Jag skalar av lite snyggt. Tar 10% och minskar lite. När positionen har 50-60% kvar av den ursprungliga så spelar jag lite med resterande så länge de presterar. Idag åkte t.ex lite (ca 10% av innehav) Bredband2 iväg. MVH Arne Kavastu

 12. Stort tack för att du visar vägen till oss, nybörjare. Började för ett år sedan och portföljen har, med hjälp av dina kloka råd, levererat ca +19%.

  1. Hej Isam!

   Underbart. Gör kloka affärer från start, det kommer att ge dig guld i en framtid. Fundamentalt starka aktier i upptrend till rimlig värdering, gärna med utdelning,

   MVH Arne Kavastu

 13. Arne, ett mycket intressant och läsvärt inlägg. Tack.

  En liten petitesskommentar: Grå text på grå bakgrund i kommentarsfältet, är det ett försök till syntest på oss läser med glädje? 🙂

 14. Hej,

  du skriver ofta välj stabila bolag och fundamentalt starka bolag för att lyckas. Men hur ser man detta och vet vilka bolag som är stabila? Vilka äger du?

  och till bra värdering.

  Bra värdering kan väl vara de som gått ner något?

 15. Hej Arne,
  håller på att läsa din nya bok just nu och har just hittat din blogg här. Kanon bra inspiaration båda din bok och dina inlägg på bloggan. Tackar så mycket 🙂
  Har en enkelt fråga:
  Vad är skilnaden på de aktierna du köpar till din långsiktiga portföjl i förhållande til dem du köpar til den kortsiktiga ?
  MVH Kim

  1. Hej Kim, kul. I den långsiktiga portföljen så är det 20 olika bolag på large cap med utdelning. Egentligen är det arvspengar från min far som jag inte vill blanda ihop med “Kavastuportföljen”. Avkastningen finansierar alla mina resor till Estland samt alla kostnader för hus mat etc där. Pappa ler i himlen när han ser var hanns pengar går till. MVH Kavastu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *