MEN OJ DÅ – BLOGG

Många går och väntar på den stora nedgången, och jag bara myser.

RÄTT HANTERAD AKTIEBÖRS GER EN FANTASTISK AVKASTNING ÖVER TID

Som att lära sig cykla eller simma, när man väl lärt sig tekniken är det inte särskilt svårt.

Faktum är att det nu är på dagen exakt tre år sedan svenska storbolagsindex OMXS30 toppade. Ett index som står för majoriteten av det samlade värdet på Stockholmsbörsen.

Jag ligger all-in aktier för de pengar som är öronmärkta åt aktiemarknaden. Och det gör jag tills motsatsen bevisats. Sannolikheten säger att börsen alltid går upp i en förlängning.

 

Att arbeta med sannolikhet på rätt sida ger väldigt bra avkastning. Sakta men säkert levererar aktiedepån vinstgivande avkastning.

Som extra krydda kan vi jämföra oss med börsindex, snittet. Jag använder mig av OMXSPI, ett brett index över Sthlmsbörsen. Anledningen till detta är att jag följt detta index sedan början av 80-talet och äger all statistik

Förvaltar du bättre än snittet (börsindex)? 20 procent presterar bättre än snittet under ett år. Men bara en procent klarar av det år efter år.

Varför har så många sämre aktieavkastning över tid än index? Boven i dramat är oftast strategi, rädsla, hopp, kunskapsbrist och fastlåsning av tankar. Det sistnämnda kan vara att man låst fast tankarna att börsen ska ned. Kan också vara att man sålt en vinnare som rusar vidare uppåt, nej jag ska inte köpa tillbaka dyrare. När det gäller börsen och placeringar handlar det om att läsa av signaler som ges och vara ödmjuk till ställningstagandet ifall det skulle visa sig vara felaktigt.

Bara det att sälja till en lägre kurs än inköpskursen är tabu för väldigt många.  Och redan där åker många dit. Portföljen fylls med aktier som inte presterar. Aktier med vinst säljs däremot gladeligen. Efter ett tag blir liknelsen en godispåse där bara de torra lakritsbitarna finns kvar.

Vill man slå index måste man tänka annorlunda. Inte söka stöd i andras bedömningar. Vi minns katastrofen “Brexit” som skulle vara “slutet” för börsen. Vi minns även “Trump” som skulle få börserna att rasa. Man kan fråga sig varför experter/ekonomijournalister måste arbeta? De borde ju vara hur rika som helst? sanningen är att de ofta drar fel slutsatser. Det är i stället det oväntade som ställer till det för börsen då och då.

 

 

Kavastu blogg startades mars 2014, året efter tog Börsvärlden kontakt med mig för en tidningsartikel. Strax efter blev tillfrågad om jag ville lära ut hur man blir en framgångsrik investerare. Utbildningen Kavastus trender hade sin premiär hösten 2015.

Jag känner mig väldigt tillfreds inombords att jag påverkat så många till bättre aktieavkastning. Många som gått Kavastus trender har visat skärmdumpar från förr och nu, glädjande framsteg! Andra har berättat hur de tidigare förlorat enorma belopp på börsen men äntligen kommit in på rätt bana. Rätt hanterad aktiebörs ger en fantastisk avkastning över tid.

Men det finns andra sätt att påverka till bättre aktieavkastning. Så sent som i förrgår damp det ner ett mail med tack från en kvinna som blivit påverkad av mitt framträdande på Nordnet live febr 2017, hon sålde sina H&M strax efter på 240 kronor. Bra jobbat av den kvinnan, hon tog förlusten i tid.

Vill man slå index år efter år handlar det om att inte chansa. Arbeta med att ha sannolikheten på rätt sida bara, oddsen är med dig hela tiden, Jag förordar fyrklövern fundamentalt starka bolag i upptrend till rimlig värdering, gärna med utdelning. Men det kräver sin man för att utöva det i sin aktieförvaltning.

 

 

GENVÄGEN TILL ETT RIKARE LIV

Vad är rikedom för något? För min del är det att må bra, vara frisk och bestämma över sin egen tid. Att göra precis det man vill göra med dagarna. Just nu har jag farit över till Estland/Kavastu på två veckor. Jag bygger ut uthuset. Härligt att möta våren på landet.

Det är aktiemarknaden som gett mig den ekonomiska friheten. Eller rättare sagt hanteringen av dito. Låt vinsterna växa, ta förluster i tid, Köp styrka, sälj svaghet mm. Något som började med ett sparande för många år sedan har idag växt till en stor förmögenhet. Börsen levererar pengar under tiden jag njuter av livet. Receptet att spara smart, att placera logiskt och vettigt till låg risk är inte särskilt svårt, men många besitter inte den kunskapen tyvärr.

 

Men oj då!

Jag har ofta fått frågan, när släpper du en bok? År 2024 om jag lyckas slå OMXSPI index med snitt 20-procentenheter årligen i snitt 2009-2023.

För ett år sedan tog förläggaren Jan Sterner kontakt med mig. Vill du inte skriva en bok redan idag? Skulle vara om klokt sparande och kloka aktieaffärer i så fall.

Mitt i prick skulle det visa sig. Det var nämligen vad Marcus Hernhag tänkt att skriva om i sin fjärde bok.

En kulen höstdag i oktober sammanstrålade jag, Marcus och Jan på Waxholms Stadshotell över en lunch.

Det klickade.

Den här dagen blev startskottet för ett bokprojekt, som senare fick kallas för “mitt börsrelaterade vinterprojekt”.

Sedan den dagen har arbetet runt boken fått min prioritet framför twitter, bloggskrivande och föredragshållande.

Precis i detta nu har boken anlänt från tryckeriet.

Det är ingen slump att jag blivit mångmiljonär, det kommer alla som läser boken förstå. Ett råd, gör likadant.

Boken kan beställas genom Sterners Förlag och självklart signerar jag och Marcus den.

/Kavastu

 

 

 

 

 

 

 

16 thoughts on “MEN OJ DÅ – BLOGG

 1. Arne, Arne du är bra, du är ooootroooligt bra!
  BLIR VÄLDIGT SPÄNNANDE ATT LÄSA!

 2. Men Oj då 🙂 Då har man redan beställt boken ! Ser verkligen emot att läsa denna helt klart.

  Tack Arne för att du inspirerar en aktie newbie till att ta tag i sparandet 🙂

 3. Grymt kul att ni, du och Marcus skriver bok tillsammans och tack för en grym blogg samt dagliga twitter inlägg.

 4. Hej !

  Tack för bra blogginlägg och även god inspiration på Twitter !
  Det skulle uppskattas mycket om du kan överväga att hålla en kurs i Jönköping.

  Med vänlig hälsning, Camilla Gunnarsson

  1. Hej, kommer till Jönköping i vår. I början av mars och håller ett föredrag för Aktiespararna. Goggla Aktiespararna Jönköping. Välkommen mvh /Kavastu

 5. “fundamentalt starka bolag i upptrend till rimlig värdering, gärna med utdelning”

  Hur vet jag vilka bolag det är? Det låter lätt, men det är det inte?

 6. Hej Arne! Utöver din bok, vad skulle du rekommendera för böcker för att fördjupa mina kunskaper i aktiemarknaden? Är i grunden ingenjör och precis börjat intressera mig för aktier så är på en nybörjarnivå än så länge.

 7. Hej. Är på Naxos och läser er gemensamma bok.
  Den klart bästa av alla jag läst hittills!!!
  Är pensionär och handlat med aktier i drygt tre år. Nu börjar det likna mina förväntningar med aktueutvecklingen. Tack för att ni finns.

  1. HEJ Janne! Du värmer mitt hjärta! tack! För övrigt gillar jag Naxos skarpt, var där för två år sedan. Njut! MVH Arne Kavastu

 8. Har just läst ut boken. Tack för en bra bok! En fundering som jag har är hur du gör när du säljer av och flyttar vid nedgång? Det beskattas ju varje gång man sätter in pengar på ett isk. Jag vill gärna ibland sälja av allt och flytta till annat konto (säkra upp) men när det är dags att shoppa igen så får jag ju skatta igen för de pengarna. Har du bra tips?

 9. Hej Arne, har nyligen hittat din blogg och lusläser nu dina inlägg, en fråga dock, finns din bok som ljudbok eller som PDF? Har tyvärr ingen handfunktion vilket försvårar bokläsning. Vilket som så det jag fram emot att lära mig av dig!

  Må väl, Robin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *