EFTER 31 ÅR

Julhelgen har varit fridfull med en hel del lästa böcker. jag har gått hårt åt Eleine Eksvärds böcker om ordets makt, retorik, härskarteknik och svåra samtal. Intressant läsning hur man kan använda ord som vapen, samtidigt hur man kan undvika missförstånd och konflikter med hjälp av ordval.

Förutom att fira traditionell jul med Kalle Anka och julskinka så har jag arbetat en hel del med börsresearch. År 1987 skapade jag HSI index på Stockholmsbörsen, och av en slump så blev receptet väldigt träffsäkert. Jag tog fem parametrar, samkörde dem med olika vikt och fick ett förträffligt index som hjälper till i min vardagliga analys av börsläget.

kan man inte göra samma index på USA.s börser? Nej har mitt svar varit på den frågan fram till denna julhelg. Svaret nu är, jo det kan man. Jag har googlat runt en hel del denna julhelg och hör och häpna, hittat mina dagliga parametrar som jag behöver för att fastställa HSI USA.

Så från och med nu är projekt HSI USA igång. Hela 31 år senare efter det att HSI Sverige föddes. Tack vare internet och breda hemsidor så kan jag från och med nu föra HSI USA.

HSI är utseendemässigt ganska likt det publika indexet RSI, men tolkas lite annorlunda.

HSI USA kommer att dyka upp emellanåt i mina tweets på twitter men först när lite historik byggts upp. Jag är övertygad att det kommer att bli ytterligare ett pricksäkert underlag för att bestämma börsens riktning i det kortsiktiga perspektivet.

HSI på Stockholmsbörsen utseende just nu.

 

Året 2018 läggs nu till handlingarna. Det blev som ett normalår för min del. Mitt primära mål är att slå OMXSPI index med +20%-enheter per år mellan 2009-2023.

Detta år slutade med ett plus mot OMXSPI index med +24,66%-enheter vilken gör att 10-årssnittet nu ligger på +24,88%-enheter per år mot index.

Jag behöver således förvalta min aktieportfölj med lite över +10%-enheter över OMXSPI index per år i fem år för att nå mitt slutmål, 15 år med snitt +20%-enheter över OMXSPI.

Hur blir 2019 på börsen? Jag tror det blir stökigt. Antal dagar då det svänger mer än 2% netto kommer att vara fler kommande år. Det sura börsklimatet kan mycket väl bestå under hela 2019. Men man ska inte måla fan på väggen, helt plötsligt en dag kommer vändningen.

Min strategi är att ligga likvid i beartrend tills motsatsen bevistas. Små inhopp på börsen kan ske ifall börsen blir översåld.

Sedan min exit i höstas så har min depå varit 100% likvid. jag vet vad jag har, inte vad jag kommer att få. Ibland handlar det om att behålla pengarnas värde.

Nu bär det av till Gotland över nyår.

Gott nytt år alla, och lycka till med investeringarna 2019.

/KAVASTU

 

2 thoughts on “EFTER 31 ÅR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *