BOK INVESTMENTBOLAG – BLOGG

Investmentbolag har alltid legat mig varmt om hjärtat. En fantastisk pengamaskin till låg risk.

Redan 2016 öppnade jag fönstret genom ett blogginlägg Investmentbolag och året därefter Investmentbolag 2.0 som även var publicerad i affärstidningen Affärsvärlden i populärform.

Anledningen att det inte kom något blogginlägg Investmentbolag 3.0 hösten 2018 var att informationen runt investmentbolagen blivit så mycket bättre. Sedan kom latheten in förstås, det tog mig en månad att författa Investmentbolag 2.0

Det finns idag väldigt bra information om investmentbolag på sajten ibindex.se en sajt som jag tycker är väldigt bra, framförallt för att följa upp substansrabatt/substanspremie.

Ett sparande genom livet och en förvaltningsmetod som givit/ger mig frihet långt innan pensionsåldern gör att jag flytt kylan och mörkret i Sverige till varmare breddgrader. Platsen är Surin Beach Thailand.

Det blir en hel del läsande av böcker och en hel del poddlyssning när jag tar de dagliga promenaderna på stranden. En lång promenad på stränder där det låter när hälarna slinker ned i sanden. En Panamahatt skyddar och ger en viss skugga för huvud och delar av kroppen. Emellanåt stannar jag till vid en strandbar och kyler ned mig med favoritölen Chang.

För att dagarna inte ska bli alltför lika så tar jag en avstickare till Singapore nästa vecka, lite storstadsliv hägrar.

Igår plöjde jag igenom boken Bygg en förmögenhet skriven av Marcus Fridell. Eller Investera i Investmentbolag som den också kunde heta.

Boken damp ned i min brevlåda tidigt i höstas med hälsningar från förläggaren. Underförstått, läs boken, recensera den.

Brukar skämtsamt säga att aktiemarknaden är som dansbandsmarknaden. Likheten att några få kan väldigt mycket om dessa områden, andra just ingenting alls, och just ingenting alls kan vara så hög som 98% av befolkningen.

Med inställningen att det ska bli väldigt intressant att läsa boken hamnade den i min resväska till Thailand. Hur lyckas man fylla 220 sidor med enbart investera i Investmentbolag? Samma fråga ställde jag mig i och för sig även för något år sedan när jag läste Marcus Hernhags bok bli rik på aktieutdelning. En recension av den boken finns här.

Jodå, det går alldeles utmärkt. Det handlar om att gå grundligt igenom ämnet bara. För de som redan kan väldigt mycket om investmentbolag blir boken lite för enkel och det handlar mest om att skumma igenom stora delar av bokens innehåll.

För de som inte känner till fördelarna med att investera i Investmentbolag blir boken en lättläst kunskapsboost. Saknar dock lite aha-upplevelser, igenkänningsfaktorer och humor i boken. Att sticka boken i handen på någon som inte har det genuina grundintresset aktier kan det lätt bli att man ger upp efter ett tag.

Boken är uppdelad i tre huvudkapitel, vad är ett investmentbolag, att investera i investmentbolag och så slutligen ungefär en tredjedel av boken en närmare presentation av investmentbolagen.

Budskapet är glasklart, varför investera i fonder när det finns investmentbolag? tror för min del att det handlar om allmän kunskapsbrist, här har boken en viktig funktion att fylla, mer kunskap åt folket.

Går man till placeringsrådgivaren nämns inte detta som alternativ, dvs att öppna ett investeringssparkonto och köpa på sig investmentbolag. Placeringsrådgivaren tjänar inga pengar på detta. Rådet man får blir inlindade sparprodukter som knycker avkastning år efter år.

Rådet jag ger till aktiesparare är att grunda med 4-5 investmentbolag med lite olika inriktningar. Ha tålamod, fyll på mer aktier i bolagen varefter sparandet ger mer pengar. Återinvestera utdelningarna. Ha som mål att den passiva utdelningen ska täcka  en fast kostnad som du har “fiktivt” för att sedan höja ribban till en annan kostnad. När portföljen fått storleken 300-400.000 SEK, börja utöka med andra stabila aktier som ger pålitlig utdelning. Så småningom är pengamaskinen igång ordentligt.

Sammanfattning, boken är till för dem som inte kan särskilt mycket om investmentbolag. Bygg en långsiktig aktieportfölj och välj med fördel investmentbolag med bra substansrabatt, var långsiktig och återinvestera utdelningarna. Och jag håller med till 100%, med den strategin kan man inte misslyckas på aktiemarknaden.

Nästa bok jag ska plöja igenom heter “Så blir du rik på Bitcoin”

/KAVASTU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *