SÅ KAN DU BLI RIK PÅ BITCOIN – BLOGG

Köper du ett hus, du äger då fast egendom och kan nyttja egendomen. Köper du en lägenhet, så du får en andel i bostadsrättsföreningen och får nyttjanderätt till din lägenhet. Köper du skog, får du äganderätt och avkastning vid avverkning. Köper du aktier, får du en ägandedel i företaget och får även ta del av bolagets vinst och framtida vinster. Köper du ett certifikat på olja, du får ett värde i form av råvaran olja som har ett pris. Köper du en kryptovaluta, så får du…………. ingenting underliggande.

Jag googlade “var kan jag betala med bitcoin” och fick detta som svar.

Jag ställde ju frågan var jag kunde handla med mina bitcoin? Inte att bli en som skulle ta betalt med bitcoin. Och vilka är det där gänget svenska butiker som valt att acceptera Bitcoin som betalningsmedel?

Jag klickade på den ljusblåa texten ” ta betalt med bitcoin” och kom till följande länk.

Helt plötsligt vill de att jag ska bli en pionjär och börja ta betalt i bitcoin. Men det var ju inte det jag frågade om. Jag vill betala med mina bitcoin. Jag kom inte vidare i den tråden, så jag googlade vidare.

Jag kom till denna sida.

Lite längre ned fick jag svaret jag ville ha.

Webhallen, läckert. Gick in på deras hemsida, det fanns inte bitcoin som betalningsalternativ, så jag skickade ett mail till webhallen och frågade.

Jodå, mer än vad jag trodde.

Men Eyerim, aldrig hört talas om, måste vara något med ögon att göra.

Jodå, rätt. och se här!

När jag tittade närmare på Steam, Mackabler och Djenee så hittade jag inget betalningsalternativ för bitcoin. Men kanske det går iaf. Trots allt är det inte särskilt många ställen du kan handla för dina bitcoin. Det finns ju cirka 1.500 kryptovalutor till, undrar om det går att handla även med Ether, Litecoin och Ripple?

Om man då har bitcoin och vill förvandla det till svenska kronor då?

Längst till höger ovan, inget om att sälja bitcoin, men väl en ruta att köpa bitcoin.

Det måste även vara rutan för att komma vidare till att sälja bitcoin, eller? Jodå, längst ned på den sidan fanns en länk till detta.

Att köpa bitcoin är lätt, men att sälja dem är inte vad man egentligen vill att folk ska göra. Min uppfattning är att de olika kryptovalutorna arbetar väldigt hårt med att få in riktiga pengar som grund för sitt system. jag undrar hur mycket pengar som gått in i systemet sedan 2008?

Enda anledningen som jag kan se till att köpa kryptovaluta är att undanhålla pengar för myndigheter och slippa betala skatt eller utöva brottslighet. Kan inte komma på någon annan anledning? Jo, kanske. Hade kryptovalutor funnits under Tysklands hyperinflation 1923 så kanske pengar hade vräkts in i kryptovalutor. Och andra sidan så hade det pumpats in en massa värdelösa gamla D-mark i kryptovalutesystemet.

Här ett blogginlägg om bitcoin av Clas Hemberg från 17 december 2017 ganska exakt när bitcoinkursen toppade.

En annan aspekt är energiåtgången i blockkedjetekniken som håller igång kryptovalutorna. Här en artikel från i höstas av tidningen Ny teknik.

 

Därför var det extra intressant när jag fick boken “Så kan du bli rik på Bitcoin” skriven av Totte Löfström och Christian Ploog. Boken är utgiven på förlaget Roos & Tegner och innehåller 184 sidor. Boken är tryckt 2018 i mitt favoritland efter Sverige, gissa?

När man slutar att vara nyfiken, då är man gammal. Kunskap och insikt är alltid bra.

Boken är uppdelad i tio kapitel.

  • Vad är kryptovalutor och blockkedjor
  • Vad behöver du för att komma igång
  • Här kan du handla
  • ICO – ett sätt att samla pengar till startups
  • Så investerar du smart
  • Fundamental analys
  • Tekniska analyser
  • Hodla och hitta din egen strategi
  • Varning för bedrägerier!
  • Dags att deklarera

Först och främst, det finns idag cirka 1.500 olika kryptovalutor. Men det är bara 50 av dem som har någon slags likviditet på marknaden. Bitcoin är klart störst med en marknadsdel på cirka 1/3-del av alla kryptovalutor.

Hur har utvecklingen varit för Bitcoin fram till idag?

Upp som en sol, ned som en pannkaka. Var ligger det rätta priset då? Ingen vet, det får marknaden avgöra. I mina ögon finns det föga värde eftersom det inte finns något underliggande, inget som avkastar, inget reellt värde, ingen garant, ingen centralbank bakom.

Men ser man till konst då? Inget som avkastar, inget reellt värde. Ser man till 1500-talets Michelangelo skapade han ett tiotal tavlor förutom annan konst och skulpturer. Här finns et stort värde och en starkt limiterad utgåva. Varje verk är unikt och verken kan inte bli fler eftersom han är död. I bitcoins fall har taket snart uppnåtts, dvs 21 miljoner bitcoins år 2024, knappast något unikt samlarvärde där.

kan man inte bryta mer bitcoins så är det bara att starta en ny blockkedja och döpa den till, vad vet jag? Och pengarullningen är igång igen.

Boken beskriver blockkedjetekniken, lite som äppelträdet där äpplet är bitcoin, eller som internet där sidorna på nätet är bitcoin. Blockkedjetekniken hade inte varit något utan bitcoin och vice versa.

Exemplet i boken hur komplicerat och kostsamt det är för banker att genomföra en överföring mellan två olika personer från bank a till bank b känner jag inte till. Redan på 80-talet när jag arbetade på Handelsbanken gick det väldigt smidigt till trots tidig dataålder.

I boken beskrivs det att bank a måste kontrollera att du har pengar innan överföringen skall göras, vilket görs automatiskt av bankdatorn. Därefter måste transaktionen godkännas manuellt av jurister, för att säkerställa att det inte tillkommer eller försvinner pengar på vägen. Låter som på “flinta tiden” det här tror jag inte ett skvatt på. Clearingen mellan bankerna gjordes varje vardag klockan 11 på 80-talet. Med blockkedjeteknik skulle det här gått mycket smidigare till enligt boken.

I boken får man lära sig allt om kryptovalutor, blockkedjeteknik, mining och ICOer. Men nu ska vi bli rika på bitcoin, för så heter ju boken “så kan du bli rik på bitcoin”. Det enda sättet jag kan komma på att bli rik på bitcoin är att man ska köpa bitcoin och sälja dem dyrare, alternativt att få provision som miners. Man ska alltså chansa på att köpa något som egentligen inte har någon underliggande värde eller intjäningsförmåga och hoppas att någon annan ska köpa det av en till än högre pris. Det måste alltså finnas ett köptryck. Alternativet är att “blanka” bitcoin likt aktier, men om det finns någon organiserad marknad för detta framgår inte i boken.

Författarna Totte och Christian är övertygade att bitcoin kommer att stiga i värde, annars skulle de inte skrivit boken hävdar de. Jag antar att boken är skriven när bitcoinkursen låg i spannet runt 8.000-15.000 USD, just nu strax under 4.000 USD. De är långt ifrån att vara ensamma att ha den tron.

I boken nämns John McAfee (känd entreprenör och antivirusskapare) som tror att en bitcoin ska vara värd mellan 1,9 -2,6 miljoner dollar innan år 2021. Den amerikanske investeraren Tim Draper tror på ett pris på 250.000 dollar för en bitcoin innan år 2022. John Pfeffer (forskare på Stanford) tror att en bitcoin kommer att kosta 90.000 dollar inom kort och 700.000 dollar inom några år. Cameron Winklevoss (entreprenör och riskkapitalist) förutspår att en bitcoin kommer att vara värd mellan 270.000 – 360.000 dollar inom några år. De olika förklaringarna till varför bitcoinpriset kommer att gå upp varierar från kvalificerade gissningar till avancerade uträkningar.

Vad en av världens bästa investerare Warren Buffett tror och tycker om bitcoin, ägna några minuter åt denna intervju. Klicka på länken.

Vad jag själv tror? En skapad valuta utan back-up av någon stat har inget stort värde. Priset för en bitcoin är galet högt även idag. Teoretiskt skulle även jag kunna starta en ny valuta och marknadsföra den. Vad valutan skulle heta? ESTcoin givetvis.

När man väl plöjt igenom första kapitlet i boken så kommer kapitlet “Vad du behöver för att komma igång”. Det handlar om digitala plånböcker.

Kapitel tre är intressant, “här kan du handla”. Det finns idag hundratals kryptobörser världen över. Verkar lite krångligt och osäkert. Glädjande nog har författarna fått tillstånd att starta en egen kryptobörs “Trijo” som enligt uppgift ska dra igång våren 2019.

Kapitel sex, fundamentalanalys över en kryptovaluta. Spännande, hur gör man det när det inte finns några fundamentala värden bakom? Det handlar mest om att kontrollera att blockkedjan kontrolleras och hålls igång av flera aktörer som är oberoende av varandra och att kolla koden att den är bra. Den som tänker sig att handla med kryptovalutor i en framtid bör läsa detta kapitel noga.

Kapitlen avlöser varandra, kapitel sju är långt, hela 15% av boken, teknisk analys. Tydligen är det genom den tekniska analysen man ska bli rik på bitcoin eftersom det inte finns något fundamentalt värde bakom kryptovalutorna. Svårt att göra en fundamental analys då det inte finns verkliga värden bakom en kryptovaluta.

I ett kapitel mot slutet tar man upp “varning för bedrägerier” vilket verkar vara väldigt vanligt. Minns inbjudningar på Facebook år 2015-2016. Köp Onecoin och bli rik. Jag har flera “vänner” på Facebook som inbjöd till “kvällspartyn” där någon skulle köra “halleluja Onecoin” och frälsa de som kommit till eventet. Varje gång jag såg en sådan inbjudan länkade jag i kommentatorsfältet till Claes Hembergs (Avanza) långa utförliga blogginlägg om kryptovalutor för att ge en objektiv bild. Varje gång blev ansvarig förbannad på mig, Claes Hemberg kan inget om kryptovalutor och definitivt inget om potentialen bakom dem, men jag hoppas att jag räddat en hel del från att förlora pengar där. Vad jag förstår så var Onecoin ett rent bedrägeri.

Sista kapitlet handlar om skatteregler. Uppkomna vinster på kryptovalutor ska beskattas till 30% på en vanlig K4-blankett. Uppkomna förluster är bara kvittningsbara till 70% mot vinster.

Jag vill ändå tacka Totte och Christian och påstå att boken “så kan du bli rik på bitcoin” är läsvärd. Den har gett mig än mer insikt i kryptovalutornas värld.

Jag är just nu på resa i Thailand och har med mig två damer på resan, jag frågade, vet ni vad en kryptovaluta är för något? Fick svaret “aldrig hört talas om detta”.

Jag 56 år, umgås gärna med folk i alla åldrar. Det är de unga i bekantskapskretsen jag lär mig mest av, men de är även de som är mest naiva. De nya trenderna som dyker upp får jag mest från den unga generationen. Därför är det så viktigt att sätta sig in i deras värld och deras tänkande.

En person i den unga bekantskapskretsen försökte få min syster att se potentialen i bitcoin. Min syster frågade sedan mig vad det var för något, jag förklarade på bästa sätt.

Genom att jag nu läst boken “Så kan du bli rik på bitcoin” så kan jag förklara på ett bättre sätt mot min syster och även ta upp dialogen med den unga i bekantskapskretsen som försökte få min syster att se potentialen i bitcoin.

Tack Totte Löfström och Christian Ploog för boken, kunskapen och underhållningen.

Boken är klart läsvärd för vetgiriga, efter det att du läst boken så kan du kryptovalutor ganska väl.

Jag fortsätter dock att hålla mig till min relativt riskfria pengamaskin. Dvs fundamentalt starka aktier i upptrend, gärna med utdelning. Att investera i kryptovalutor finns inte ens på kartan för min del.

/KAVASTU

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *